Porturile lumii se pregătesc să alimenteze navele cu energie verde, de la mal

197
Porturile lumii se pregătesc să alimenteze navele cu energie verde, de la mal - porturilelumiisepregatescsaalime-1608654221.jpg

Articole de la același autor

Pe viitor, navele nu vor mai folosi motoarele proprii și nu vor mai arde carburanți pentru a produce energia electrică de care au nevoie pe perioada staționării în porturi, pentru funcționarea echipamentelor de la bord, pentru refrigerare, încălzire, aer condiționat, iluminat și prepararea hranei. Necesarul de curent electric le va fi furnizat de la mal, din surse de energie verde. Măsura are drept scop reducerea emisiilor de gaze în atmosferă.



Marile porturi europene și nord-americane se pregătesc să facă acest pas, făcând investiții și modernizări ale infrastructurii energetice. Recent, trei porturi și-au anunțat planurile ambițioase în această direcție. Kiel (Germania), Stockholm (Suedia) și Victoria (Columbia Britanică, Canada) au lansat proiectele de investiții pentru asigurarea infrastructurii energetice necesare alimentării de la mal a navelor.


Portul Kiel are ambiția să devină cel mai ecologic port din Europa. Pe data de 9 decembrie 2020 a inaugurat zidul cu LED-uri fotovoltaice de la noua clădire a centralei terestre de alimentare cu energie electrică din terminalul Ostseekai. Centrala se clasează printre cele mai puternice de acest gen și va servi, pentru început, ferry-boat-urile companiei de transport maritim Stena Line. Începând de anul viitor, două nave vor putea fi alimentate simultan cu energie verde.


Portul Stockholm, împreună cu porturile din Copenhaga, Malmö, Aarhus și Helsinki, de la Marea Baltică, sunt toate pregătite să investească în alimentarea cu energie terestră a navelor de croazieră, printr-o inițiativă comună de reducere a emisiilor în regiunile din zona portuară.


Terminalul de croazieră Victoria va continua cu următoarea etapă a proiectului de alimentare cu energie de la țărm. Pentru acest port, navele de croazieră reprezintă cea mai mare sursă de emisii de gaze în atmosferă.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4409 secunde