Negocieri comerciale între UE și SUA

119
Negocieri comerciale între UE și SUA - negocieriue-1446835546.jpg

Articole de la același autor

Comisia Europeană a publicat vineri, 6 noiembrie, propunerea sa privind includerea unui capitol referitor la comerț și la dezvoltarea durabilă, inclusiv la forța de muncă și la mediu, în cadrul actualelor negocieri comerciale dintre UE și SUA.


Capitolul propus, referitor la dezvoltarea durabilă în cadrul Parteneriatului transatlantic pentru comerț și investiții (TTIP), conține cele mai ambițioase propuneri prezentate vreodată unui partener co-mercial cu privire la aceste aspecte. Această abordare respectă noua strategie comercială a UE, "Comerț pentru toți", care vizează elaborarea unor politici comerciale mai responsabile, atât la nivel intern, cât și la nivel mondial.


Scopul principal al acestui capitol este de a asigura respectarea, atât în UE, cât și în SUA, a unor standarde stricte în domeniul forței de muncă și al mediului și de a permite cooperarea între părți în vederea abordării provocărilor economiei globale, cum ar fi, printre altele, munca copiilor, sănătatea și siguranța la locul de muncă, drepturile lucrătorilor și protecția mediului. De îndată ce se va ajunge la un acord, UE va depune eforturi pentru a garanta respectarea și punerea în aplicare a tuturor prevederilor acestui capitol.


Propunerea privind dezvoltarea durabilă în cadrul TTIP prezintă o abordare integrată cu privire la comerț și la dezvoltarea durabilă, care înglobează, de asemenea, forța de muncă și mediul, reafirmând dreptul statelor membre ale UE de a legifera în aceste domenii. Propunerea se referă și la angajamentele asumate în cadrul Organizației Internaționale a Muncii (OIM) și al acordurilor multilaterale de mediu, pentru a asigura respectarea, de către ambele părți, a unui ansamblu comun de standarde și norme fundamentale privind forța de muncă și protecția mediului. În plus, textul include obligația de a nu admite derogări de la legislația națională în domeniul muncii și al protecției mediului cu scopul de a atrage schimburi comerciale sau investiții.


În același timp, Comisia Europeană prezintă, de asemenea, primul raport amănunțit de acest gen cu privire la cea mai recentă rundă de negocieri privind TTIP, care a avut loc în octombrie. Raportul sintetizează discuțiile purtate cu privire la toate cele trei domenii ale acordului, și anume accesul la piață, aspectele legate de reglementare și normele.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Octombrie 2015
Stire din Economie : România a primit 483 milioane euro
Pagina a fost generata in 0.4044 secunde