Piața imobiliară constănțeană "s-a dat" după Prima Casă

811
Piața imobiliară constănțeană
Programul Prima Casă împlinește curând trei ani, perioadă de timp în care piața a fost nevoită să "joace" și în funcție de nevoile și posibilitățile de îndatorare ale cumpărătorilor (ajutați, bineînțeles, de criza deloc blândă).

În cei trei ani care au trecut de la adoptarea programului, oferta pe acest segment a crescut considerabil, conform unei analize realizate de imobiliare.ro. Dacă în iunie 2009 apartamentele vechi cu două camere erau vizate în principal, după aproape trei ani adresabilitatea programului s-a lărgit astfel încât aplicanții au în momentul de față semnificativ mai multe opțiuni de achiziție în limita bugetului impus de către stat.

O adaptare a ofertei de apartamente vechi la criteriile pro-gramului guvernamental poate fi observată și în Constanța.

Dacă în urmă cu aproape trei ani, oferta de apartamente vechi cu două camere existentă în Constanța atingea 74% din totalul ofertei de la acea vreme, astăzi, locuințele ce se încadrează în bugetul de 60.000 de euro dețin o cotă de peste 90% din totalul apartamentelor vechi cu două camere, mai exact, 96%, potrivit analizei imobiliare.ro.

Au intrat în joc apartamentele cu trei camere

O altă transformare benefică pentru cumpărători constă în posibilitatea de a achiziționa chiar și un apartament vechi cu trei camere cu ajutorul unui credit (co)garantat de către stat.

În iunie 2009, locuințele din această categorie cu un preț de până în 60.000 de euro dețineau o pondere mai mică de 50% în toate marile orașe din țară (Brașov, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, București). În Constanța puteam vorbi, acum trei ani, de doar 16% din totalul ofertei. În prezent însă, oferta pe acest segment se situează, conform datelor imobiliare.ro, la 51% în Constanța, o creștere destul de semnificativă.

Oferte mai multe pe segmentul rezidențial nou

La trei ani de Prima Casă, de remarcat este și lărgirea ofertei de locuințe noi. Dacă în iunie 2009 pe bugetul programului se pliau, în Constanța, 46% dintre apartamentele cu două camere din ansamblurile rezidențiale din municipiu, astăzi ponderea locuințelor de Prima Casă a crescut considerabil, la 85% din ofertă, arată analiza imobiliare.ro.

O altă schimbare survenită în ultimii trei ani constă în diferențierea ceva mai clară a prețurilor în funcție de anul construcției, în condițiile în care acest criteriu fusese adesea ignorat în anii de boom, când în piață se vindea orice și oricum, au precizat reprezentanții portalului imobiliar. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8898 secunde