Hărțuită timp de zece ani în Justiție, compania Oil Terminal își poate majora, în sfârșit, capitalul social

1373
2

Articole de la același autor

Acționarii companiei Oil Terminal din portul Constanța au luat o decizie crucială pentru viitorul acesteia. În adunarea generală extraordinară din data de 21 martie 2022, au aprobat majorarea capitalului social, prin emiterea unui număr maxim de 3.829.108.430 de acțiuni noi, cu valoarea nominală de 0,10 lei pe acțiune. 59,62% din totalul acțiunilor emise (respectiv 2.283.000.282 acțiuni) vor fi subscrise prin aport în natură, iar diferența de 40,38% (1.546.108.148 acțiuni), prin aport în numerar.



Aportul în natură constă în două terenuri, pe care administrația Mazăre încercase să pună mâna. Este vorba de un teren de 254.261,325 mp și altul de 129.334,70 mp, ambele situate pe strada Caraiman, pe ele aflându-se vechile depozite de hidrocarburi, în prezent dezafectate.

La adunarea extraordinară au fost prezenți acționari reprezentând 61,98% din totalul drepturilor de vot. În favoarea majorării capitalului social au fost înregistrate 96,2070% din totalul voturilor exprimate.

Procese în lanț

Stimați cititori, Oil Terminal se luptă de un deceniu să își majoreze capitalul social. Această măsură nu este un moft al conducerii societății sau al acționarului majoritar – statul român. Compania este obligată de HG nr. 834/1991 să facă acest lucru.

În 2016, după vreo patru ani de procese cu administrația Mazăre, compania Oil Terminal, în numele acționarului majoritar, statul român, a reușit să obțină certificatele de atestare a dreptului de proprietate asupra celor două terenuri, care urmau să intre în structura capitalului său social. Decizia de majorare a capitalului social luată de adunarea generală a acționarilor în octombrie 2016 s-a lovit de împotrivirea acționarilor minoritari semnificativi, care s-au folosit de toate pârghiile juridice și chichițele avocățești pentru a bloca punerea ei în aplicare.

Adevărata miză

Au trecut șase ani de procese, pe care contestatarii le-au pierdut rând pe rând. Recent, Tribunalul Constanta a respins toate cele patru ordonanțe președințiale formulate de un acționar minoritar semnificativ, prin care solicita suspendarea executării deciziei nr. 12/14.02.2022 a consiliului de administrație al Oil Terminal și a convocatorului adunării generale extraordinare din data de 21 martie 2022, în care urma să se decidă majorarea capitalului social. De-acum, drumul spre îndeplinirea obligației legale de majorare a capitalului este deschis.

La această dată, structura acționariatului companiei Oil Terminal este următoarea:

- statul român, prin Ministerul Energiei, deține pachetul majoritar de acțiuni, respectiv 59,6222% din total;

- acționarul Valentin Sebastian Dumitrescu - 16,7346%

- alți acționari - 23,6431%.

Această structură poate fi păstrată în urma majorării de capital doar dacă acționarii minoritari vor subscrie pentru cele 1.546.108.148 de acțiuni ce vor fi emise cu aport în numerar. În cazul în care nu o vor face, statul va ajunge să dețină 91,7927% din acțiunile companiei. Proporțional se vor modifica cotele de venit obținute de acționari din dividendele repartizate la final de an.

În fapt, aceasta este miza bătăliei duse de-a lungul anilor de acționarii minoritari, care preferă să piardă bani cu numeroasele procese lungi și costisitoare decât să investească în acțiunile companiei Oil Terminal, să o ajute să se capitalizeze, asigurându-i astfel mai multe resurse pentru investițiile în retehnologizarea și modernizarea instalațiilor aducătoare de venituri și profit.

Întoarceți roata!

Este de așteptat ca hotărârea luată de adunarea generală a acționarilor să fie atacată în Justiție. În această eventualitate, acționarul majoritar și compania Oil Terminal au la dispoziție un instrument legal pentru a stopa nedreptul război de hărțuire, care împiedică de un deceniu punerea în practică a prevederilor HG nr. 834/1991. Îi pot acționa în Justiție pe acționarii în cauză, acuzându-i de abuz de drept procesual.

Acesta este definit în literatura de specialitate ca fiind o varietate a abuzului de drept concretizată în exercitarea unui drept procesual cu rea-credință, contrar scopului în vederea căruia a fost recunoscut de lege. Abuzul de drept procesual comportă două elemente: unul de natură subiectivă, constând în exercitarea dreptului cu rea-credință, fie în scopul de a-l șicana pe adversar, fie deliberat în vederea constrângerii acestuia la anumite concesii sau chiar la abandonarea dreptului său.



O companie profitabilă


Recent, compania Oil Terminal a dat publicității rezultatele financiare obținute în anul 2021. Operatorul portuar a obținut venituri totale de 214,099 milioane de lei, mai mari cu 10,4% față de anul precedent și un profit brut de 4,815 milioane de lei, superior cu 45,2% celui din 2020. Drept urmare și dividendele ce vor fi repartizate acționarilor vor fi mult mai mari.



Comentează știrea

Nedumeritul
28 martie 2022
Cine câștiga ?!?

Nu înțeleg cu ce ajuta hotărârea asta pe acționarul simplu ?!? Nu toti au bani de adus de acasa ca sa susțină o companie dubioasa, care recent anunțase ca vrea sa investească in nu știu ce rezervor o suta de mi-l., adica fix cât toată capitalizarea lor. L-or face din aur si diamante ?!? Pare o manevra prin care statul vrea da preia control total. Dacă ar avea de gând sa facă o privatizare cu cap, cu un investitor strategic potent, atunci bravo. Dacă nu, știm bine cate de bine gestionează statul companiile de stat, sunt doar locuri calde de pus oameni incompetenți din partid si deschide astfel robinetul ptr partid.

Popescu
8 aprilie 2022
Virgil

”Acționarii companiei Oil Terminal din portul Constanța au luat o decizie crucială” în realitate, Cuget securist este vorba de Ministerul Energiei condus de I-LIBERALUI VERGIL P

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3835 secunde