Lucrătorii cu salarii mici și femeile au fost cei mai afectați de criza sanitară

118
Lucrătorii cu salarii mici și femeile au fost cei mai afectați de criza sanitară - lucratoriicusalariimicisifemeile-1634925392.jpg

Articole de la același autor

Organizația Internațională a Muncii a dat publicității Raportul privind salariile la nivel global în anii 2020-2021. Potrivit acestuia, chiar înainte de apariția pandemiei de coronavirus, sute de milioane de lucrători din întreaga lume erau plătiți sub nivelul salariului minim din țările lor.

S-a constatat că, în două treimi din țările pentru care erau disponibile date oficiale, salariile lunare au scăzut sau au crescut mai lent în primele șase luni ale anului 2020, ca urmare a pandemiei. Se estimează că pe fondul crizei sanitare va exista o presiune descendentă masivă asupra salariilor, în viitorul apropiat.

Cele mai afectate de criza sanitară sunt salariile femeilor și ale lucrătorilor cu salarii reduse. În timp ce salariile medii dintr-o treime dintre țările care au furnizat date par să fi crescut. În plus, un număr substanțial de lucrători cu salarii mai mici și-au pierdut locurile de muncă.

În țările în care s-au luat măsuri puternice pentru păstrarea gradului de ocupare a forței de muncă, efectele crizei au fost resimțite în primul rând ca scăderi ale salariilor și nu ca pierderi masive de locuri de muncă.

Estimările bazate pe un eșantion de 28 de țări europene constată că, fără subvenții salariale, femeile ar fi pierdut 8,1% din salarii în al doilea trimestru al anului 2020, comparativ cu 5,4% pentru bărbați.

Fără subvenții temporare, cei mai slab plătiți 50% dintre lucrătorii respectivelor țări ar fi pierdut aproximativ 17,3% din salarii. Fără subvenții, valoarea medie a salariilor pierdute în toate grupurile ar fi fost de 6,5%. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.4561 secunde