Piața imobiliară a înghețat! Cererea s-a prăbușit, iar tranzacții nu se mai fac

2440
Piața imobiliară a înghețat! Cererea s-a prăbușit, iar tranzacții nu se mai fac - piataimobiliaraainghetat2-1585491240.jpg

Articole de la același autor

Vie, dinamică, trepidantă, mustind de oferte și tranzacții finalizate – așa arăta piața imobiliară până mai ieri, înainte de declanșarea epidemiei de coronavirus și instituirea stării urgență.

Anul trecut, la nivel național, fuseseră înregistrate 540.000 de tranzacții, iar prețurile proprietăților imobiliare crescuseră cu 7,4%, față de anul precedent. Încurajați de continuarea programului "Prima casă" și de noul suflu din politica economică guvernamentală, dezvoltatorii imobiliari se așteptau ca trendul ascendent să continue în 2020.

Și, deodată, așa din senin, a apărut acest inamic mondial: coronavirusul; care a provocat schimbări de neimaginat în viața oamenilor și a afectat întreaga economie. Și fie din dispoziția autorităților statului, fie ca o consecință a restricțiilor de circulație, sectoare întregi de activitate și-au închis porțile.

XX X

Stimați cititori, piața imobiliară presupune contacte directe între cumpărători, vânzători și intermediari, deplasări pe teren, vizionări de locuințe și terenuri, operațiuni de întocmire și semnare de contracte. Oare mai pot fi derulate aceste operațiuni în condițiile stării de urgență? Agențiile imobiliare au găsit modalitatea de a lucra de la distanță cu clienții ori au tras obloanele? Pentru a afla răspunsul la aceste întrebări, am realizat, la sfârșitul săptămânii trecute, un scurt sondaj telefonic.

"Domeniul imobiliar nu prea mai funcționează în perioada aceasta – ne-a declarat Cosmin Began, administratorul agenției Grup Proprietăți Perfecte. Din cauza restricțiilor de deplasare nu ne putem desfășura activitatea. Telefonic am fost contactați de foarte puțini clienți, iar agenții de vânzări cu care colaborăm stau acasă. Când vom relua activitatea vor reveni în echipă."

La rândul ei, Cristina Popescu - agent de vânzări la agenția Acord Imobiliar a afirmat: "În prezent, nu avem clienți, nu avem vizionări și nu am fost contactați online."

Tache Felios – administratorul agenției Profimo Real Estate ne-a relatat că: "În perioada aceasta nu mai avem activitate. În primul rând respectăm toate deciziile guvernamentale. Am închis agenția pe data de 11 martie. Nu se mai putea face nicio vizionare în casele clienților. Piața imobiliară e blocată complet. Nu se vinde, nu se închiriază. Se mai realizează doar activități online. Se discută și se pregătesc eventuale reluări de vizionări cu clienții, după perioada stării de urgență."

De la telefonul agenției Euroclas Real Estate ni s-a comunicat că: "Activitatea noastră a încetat de o săptămână. Nu știm când va fi reluată."

Megaimobiliare este o agenție de publicitate. Cosmin Popa, administratorul firmei ne-a relatat următoarele: "Am suspendat activitatea de teren. Muncim în continuare, dar de acasă. Nu mai facem fotografii; s-a schimbat puțin programul nostru de lucru. Facem doar muncă de birou. Agenția noastră se ocupă numai de publicitatea imobiliară."

O situație asemănătoare întâlnim și la agenția Actual Real Estate. "De aproape o lună am oprit activitatea. Asta pentru că au sistat cererile și, automat, vizionările. Toți colaboratorii noștri care se ocupau de vânzări stau acasă", ne-a relatat Răzvan Popa – administratorul firmei.

La întrebarea: "Cum credeți că vor evolua prețurile imobilelor după ce va lua sfârșit această criză?", Răzvan Popa a dat următorul răspuns: "Depinde cât va dura. Dacă va dura mai mult de trei – patru luni, automat va fi o scădere, dar nu foarte drastică. Dacă nu va dura atât de mult, prețurile actuale se vor menține, mai mult ca sigur. După cum se știe, pentru marii dezvoltatori, costurile de producție pentru finalizarea imobilelor au fost destul de ridicate. Nu vor dori să piardă prea mult, pentru că în momentul acesta nu câștigă foarte mult."



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.416 secunde