Miniștrii de Finanțe din UE analizează noi măsuri pentru creșterea economică

776
Miniștrii de Finanțe din UE analizează noi măsuri pentru creșterea economică - crestere20economica-1317626211.jpg
Miniștrii de Finanțe din Uniunea Europeană vor discuta mâine dacă statele membre cu o situație mai solidă a finanțelor publice pot adopta măsuri pentru stimularea economiei în spațiul comunitar.
Potrivit Wall Street Journal, dezbaterea ar putea marca o schimbare a politicii adoptate în octombrie 2009, de a cere țărilor UE să înceapă să-și reducă deficitele în 2011. Întrucât creșterea economică postcriză este mult mai lentă decât se anticipa, UE se află sub presiune din partea FMI și a Statelor Unite pentru a lua în calcul noi măsuri de sprijinire a economiei.
Comisia Europeană a cerut discutarea acestui subiect la reuniunea de mâine, au afirmat diplomați europeni. Astfel, țările care nu încalcă limita de 3% pentru deficit bugetar ar putea permite unor programe guvernamentale să opereze fără restricții.
Asta înseamnă că țările cu cea mai solidă situație financiară, Germania, Olanda, Suedia, Finlanda și Luxemburg, ar putea avea surplusuri bugetare mai mici sau deficite mai mari decât se anticipa, au adăugat oficialii citați.
"Există țări pentru care consolidarea fiscală nu este la fel de utilă precum pentru alții", a spus un diplomat.
Unele țări, precum Italia, se tem însă că dezbaterea ar putea determina piețele financiare să se îndoiască de angajamentul statelor mai slabe financiar din UE de a-și reduce deficitele, a spus o altă sursă apropiată discuțiilor.
Planul, dacă ar fi adoptat de țările cu finanțe solide, nu ar avea un impact prea mare asupra economiei, având în vedere că majoritatea guvernelor din spațiul comunitar își reduc deficitele bugetare în acest an și vor continua și în 2012.
Miniștrii de Finanțe din zona euro, care se vor întâlni astăzi, vor analiza măsuri de austeritate propuse de Grecia pentru acordarea următoarei tranșe de ajutor financiar extern. În mare, FMI și zona euro consideră că noile măsuri propuse sunt mulțumitoare, însă exercită presiuni asupra guvernului de la Atena pentru deschiderea sectorului serviciilor, a spus un oficial European, informează Mediafax.ro.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 29 Septembrie 2011
Stire din Actual : UE impune noi norme de viteză
Miercuri, 14 Septembrie 2011
Stire din Actual : Grecia, exclusă din UE
Pagina a fost generata in 1.5312 secunde