Județul Constanța se usucă. Cauze, motive, vinovați...

873
3

Ploile anunțate în această perioadă ar fi mană cerească pentru agricultorii din Constanța, sau cel puțin pentru aceia cărora culturile le-au rezistat într-o proporție mai mare și astfel ar mai avea ce salva. Cantitatea de precipitații însă ar trebui să fie semnificativă, pentru a compensa, acolo unde se mai poate, săptămânile de arșiță. Până una, alta, seceta din acest an, după un 2011 extrem de bun, vine ca o palmă peste obrazul tuturor celor care s-au perindat în ultimii 20 și ceva de ani prin funcțiile de la București, și care practic nu au dat doi bani pe amenajările de irigații din această parte de țară. Rezultatul ignoranței s-a văzut pe deplin anul acesta. Sistemul de irigații este la pământ, iar acolo unde a supraviețuit, sumele pe care ar trebui să le plătească agricultorii sunt, în unele amenajări, descurajante (pot ajunge chiar și la 900 de lei/1.000 mc!). Totuși, nici acolo unde prețurile sunt pe sfert îngrămădeala nu a fost mare, căci nu-i așa, românii sunt optimiști de fel și poate mulți au sperat la ceva mai multe ploi.
Chiar dacă în județul Constanța sunt în jur de 500.000 de hectare de teren arabil, pentru sezonul de irigații 2012 au fost încheiate, până în prezent, doar zece contracte, pentru o suprafața de 4.692 de hectare, din care contracte multianuale pentru prestarea serviciilor de irigații cu un număr de șase organizații ale utilizatorilor de apă pentru irigații, pentru o suprafață de 4.661 de hectare și patru contracte sezoniere cu alți beneficiari, pentru suprafața de 31 de hectare.
Reprezentanții Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare - Filiala de Îmbunătățiri Funciare Constanța (ANIF) au precizat însă că suprafața irigată până în prezent în sezonul 2012 este de doar 2.079 de hectare.

Nu e imposibil
În cadrul Filialei de Îmbunătățiri Funciare Constanța, în campania de irigații 2012, dacă se efectuează lucrări minimale de punere în funcțiune la solicitarea deținătorilor de teren se pot aplica udări pe o suprafață de 25.500 de hectare, în amenajările de irigații Sinoe, Carasu - Nicolae Bălcescu, Carasu - Mihail Kogălniceanu, Orezărie Hârșova, CDMN, Carasu - Basarabi, Carasu - Galeșu, au precizat reprezentanții ANIF. "Prin executarea tuturor lucrărilor necesare de întreținere și reparații se poate iriga și restul suprafeței de 81.342 hectare, care reprezintă diferența de suprafață până la suprafața declarată de utilitate publică, de 106.842 hectare", a mai subliniat conducerea ANIF de la Constanța.
Lucrurile nu sunt însă chiar atât de simple, și asta deoarece tot agricultorii ar trebui să suporte o parte din costuri. "Menționăm că aceste lucrări se pot executa dacă producătorii agricoli încheie contracte pentru prestarea serviciilor de irigații și achită integral valoarea tarifului anual pentru executarea lucrărilor de întreținere și reparații, care este singura sursă de finanțare a acestor lucrări", au subliniat reprezentanții ANIF.

Vechime în exploatare de peste 40 de ani
În ceea ce privește lucrările de investiții, în anul 2011 nu au fost alocate resurse financiare pentru execuția lucrărilor de reabilitare și modernizare a infrastructurii de irigații din județul Constanța pentru care exista deja documentația aprobată din anii precedenți. Conducerea ANIF Constanța a explicat însă că oricum fondurile nu se pot aloca decât pentru amenajările unde se încheie con-tracte multianuale pentru prestarea serviciilor de irigații și există interes din partea beneficiarilor pentru a iriga. Așadar ne învârtim practic într-un cerc vicios.
Amenajările de irigații din județul nostru aflate în administrarea ANIF Filiala de Îmbunătățiri Funciare Constanța au o vechime în exploatare de peste 40 de ani.



Comentează știrea

admirator
9 august 2012
irigatiile

sunt depasite tehnologic! trebuie sa se transporte apa prin conducte inchise (vremea canalelor a trecut) si sa se irige prin picatura! Este nevoie de perdele de pomi in jurul fiecarei localitati si de-a lungul DN/autostrazilor, se pot face forari pentru irigatii locale. Toata filozofia irigarii trebuie regandita! De aici vin problemele. Ce agricultor sanatos, plateste 900lei?1000mc? In sistemul actual, cu aspersoare?)

agripina
9 august 2012
hotii

singuri vinovati pentru distrugerea sistemului de irigati sunt anumiti oameni , care au furat tot ce se putea fura -metal ,pompe,dale de piatra .etc ne meritam soarta .

mihai
9 august 2012
Refacerea perdelelor de verdeata

Una dintre solutii ar fi refacerea, cat mai urgenta, a perdelelor de verdeata si a celor forestiere de pe campuri si de pe marginea drumurilor ! Sunt ieftine, protejeaza culturile agricole, drumurile si localitatile de efectele viscolului, de inzapeziri masive, atrag si mentin umiditatea in sol, inlatura efectele nocive ale noxelor produse de masini, sustin solul, atenueaza din efectele inundatiilor !

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4975 secunde