Plata defalcată a TVA - o pedeapsă pentru agenții economici cinstiți

1491
1
Plata defalcată a TVA - o pedeapsă pentru agenții economici cinstiți - platadefalcataatva-1502023566.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Finanțelor Publice a pus în dezbatere publică proiectul de ordonanță privind plata defalcatăm a taxei pe valoarea adăugată. Actul normativ introducem un circuit bancar obligatoriu al sumelor colectate din TVA, distinct de cel al sumele încasate pentru bunurile și serviciile comercializate. 


Pe viitor, instituțiile publice și persoanele impozabile în scop de TVA vor fi obligate să își deschidă un cont de TVA. Atunci când vor achita bunurile și serviciile achiziționate, cumpărătorii (cu excepția persoanelor fizice care nu au obligația să se înregistreze în scopuri de TVA) vor plăti taxa pe valoarea adăugată direct în contul special de TVA al vânzătorului. 


În cazul în care face încasările în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare, vânzătorul are obligația să vireze TVA în contul său special, în termen de trei zile de la încasare.


Sumele din conturile speciale de TVA vor putea fi utilizate de titularii lor pentru achitarea TVA aferentă achizițiilor pe care le fac și a taxei datorată bugetului de stat. Transferul unor sume din contul special de TVA în alte conturi ale titularului poate fi efectuat doar cu aprobarea ANAF. Titularului îi este interzisă retragerea banilor din contul de TVA.


Conform actului normativ, luna septembrie 2017 este perioadă de tranziție la mecanismul de plată defalcată a TVA, timp în care nu se aplică sancțiuni.


Trebuie precizat faptul că TVA reprezintă cea mai importantă sursă de venit a bugetului general consolidat al statului român, respectiv 23,1% din totalul veniturilor, în anul 2016.


ANAF consideră că introducerea acestui circuit bancar obligatoriu va duce la creșterea gradului de conformare fiscală. În anul 2016, din totalul deconturilor de TVA depuse, statul a încasat doar 82,35%, pierderea fiind de aproape 11,405 miliarde de lei. La aceasta trebuie adăugată pierderea datorată fraudei și evaziunii, falimentului, insolvenței și unor calcule eronate.


★ ★ ★


Conform actului normativ, constituie contravenții și se sancționează, după cum urmează:
➤ plata TVA în alt cont decât cel special comunicat beneficiarului de către furnizor. Se sancținează cu o amendă de 50% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului sau prestatorului; 
➤ nedeschiderea contului de TVA și necomunicarea lui către furnizor sau beneficiari. Se sancționează cu o amendă de la 2.000 lei la 4.000 lei;
➤ nedepunerea în contul special de TVA, în termen de trei zile, a sumelor încasate în numerar sau prin intermediul cardurilor bancare. Se sancționează cu o amendă egală cu 10% din suma reprezentând TVA nevirată în contul de TVA al furnizorului sau prestatorului;
➤ efectuarea de plăți sau retragerea unor sume din contul de TVA, de către titular, în alte condiții decât cele stabilite prin această ordonanță, în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017.
Prevederile actului normativ (mai puțin cele privind contravențiile și sancțiunile) se aplică opțional începând cu 1 septembrie 2017. De la 1 octombrie 2018, respectarea actului normativ este obligatorie. 


★ ★ ★


În mod cert, instituirea circuitului bancar obligatoriu al TVA va introduce mai multă disciplină printre agenții economici care își declară veniturile și taxa aferentă. Dar, totodată, va genera birocrație. Contabilitatea lor se va complica, va crește volumul de muncă depus, consumul de timp și costurile. Pentru efectuarea unor operațiuni din contul de TVA, vor fi necesare aprobări peste aprobări din partea ANAF, fapt ce implică cheltuieli suplimentare, întârzieri și pierderi, pentru agenții economici. Sumele reprezentând TVA de restituit de către ANAF vor crește exploziv, astfel că blocajul financiar existent în economie, al cărui principal autor este statul român, se va amplifica. 


În schimb, aceste măsuri nu îi vor afecta pe evazioniști. Vor continua să facă afaceri fără să emită facturi și bonuri fiscale, fără documente de proveniență a bunurilor și serviciilor achiziționate. Mai mult, odată cu introducerea noilor constrângeri, trebuie să ne așteptăm la creșterea evaziunii fiscale.


Trebuie menționat și faptul că perioada de trecere la viitorul sistem este mult prea scurtă. Nu doar agenții economici, ci și inspectorii ANAF vor avea nevoie de instruire, pentru a ști cum să aplice legea, fără să greșească. 


Comentează știrea

Constantin
7 august 2017
...din putul gandirii

O alta idiotenie!!! Eliminati coruptia din vami, controlati bancile si marii contribuabili... Terminati circul asta ieftin cu buticarii si vanzatorii din piete! Evaziunea incepe din vami si se termina in vami!!! O stiti foarte bine!...Daca marfa intra si iese pe acte evaziunea in tara asta se reduce considerabil!... Nimeni nu vrea ordine in tara asta!...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.405 secunde