Marea Neagră, invadată de ofițeri pregătiți la… apelul de seară

1480
6
Marea Neagră, invadată de ofițeri pregătiți la… apelul de seară - mihalcioiuadrian9-1364588910.jpg
În urmă cu câteva zile, în portul Constanța a acostat o navă înregistrată în Togo, un pavilion de complezență. La bord, se afla un echipaj multinațional. Căpitanul secund era un indian foarte tânăr, de numai 22 de ani.
Vârsta fragedă a acestuia i-a atras atenția inspectorului ITF - România, Adrian Mihălcioiu, care s-a interesat de pregătirea lui. Din documente, reieșea că ofițerul absolvise cursurile cu durata de 6 luni ale Universității Maritime din India, că efectuase un stagiu de cadet de 6 luni și că, după un an și jumătate petrecuți pe mare, fusese promovat, fără alte cursuri, în funcția de căpitan secund.
Comandantul navei, un arab, i-a declarat inspectorului ITF - România că documentele secundului au fost verificate de serviciile de Port State Control din mai multe porturi și că nicio autoritate n-ar fi avut vreo obiecție. 
"Pregătirea teoretică și practică a echipajelor din întreaga lume trebuie să respecte cerințele Convenției internaționale privind standardele de instruire, certificare și efectuare a serviciului de cart pentru navigatori -STCW 1978. Dacă serviciile de Port State Control consideră că documentele ce atestă pregătirea ofițerului indian sunt conforme STCW, înseamnă că România ar trebui să renunțe la actualul sistem de învățământ marinăresc și să califice ofițerii prin cursuri de scurtă durată, de numai 6 luni, urmate de un stagiu de cadet de jumătate de an, pentru ofițerii de la punte. 
Conform actualului sistem din România, pentru a obține brevetul de ofițer punte, un tânăr trebuie să absolve o facultate de profil cu durata de patru ani sau doi ani de colegiu vocațional și să facă un stagiu de cadet de un an. Promovarea în funcția de secund se face după alți doi ani de muncă pe mare și parcurgerea unor cursuri de promovare la CERONAV. 
Discrepanța dintre cele două modele este uriașă. Dacă cel indian respectă standardele minimale ale STCW, după cum susțin serviciile de Port State Control, înseamnă că sistemul românesc este excesiv" - afirmă Adrian Mihălcioiu.
Modul de eliberare a brevetelor și certificatelor de competență marinărească a intrat în atenția sindicatelor navigatorilor și inspectorilor ITF din Ucraina, Turcia, Rusia și Georgia. Ele au constatat că în zona Mării Negre, în special pe navele unor armatori arabi, sunt angajate echipaje cu documente semnate de instituțiile unor țări aflate pe lista neagră a shipping-ului internațional. 
"Respectarea cerințelor STCW va face obiectul viitoarei campanii a sindicatelor navigatorilor din zona Mării Negre. ITF și organizațiile membre vor solicita autoritățile maritime naționale, serviciilor de Port State Control, să trateze echipajele, indiferent de naționalitate, în mod nediscriminatoriu, conform legislației internaționale. Ele atrag atenția că STCW nu are două tipuri de standarde: unele foarte scăzute, pentru cei ce își iau brevetele sau certificatele în Coreea de Nord, Togo sau India; altele foarte înalte, pentru ofițerii pregătiți în Europa" - afirmă Mihălcioiu.
Aplicarea unei duble măsuri privind instruirea și certificarea pregătirii are implicații dramatice asupra pieței forței de muncă. Navigatorii statelor din zona Mării Negre își văd amenințate locurile de muncă de invazia indienilor, filipinezilor, indonezienilor și arabilor făcuți ofițeri la apelul de seară. Iar odată cu înmulțirea echipajelor cu pregătire sub standard, navigația din zona Mării Negre devine mai puțin sigură. 
În 2012, Federația Internațională a Transportatorilor și sindicatele navigatorilor din zonă au dat publicității raportul: "Marea Neagră a rușinii", prin care au atras atenția asupra problemelor grave cu care se confruntă navigația din această regiune, ca urmare a indiferenței autorităților naționale.


