Ministerul Economiei a blocat piața cântarelor românești, favorizând importurile chinezești

358
Ministerul Economiei a blocat piața cântarelor românești, favorizând importurile chinezești - ministeruleconomiei-1466428480.jpg

Articole de la același autor

Asistăm la un fapt fără precedent. Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, în fruntea căruia se află viceprim-ministrul Costin Grigore Borc, a blocat piața cântarelor din România. De 75 de zile, cântarele fabricate de producătorii autohtoni nu mai pot fi vândute pe piața internă sau la export. 


Potrivit legii, un cântar poate fi comercializat numai în baza unei declarații de conformitate și cu etichetele prevăzute de directivele europene. Problema este că organismele de certificare din România, care ar trebui să verifice fiecare cântar nou, nu își mai pot îndeplini misiunea, pentru că Ministerul Economiei nu a îndeplinit o formalitate simplă: să notifice pe site-ul Comisiei Europene lista cu numele lor. 


Trebuie precizat că, la data de 20 aprilie 2016, s-a încheiat perioada de tranziție de la vechea directivă la noua directivă europeană, în domeniul aparatelor de cântărit automate și neautomate. 


În România, există trei organisme de certificare: unul pentru cântare automate și neautomate, altul pentru contoare de toate tipurile (de energie, apă, gaze etc.), iar cel de al treilea face evaluarea conformității sistemelor de calitate ale celor care produc și vând cântare. 


Respectivele entități și-au făcut, din timp, evaluarea cu RENAR, organismul național care se ocupă cu acreditarea lor. Pe data de 7 aprilie, i-au înaintat Ministerului Economiei toate documentele pentru recunoaștere și desemnare, în vederea notificării către Comisia Europeană. 


Procedura de urmat era extrem de simplă. O structură din minister trebuia să verifice dosarele și să scrie proiectul de ordin de ministru. După aprobarea lui și publicarea în "Monitorul Oficial", aceeași structură trebuia să intre pe site-ul Comisiei Europene și să înscrie numele organis-melor de certificare recunoscute de statul român, aceleași care fuseseră și înainte de data de 20 aprilie 2016.


De la primirea dosarelor au trecut 75 de zile, fără ca ministerul să îndeplinească formalitatea respectivă, mulțumindu-se ca, în această perioadă, să le transmită respectivelor organisme de certificare adrese prin care le informează că "se vor rezolva cu celeritate" solicitările lor. 


Blocajul afectează nu doar cântarele producătorilor români, ci pe cele ale importatorilor care vor să le certifice în România. Trebuie arătat că un cântar de import poate fi comercializat dacă este certificat în oricare stat membru al Uniunii Europene. Mulți importatori preferă să obțină certificarea în țara noastră, deoarece tariful practicat la noi este de circa zece ori mai mic decât în alte țări comunitare. 


În prezent, piața este plină cu cântare chinezești aflate în afara legii, în condițiile în care agenții economici vor să își cumpere cântare legale și nu au de unde, susțin cei ce activează în domeniu.


Cei mai afectați sunt agricultorii, care nu își pot vinde produsele dacă nu au la dispoziție cântare legale. Efectele se vor resimți și în Sănătate. În dotarea minimă a unui medic de familie intră și cântarul pentru persoane, având în vedere rolul greutății în stabilirea evoluției organismului uman și a cantității de medicamente. 


Care ar putea fi substratul acestui blocaj? De nepricepere nu poate fi vorba, întrucât procedura notificării este extrem de simplă, nesolicitând cine știe de cunoștințe. Nici neglijența nu poate fi imvocată, din moment ce ministerul dovedește, prin adresele trimise, că nu a uitat de această problemă. Nu mai rămâne decât suspiciunea că ar putea fi vorba de interese oculte, că cineva vrea să facă jocul importatorilor de cântare chinezești.


Înainte de 1990, astfel de fapte erau condamnate, fiind privite ca "subminare a economiei naționale". Astăzi, nici măcar ca abuz în serviciu nu mai pot fi sancționate, în urma ultimelor precizări ale Curții Constituționale. 


Guvernul de tehnocrați se dă de ceasul morții că face reformă în administrație și înlătură barierele birocratice din calea economiei.Faptele sale de zi cu zi demonstrează că "una vorbește și alta fumează". 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 01 Februarie 2016
Stire din Economie : Programe de stimulare a IMM-urilor
Marţi, 24 Februarie 2015
Stire din Economie : Ministrul Economiei vine la Constanța
Pagina a fost generata in 0.4233 secunde