Klaus Iohannis a vorbit cu șeful AIEA despre modernizarea Centralei de la Cernavodă și investițiile în reactoare modulare mici

297
Klaus Iohannis a vorbit cu șeful AIEA despre modernizarea Centralei de la Cernavodă și investițiile în reactoare modulare mici - iohannis-si-grossi-1712674779.jpg

Articole de la același autor

Preşedintele Klaus Iohannis l-a primit, marţi la Palatul Cotroceni, pe directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, aflat în vizită oficială în România. La întrevedere, şeful statului a evidenţiat rolul esenţial al AIEA în promovarea utilizării paşnice a energiei nucleare şi a aplicaţiilor acesteia.


Preşedintele României a subliniat importanţa organizării primului Summit al Energiei Nucleare, desfăşurat recent la Bruxelles, precum şi necesitatea investiţiei în inovare tehnologică pentru dezvoltarea domeniului energiei nucleare, transmite Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat de presă. 


De asemenea, Iohannis a salutat eforturile Directorului General al AIEA în vederea asigurării siguranţei şi securităţii facilităţilor nucleare şi radiologice şi a transmis asigurări că ţara noastră va continua susţinerea activităţilor Agenţiei pe acest palier. Totodată, Preşedintele României s-a referit la programul energiei nucleare dezvoltat de România, în special la investiţiile de modernizare de la Centrala Nuclearo-Electrică Cernavodă şi la investiţiile în tehnologii moderne, precum cele în reactoare modulare mici (SMR).


La rândul său, directorul General Rafael Grossi a evidenţiat implicarea activă şi constantă a României în eforturile de consolidare a rolului AIEA în contextul actual de securitate. Totodată, Rafael Grossi a subliniat cooperarea bilaterală excelentă în domeniul utilizării în condiţii de siguranţă a energiei nucleare. 


Sursa citată mai spune că directorul general al AIEA a remarcat gradul avansat de dezvoltare al sectorului energiei nucleare în România, exemplificat prin investiţiile de la Centrala Cernavodă şi cele în reactoare modulare mici. 


De asemenea, Rafael Grossi a subliniat faptul că acestea au un rol esenţial în asigurarea autonomiei energetice a ţării şi în reducerea costurilor pentru consumatori. Întrevederea a prilejuit, totodată, un schimb de opinii cu privire la evoluţiile tematicilor relevante pentru activitatea AIEA, în primul rând siguranţa şi securitatea centralelor nucleare din Ucraina.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 2.3377 secunde