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

relu
30 martie 2013
pentru cititorul neinteresat

auzi mai cititorule neinteresat esti destept ca noaptea... nu ai inteles nimic... datorita tarilor cu standard redus la competente este din ce in ce mai greu sa gasesti locuri de munca ..... daca ai vedea problema mai in ansamblu cred ca ai reusi sa te dumiresti si tu ....dar de unde sa poti tu asa ceva ca la ce limbaj folosesti nu este greu sa se vada ca-ti atarna greu neuronul ce este slobod prin capul cat damigeana si mintea cat dopul... in rest numai de bine

nicolaie
30 martie 2013
comentariu

Problema,nu e chiar asa simpla precum pare.In A.N.R.este un adevarat cimitir al elefantilor de ofiteri maritimi,care,de multi ani,inventeaza tot felul de reguli,pentru a-si apara posturile.Sistemul e supradimensionat si consuma resurse cu nemiluita.Tot timpul,invoca cerinte europene,care mai de care mai nastrusnice,de parca,ar fi buricul europei.In acelasi timp,multi birocrati,au conexiuni cu firme private,pe care le protejeaza.Numirile,se fac prin rotatie,in functie de culoarea politica de la conducerea ministerului.A.N.R.e un mamut intr0o agonie continua.Daca incearca un ministru sa faca ordine,imediat sistemul devine imun.Nu vor sa adopte un model european,(olandez,de exemplu )pentru ca ar insemna pierderea privilegiilor.Legea navigatiei,adoptata pe sub masa,nu a facut decat sa "aranjeze cartile"pentru smecheri.Vina o poarta,inclusiv Basescu,pentru mentalitatea invechita,de care nu se poate lecui,nici el. Actual,formalitatile cu navele,sunt chiar mai complicate,decat inainte de revolutie.. Daca,ar fi sa aducem un specialist,in organizarea unei autoritati navale,ar fi exact ca la Tarom.Fuge vazand cu ochii. Acest Nod Gordian,numit Autoritatea Navala Romana,care centreaza,paseaza,marcheaza dar si apara in acelasi timp,are nevoie de o sabie pe masura.Am scapa astfel,de cei "15000 de specialisti"care franeaza procesul de modernizare,ca mentalitate si cheltuiala inutila cu tehnologie de ultima generatie cu sistem un birocratic anacronic. Navigatorii adevarati,de multe ori,sunt scarbiti de "navigatorii de uscat"care,inventeaza fel de fel de reguli si cursuri inutile.Cand vii la mal,in Romania,singura bucurie este ca mergi acasa.In rest,e o sila de autoritatile portuare,de-ti vine sa versi.Mai bine eviti.

andrei
31 martie 2013
liceu

am colegi la vapor ingineri si puntisti numai cu liceul terminat si cu licenta de sef sau comandant , din serbia , bulgaria , macedonia si croatia , nu au nevoie de facultate ca sa fie ofiteri

mihalcioiu mare ofiter
31 martie 2013
bai...cum..se k..ka unii pe ei

mai....ce sa zik....voi suntetzi..pregatiti..nevoie mare...mai ales ca..nu mai navigati de o carutza de ani....habar n-aveti sa atingeti...un navtex sau un inm c,b si...ce sa zik...marea problema....ofiterii la apel de seara////112 ..salvarea

un navigator
31 martie 2013
Reglementare

Sa speram ca de la 1 ianuarie 2016 (parca asta era data) se vor mai rezolva din lucruri. Spre exemplu olandezii vor trebui sa dea si ei examene cand trec de la ofiter de cart la managerial... nu ca acum cand avansarea este in functie de cat timp pe mare au. Si altele vor fi normalizate, nu le mai stiu exact pe toate. Plus ca filipinezii nu vor mai putea naviga pe nave cu paviolion european daca scoala care i-a scos nu este acreditata STCW... etc.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7308 secunde