"Rabla" revine! Constănțenii, așteptați să scape de mașinile vechi

310
3

Articole de la același autor

 Colectorii constănțeni validați în program ridică, mâine, voucherele; "bătălia" va fi una crâncenă, având în vedere că sunt doar puțin peste 100 de tichete 


Veste cum nu se poate mai bună pentru constănțenii care vor să scape de mașinile vechi! Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) a anunțat că va aloca 3.000 de tichete valorice pentru persoanele fizice în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului auto național 2013. Așadar, constănțenii au posibilitatea să obțină un tichet de 6.500 lei, pe care să-l folosească apoi la achiziționarea unui autoturism nou. Partea proastă este că numărul voucherelor care vor ajunge la Constanța nu este nici pe departe suficient, spun colectorii. Din cele 3.000, doar 102 sunt repartizate județului nostru. Acestea se împart, în mod egal, între cei trei colectori de la nivel local validați de AFM - Recsal, Resort Metal și VMB Lux Sonor. 


Reprezentanții Administrației Fondului pentru Mediu au explicat că repartizarea tichetelor valorice s-a realizat în funcție de numărul mașinilor mai vechi de zece ani din parcurile auto județene, conform statisticilor realizate de Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Permiselor. 


Vineri, zi de "foc" 


Distribuirea tichetelor valorice către colectorii validați în program se va realiza joi, 14 noiembrie, și vineri, 15 noiembrie, conform unui grafic publicat de AFM. Toți cei trei colectori constănțeni sunt așteptați să ridice tichetele în prima zi de distribuire - joi, 14 noiembrie. Așadar, cel mai probabil vineri dimineață, la prima oră, se va da startul efectiv și al acestei etape din cadrul programului Rabla 2013. 


Managerul societății din Năvodari - Resort Metal, Ion Ticuleanu, spune însă că voucherele sunt insuficiente. Potrivit acestuia, tichetele se vor epuiza foarte repede, și asta deoarece interesul din partea celor cu mașini vechi este foarte mare. 
Totuși, Constanța stă destul de bine la acest capitol. Mai multe tichete merg doar în județe ca Prahova - 112, Cluj - 121, Timiș - 128 și municipiul București - 386. 


20 decembrie, termen limită 


Termenul în care proprietarul unui autovehicul obține certificatele de distrugere, de radiere și tichetul va fi de maximum zece zile, au anunțat reprezentanții AFM. Potrivit acestora, constănțenii care doresc să-și achiziționeze un autovehicul nou și dețin un tichet valoric îl pot depune la producătorul / dealer-ul auto acceptat în program până la data de 20 decembrie 2013. 
Nota de înscriere pentru achiziționarea unui autovehicul nou de la un
producător / dealer validat este valabilă până la data de 23 decembrie 2013. 


Persoanele juridice au dat chix 


Administrația Fondului pentru Mediu a finalizat și analiza dosarelor depuse de către persoanele juridice și instituțiile publice în cadrul programului de stimulare a înnoirii parcului auto național 2013.


În sesiunea desfășurată în perioada 10 iunie - 31 octombrie 2013, au fost depuse 1.451 cereri de finanțare, însă doar 643 au fost acceptate, pentru 1.670 autovehicule, cu o sumă aprobată de 10.864.500 lei. În acest an se poate utiliza un singur tichet valoric pentru achiziționarea unui autovehicul nou. Cumularea eco-tichetului cu tichetul Rabla este posibilă însă în cazul achiziționării unui autovehicul electric.


Pentru stimularea achiziționării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se oferă posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 lei pentru achiziționarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, pentru achiziționarea unui autovehicul nou al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100g/km, dar și pentru achiziționarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.


La achiziționarea unui autovehicul de acest tip se poate acorda, pe lângă prima de casare, o reducere în cuantum de maximum 1.000 lei, rezultată prin cumulul a cel mult două eco-bonusuri.


Comentează știrea

hmm
13 noiembrie 2013
nu va obositi

Nu va obositi sa faceti o mie de drumuri si sa platiti atatia notari. Mai bine dati-o la fier vechi ca nu mai cumpara nimeni tichete!

Soare
13 noiembrie 2013
Soarele ma-sii

Pe cand si ,,rabla'' pentru politicieni?!

Costin
17 martie 2014
Scopuri

Scopul declarat al proiectului Rabla a fost acela de a inlocui masinile poluante. Din declaratiile fostului ministru, Rovana Plumb, a reprezentantilor AFM si APIA, este clar ca daca a devenit evident si pentru autoritati ca nu se mai poate mima nici o imbunatatire, in conditiile in care cei care ar trebui sa beneficieze de acest program renunta sa se mai inscrie. http://www.romaniatv.net/consultarea-publica-privind-derularea-programului-rabla-2014-s-a-finalizat_132420.html

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5681 secunde