Norvegienii ne roagă să le luăm banii. Cum pot obține constănțenii o finanțare

1423
1
Norvegienii ne roagă să le luăm banii. Cum pot obține constănțenii o finanțare - ccina-1363880429.jpg
Întreprinderile private constănțene, dar și ONG-urile au acum posibilitatea să obțină sute de mii de euro datorită programului "Inovare în industria verde", finanțat prin granturile acordate de Spațiul Economic European și Norvegia pentru perioada 2009 - 2014. Programul, în valoare de peste 21 de milioane de euro, are drept scop ecologizarea industriilor existente și inovarea și dezvoltarea spiritului antreprenorial verde și se adresează în principal companiilor private, dar și organizațiilor neguvernamentale din România care dezvoltă activități eco-inovatoare.

Ieri, Innovation Norway și Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța (CCINA) au organizat sesiunea regională de informare a programului "Inovare în industria verde", ocazie cu care reprezentanții Innovation Norway le-au explicat constănțenilor ce se dorește de fapt prin acest program, precum și care sunt criteriile de eligibilitate și procedura de depunere a cererilor de finan-țare.

"Știu că deja există numeroase contacte de afaceri între această zonă și Norvegia. Sunt foarte încrezător că programul va contri-bui la sporirea contactelor între Constanța și Norvegia. Suntem deja implicați în industria maritimă de aici. (…) Acest program este gândit în mod special pentru companiile românești și avem semnale de interes din partea acestora. Fondurile sunt menite să ajute la dezvoltarea socială și economică a României, așadar nu este un program de dezvoltare economică pentru firmele norvegiene, ci pentru firmele românești, însă sperăm să se stabilească contacte între firmele din aceste două țări. Programul vizează îmbunătățirea performanțelor economice din punct de vedere al protejării mediului", a precizat Knut Ringstad, team member Innovation Norway.

Potrivit acestuia, entitățile eligibile sunt întreprinderile înmatriculate conform legislației în vigoare, cu o activitate de cel puțin 12 luni, cu cazier fiscal "curat" și ale căror activități principale să fie strâns legate de activitățile pe care le propun în proiect, dar și microîntreprinderile și ONG-urile pot veni cu proiecte. Diferențele sunt foarte mari însă atunci când vine vorba despre bani: suma granturilor pentru proiectele individuale pornește de la 200.000 de euro și poate ajunge la 1,5 milioane de euro, însă, atenție, se acoperă numai până la 50% din costurile de proiect. În ceea ce privește schema de granturi mici, atunci vorbim despre sume cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro. Partea bună este că, pentru ONG-uri, grantul poate acoperi până la 90% din costurile de proiect.

Foarte important, întreprinderile constănțene care găsesc un partener norvegian, în procesul de evaluare vor primi puncte suplimentare. Innovation Norway chiar finanțează cu 1.200 de euro depla-sările în Norvegia, pentru acest scop.

Ce fel de proiecte sunt vizate

Activitățile eligibile sunt dezvoltarea, implementarea, investițiile și activitățile de instruire din domeniul tehnologiilor cu impact redus asupra mediului, produse și servicii eco-inovative, reducerea și refolosirea deșeurilor, inițiative legate de eficiență energetică și folosirea în mai mare măsură a energiei regenerabile în activitățile întreprinderilor, precum și o eficiență crescută a resurselor prin inovarea sistemelor și proceselor în derularea activităților.

Iată și câteva exemple concrete date ieri de echipa Innovation Norway: modernizarea instalațiilor existente, clădiri inteligente, noi tehnologii, utilizarea de noi metode de ambalare etc.

Daniela Chifan, programme officer Innovation Norway, a precizat că implementarea proiectului propus nu trebuie să depășească 30 aprilie 2016, în condițiile în care deadline-ul în ceea ce privește depunerea documentației necesare este de 15 iulie 2013. Knut Ringstad a menționat că, pentru proiectele individuale corect realizate plățile se vor face începând cu sfârșitul acestui an.

Câți se vor încumeta să facă demersurile necesare pentru a obține o finanțare, rămâne de văzut. Totuși, ar fi multe de făcut. "Avem atât de multe de făcut pentru a «înverzi» multe dintre sectoarele economiei românești, încât nu o să fie suficienți banii finanțatorului pentru a rezolva toate problemele", este de părere directorul general al CCINA Constanța, Ion - Dănuț Jugănaru.

Comentează știrea

cici
23 martie 2013
mda

dle juganaru cata alergatura si cate acte si cate atentii trebuiesc facute pentru aceste fonduri ? merita oare ? ok strainul iti da banii dar te freaca romanu care ar trebui sa inlesneasca treaba !

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 27 Februarie 2013
Stire din Economie : Curs pentru ocupația de vânzător
Pagina a fost generata in 0.476 secunde