"Război" sindical în portul Constanța

1560
3
Federația Națională a Sindicatelor Portuare începe anul cu stângul. Ieri, a avut loc episodul cel mai zgomotos din lupta pentru reîmpărțirea funcțiilor de conducere, care a divizat organizația în două tabere. 


Invazie la federație


La ora 10, circa 60 de membri ai Sindicatului Liber "Decirom", în frunte cu liderul lor, Silviu Stanciu, au organizat o acțiune de protest în fața sediului federației, din portul Constanța. Chiar în acel moment ar fi trebuit să înceapă ședința colegiului național al liderilor din FNSP și să se decidă excluderea Sindicatului "Decirom" din federație.


Protestatarii au solicitat mai întâi ca lucrările organismului de conducere să se desfășoare în prezența presei, iar apoi au cerut să fie și ei prezenți în sala de ședințe. Fiind refuzați, au invadat sediu federației. Colegiul liderilor a reacționat, suspendând ședința. Decizia i-a înfuriat pe protestatari, care au început să huiduiască și să lanseze acuzații la adresa conducerii federației: "Ați instaurat dictatura! Nu mai e democrație! Ne excludeți sindicatul, ca să scăpați de candidatura lui Silviu Stanciu! Vă temeți că o să vă cadă scaunul! Nu scăpați de noi, vom veni zi de zi!


Atmosfera s-a încins și, la un moment dat, în urma unui schimb de cuvinte mai tăios, doi lideri sindicali au început să se contreze ca niște cocoși. Până și cameramanul unei televiziuni naționale a devenit ținta câtorva sindicaliști mai înfierbântați. Odată cu retragerea colegiului liderilor din sediu, protestatarii s-au calmat și au plecat la locurile de muncă. 


Teoria conspirației patronale


În cadrul conferinței de presă ce a urmat, Mircea Burlacu, secretarul general al FNSP, a declarat că acțiunea de protest la care au asistat ziariștii este "rodul nemulțumirii unui singur om", a liderului Sindicatului "Decirom". El a afirmat că acesta nu îndeplinește condițiile statutare pentru a candida la o funcție în biroul permanent al federației și că în urmă cu patru ani, sindicatul lui a mai fost exclus, întrucât liderul său a generat tensiuni în federație. 


Întrunit în urmă cu două luni, colegiul liderilor a hotărât că Silviu Stanciu nu poate candida la funcția de președinte, a explicat Burlacu. "Dumnealui nu cunoaște prevederile statutare și nu face altceva decât să pună presiune, să creeze revoltă în interiorul federației. Acesta este un mandat pe care, probabil, îl are din exteriorul sindicatului dumnealui. Îmi pun următoarea întrebare: cum se poate opri lucrul, să vii să faci o manifestare de asemenea amploare împotriva federației care te reprezintă" - a mai spus secretarul general. 


Potrivit afirmațiilor lui Burlacu, liderul Sindicatului "Decirom" a lansat "acuzații referitoare la eventuale ilegalități și l-a șantajat pe președinte (Petre Costel, liderul FNSP - n.n.) să-și retragă candidatura". Derulând filmul evenimentelor, el a relatat că Silviu Stanciu (mai exact Sindicatul "Decirom") a primit două avertismente scrise "să se potolească, cu toate că puteam să-l excludem. Nu a înțeles hotărârea federației, să se abțină, să lase să hotărască congresul și a început cu tot felul de acuze, în ideea de a destabiliza activitatea acestei federații. Biroul permanent al FNSP a decis, în unanimitate, excluderea acestui sindicat. Împotriva acestei decizii, Sindicatul "Decirom" a făcut o contestație, care urma să fie analizată de colegiul liderilor. De ce nu l-a lăsat să hotărască, de ce a trebuit să facă acest circ și această presiune?"


Burlacu a reluat teoria conspirației, susținând că totul este "o manipulare, de destabilizare a activității federației", în spatele cărora s-ar afla patroni din portul Constanța, interesați să nu se mai aplice prevederile privind condițiile de muncă speciale. 


"Să decidă congresul!"


