În ciuda cosmetizării proiectului de ordonanță

Plata defalcată a TVA rămâne o măsură birocratică, generatoare de blocaj financiar

255
Plata defalcată a TVA  rămâne o măsură birocratică, generatoare de blocaj financiar - platadefalcataatva-1503317429.jpg

Articole de la același autor

Intenția Guvernului Tudose de a introduce plata defalcată a taxei pe valoarea adăugată a stârnit o adevărată furtună în mediul de afaceri și în presă.

Criticii susțin că această metodă generează birocrație, complică contabilitatea firmelor, crește volumul de muncă depus și costurile.

Pentru efectuarea unor operațiuni din contul de TVA, vor fi necesare aprobări peste aprobări din partea ANAF, fapt ce implică cheltuieli suplimentare, întârzieri și pierderi, pentru agenții economici.

Agenții economici vor rămâne fără lichidități. Sumele reprezentând TVA de restituit de către ANAF vor crește exploziv, astfel că blocajul financiar existent în economie, al cărui principal autor este statul român, se va amplifica. Practic, agenții economici vor credita gratuit statul cu sume mai mari decât o fac în prezent. Mulți dintre ei se tem că vor fi împinși spre faliment.

În schimb, noul sistem de plată nu îi va afecta pe evazioniști, care vor continua să facă afaceri fără să emită facturi și bonuri fiscale, fără documente de proveniență a bunurilor și serviciilor achiziționate. Mai mult, odată cu introducerea noilor constrângeri, trebuie să ne așteptăm la creșterea evaziunii fiscale.

În plus, perioada de trecere la viitorul sistem este mult prea scurtă. Nu doar agenții economici, ci și inspectorii ANAF vor avea nevoie de instruire, pentru a ști cum să aplice legea, fără să greșească.

Nu au scăpat criticii nici sancțiunile prevăzute în proiectul de act normativ, considerate a fi exagerate și falimentare pentru cei ce au greșit.

v v v

Valul de critici pare să fi înmuiat inima inițiatorilor proiectului de ordonanță privind plata defalcată a TVA. Ministerul Finanțelor Publice a anunțat că, în urma consultărilor publice, cu mediul de afaceri, cu patronatele, sindicatele, asociațiile profesionale, inclusiv cu cele reprezentate în cadrul Comisiei de dialog social, a adus o serie de modificări proiectului de act normativ. În principal acestea vizează:

- amânarea aplicării opționale a plății defalcate a TVA de la 1 septembrie 2017 la 1 octombrie 2017;

- prelungirea perioadei de aplicare opțională de la o lună la trei luni, respectiv 1 octombrie - 31 decembrie 2017;

- amânarea aplicării obligatorii a plății defalcate a TVA de la 1 octombrie 2017 la 1 ianuarie 2018;

- instituirea de facilități pentru persoanele care optează pentru aplicarea plății defalcate a TVA în perioada 1 octombrie - 31 decembrie 2017, respectiv: anularea penalităților de întârziere aferente obligațiilor fiscale principale reprezentând TVA, restante la 30 septembrie 2017, în anumite condiții; acordarea unei bonificații de 5% la plata impozitului pe profit sau, după caz, a impozitului pe veniturile microîntreprinderilor;

- extinderea termenului obligatoriu de plată în contul de TVA, de la trei la șapte zile lucrătoare;

- înființarea Registrului persoanelor care aplică plata defalcată a TVA;

- instituirea unui termen de maximum 3 zile lucrătoare în care ANAF aprobă transferul sumelor din contul de TVA în contul curent al titularului;

- modificarea prevederilor referitoare la contravenții și sancțiuni, după cum urmează: stabilirea unei perioade de grație de 7 zile lucrătoare în cadrul căreia să se corecteze erorile; în cazul în care erorile nu au fost corectate în termenul de 7 zile lucrătoare, se aplică o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile; după termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea în contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronată a contului de TVA, se aplică o amendă de 50% din suma reprezentând TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentând TVA din contul curent al titularului în contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorată furnizorului din alt cont decât contul de TVA, se aplică o amendă de 10% din suma reprezentând TVA.

v v v

Modificările aduse proiectului de act normativ nu schimbă, în esență, fondul problemei. Plata defalcată a TVA rămâne o măsură birocratică și costisitoare, generatoare de blocaj financiar, care lovește în agenții economici corecți, dar nu-i afectează pe evazioniști. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4121 secunde