Vineri, 27 martie 2015, la Pavilionul Expozițional, din Mamaia, a avut loc simpozionul "Turismul pe litoralul românesc în sezonul 2015". Evenimentul a fost organizat de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, în colaborare cu Asociația de Promovare și Dezvoltare Turistică Litoral - Delta Dunării.
La întâlnirea cu managerii și patronii din industria hotelieră au fost prezenți Mihai Daraban - președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Marcel Bogdan Pandelică - secretar de stat în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Turismului, Mirela Matichescu - vicepreședintele Autorității Naționale pentru Turism, Dănuț Jugănaru - pre-ședintele executiv al CCINA și Daniel Ilușcă - președintele Patronatului în Turism din Delta Dunării.
"Participanții s-au plâns că sunt sufocați cu controale de către inspectorii antirfraudă fiscală și că sancțiunile aplicate sunt disproporționate față de abaterile constatate. Sunt cazuri când, pentru 50 lei neînregistrați în contabilitate, activitatea unității a fost suspendată pe o perioadă de 30 de zile. În cadrul simpozionului s-a discutat, de asemenea, despre Codul fiscal, despre promovare și măsurile ce trebuie luate pentru a crește vizibilitatea turismului de pe litoralul românesc" - a relatat Mihai Daraban, la conferința de presă organizată la finalul simpozionului.
"Pagubele generate agenților economici de măsurile excesive ale Antifraudei sunt mult prea mari. Se pierd contracte și curse aeriene. Au fost situații în care personalul din unitate a fost strâns la un loc și obligat să întoarcă buzunarele pe dos. Pentru bacșișul primit de angajați, hotelul sau restaurantul riscă să fie închis. Trebuie modificată legislația pentru a împiedica abuzurile organelor de control" - a afirmat Mirela Matichescu.
Secretarul de stat Marcel Pandelică estimează o creștere a turismului pe litoralul românesc în 2015. "În luna ianuarie, numărul locurilor rezervate pe litoral era cu 25% mai mare decât în aceeași perioadă din 2014" - a amintit demnitarul.
Daniel Ilușcă a adus în discuție impactul măsurilor luate de Ministerul Transporturilor asupra agrementului nautic și pescuitului. Este vorba de majorarea taxelor de aut-rizare a ambarcațiunilor de către Autoritatea Navală Română, obligativitatea conducătorilor de ambarcațiuni de a face cursuri de reconfirmare la CERONAV și de introdu-cerea unor restricții privind circulația ambarcațiunilor în Delta Dunării.
"Taxele pentru ambarcațiuni depășesc 600 de euro, în condițiile în care o barcă costă 1.000 de euro. Bărcile cu vâsle nu mai au voie să se depărteze la mai mult de 300 de metri de mal, iar programul de deplasare în Deltă a fost restricționat la intervalul 7 - 20. Asta înseamnă că turiștii nu vor mai putea prinde răsăritul și apusul de soare pe apă. Aceste măsuri afectează atât societățile comerciale care asigură agrementul nautic, cât și pe pescari. Vom organiza acțiuni de protest. Se va ajunge până la blocarea Dunării de către proprietarii de bărci" - a avertizat Daniel Ilușcă.