"Mai multă Europă" sau mai multe vise deșarte?

261
"Răspunsul este: mai multă Europă!" Sub acest slogan, la București, în intervalul 17 - 18 octombrie 2012, s-a desfășurat cel de al 21-lea Congres al Partidului Popular European. 
Pentru cei ce nu știu, trebuie precizat că PPE este, în prezent, cea mai importantă structură politică a Uniunii Europene și, întrucât deține controlul în numeroase state și în structurile comunitare, soarta popoarelor din cele 27 state membre depinde în mare măsură de viziunea și deciziile sale. 


Reuniunea din capitala României a avut loc într-un context extrem de tensionat. Zona euro este în recesiune. În Grecia, Spania, Italia și Portugalia, grevele și protestele de stradă se țin lanț. Criza economiei reale și-a dat mâna cu cea a datoriilor suverane, cu criza financiar-bancară, cu criza socială și cu criza de încredere în guvernanți.  
De la izbucnirea crizei economice mondiale la finele anului 2008, organismele de conducere ale UE și guvernele statelor membre n-au reușit să găsească leacul pentru numeroasele boli ale Europei.
România, chiar dacă poporul nu e în stradă, o duce al dracului de rău. Circa 3 milioane de români au fost nevoiți să plece la muncă în străinătate. Alți 1,5 milioane muncesc la negru, în țară. Combinatul Oltchim este închis. Din cele zece rafinării petroliere din țară, doar patru mai sunt în exploatare. Grupul Mechtel pune lacătul pe combinatul metalurgic de la Câmpia Turzii și concediază lucrătorii. ArcelorMittal Galați a închis un laminor și a redus programul de lucru. La pompă, scumpirile carburanților se țin lanț. Prețurile gazelor naturale și ale energiei electrice se aliniază "în creștere" la cele din Uniunea Europeană. Proiectele finanțate din fonduri europene sunt blocate.
Soluția la toate aceste crize și frământări, spune PPE, este "mai multă Europă!" Ce înseamnă această formulă? În esență, e vorba de unificarea Europei pe toate planurile: piața muncii, piața monetară, piața bancară, regim fiscal și așa mai departe. La baza acestei construcții unitare trebuie să stea economia socială de piață. 
Politicienii Uniunii Europene vorbesc de ani de zile despre proiectul economiei sociale de piață. Au discutat atât de mult despre beneficiile ei și au făcut atât de puțin, încât am ajuns să credem că e vorba de o iluzie, de o utopie. Dacă nu se trece rapid de la vorbe la fapte, sloganul "Mai multă Europă!" riscă să se transforme în "mai multe vise deșarte".


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 13 Octombrie 2012
Stire din Actual : Muntenegrenii sunt chemați la vot
Pagina a fost generata in 1.8006 secunde