Navele care acostează în portul Constanța vor fi alimentate cu energie electrică de la cheu, pe timpul escalei

218
Navele care acostează în portul Constanța vor fi alimentate cu energie electrică de la cheu, pe timpul escalei - fondnavelecareacosteazainportulc-1666025638.jpg

Articole de la același autor

Compania Națională Administrația Porturilor Maritime SA Constanța a semnat contractul de finanțare a proiectului „Asigurarea condițiilor electrice de racordare la cheu a navelor în portul Constanța (regim Cold Ironing)“ - E-COLD, se arată într-un comunicat de presă. Tehnologia cold-ironing permite furnizarea energiei electrice de la mal unei nave aflate la dană, în timp ce motoarele sale principale și auxiliare sunt oprite.

Investiția, în valoare de 18,8 milioane de euro (cu TVA), este finanțată, în proporție de 82,6%, din fonduri europene, prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF). Diferența este acoperită de la bugetul de stat.

În cadrul proiectului vor fi executate lucrări pentru instalarea tehnologiei cold-ironing la 10 dane din portul Constanța, în vederea asigurării condițiilor pentru alimentarea cu energie electrică, de la țărm, a tuturor tipurilor de nave (croazieră, ro-ro, fery-boat, nave multifuncționale, nave pentru transportul mărfurilor vrac, nave – tanc etc.), indiferent de dimensiune, tensiunea de alimentare, frecvență și spor de putere solicitat. Perioada de implementare a proiectului este de 36 luni.

Prin realizarea acestei investiții, instalațiile existente vor fi aduse la o stare de funcționare performantă, cu respectarea standardelor și a normativelor tehnice specifice referitoare la siguranța în exploatare, în condiții de eficiență energetică sporită.

Principalele beneficii rezultate din realizarea acestui proiect sunt:

- reducerea nivelului de zgomot, a emisiilor dăunătoare și a celor de dioxid de carbon în zona portuară, dar și în zona comercială aflată în imediata apropiere a portului;

- reducerea vibrațiilor și creșterea confortului pentru pasagerii aflați la bordul navelor de croazieră;

- apar noi oportunități de afaceri pentru toate părțile implicate, ca urmare a reducerii costurilor de funcționare a navelor și furnizării de servicii suplimentare în porturi;

- cererea suplimentară de energie creează oportunități de echilibrare locală a rețelelor de electricitate;

- conectarea navelor la resurse de energie regenerabilă, energie eoliană și energie solară permite reducerea suplimentară a emisiilor, precizează comunicatul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3385 secunde