De cealaltă parte a baricadei, lucrurile se văd altfel. "Nu am fost invitați, cum era normal, la ședința colegiului liderilor, unde urma să se discute contestația noastră. Voiau să ne judece și să ne sancționeze în lipsă. Din această cauză, oamenii s-au revoltat" - a explicat Silviu Stanciu.


El a dezvăluit că un număr de opt sindicate (S.L. "Decirom", S.L. "Umex", S.L.P. "Romtrans", S.L.E.I. "Phoenix", S.L.P. "Rotrac", S.L.P. "Minmetal", S.L. "Sablatorul" Tulcea, Sindicatul CNAPMC), cu 1.355 membri în total, au transmis o petiție comună colegiului liderilor, la care nu au primit niciun răspuns, deși au trecut 30 de zile. 


"Am rugat organizarea congresului extraordinar. În acest moment, acest birou permanent este nelegitim. Mandatul lui a fost pe patru ani de zile și a expirat pe 10 octombrie. Astăzi, deciziile sale sunt nule. Sistemul de vot din colegiul liderilor nu este statutar. Nu s-a acceptat presa la ședință. De aici, puteți trage concluzia ce se ascunde în această federație. Am atenționat biroul permanent că nu e de competența lui să valideze candidaturile. Au invocat tot felul de argumente. De trei luni au amânat congresul, cu promisiunea că vine Blocul Național Sindical să medieze conflictul. Nu a venit. Nu dorim altceva decât organizarea congresului și darea posibilității tuturor organizațiilor cu cotizația plătită la zi să propună candidați proprii. Congresul trebuie să decidă soarta acestei federații" - a spus Silviu Stanciu.


El a atenționat că: "Dacă nu se va organiza congresul și se va încerca prin tot felul de tertipuri obstrucționarea candidaturilor la funcțiile din biroul permanent, vom protesta în continuare. Sper să ni se alăture și alți portuari, care consideră că este nedrept ce se întâmplă la această oră în federație. Dacă va fi nevoie, vom ajunge să facem și greva foamei în fața federației, până ne va asculta cineva, până va veni BNS-ul, până va trimite o comisie de mediere. După data de 28 ianuarie, dacă nu va începe medierea, vom relua acțiunile. Noi am luat legătura cu Vasile Oțelea, președintele BNS - Filiala Constanța, care a anunțat mai departe și așteaptă răspunsul. Nu avem nimic cu Petre Costel, cu Mircea Burlacu și alți colegi care și-au depus candidatura. Nu le cerem decât să dea voie ca congresul să aibă loc, ca toate sindicatele să-și poată depune candidaturile."


În momentul în care i s-a cerut liderului de la "Decirom" să răspundă la acuzația lui Burlacu, că în spatele acțiunilor sale sunt patroni care vor să destabilizeze federația, sindicaliștii care asistau la discuția lui Stanciu cu presa au explodat în hohote de râs, de parcă ar fi auzit cel mai năstrușnic banc. 


O amânare "toxică"


"Ultima soluție este să ne retragem din federație toate organizațiile care susținem Sindicatul "Decirom" - a declarat, la rândul său, Iulian Martinaș, liderul Sindicatului Lucrătorilor Portuari din "Romtrans". Constatăm că ceea ce spunem noi nu are nicio valoare, că nu sunt luate în considerare modificările la statut pe care le propunem. Noi suntem buni doar să dăm bani la federație."


Este greu de anticipat, la această oră, cum va evolua conflictul sindical din portul Constanța. Tensiunile s-au acutizat înaintea congresului de alegeri, care ar fi trebuită să aibă loc pe data de 31 octombrie 2012. Întrucât la acea vreme au fost înregistrate 20 de sesizări și contestații, care nu au putut fi soluționate în timp util de comisia de arbitraj din cadrul Confederației Blocul Național Sindical, congresul a fost amânat, fără a se stabili o anume dată. 


Au trecut aproape trei luni și lucrurile nu s-au rezolvat de la sine. Conflictul mocnit s-a aprins cu și mai mare putere și amenință unitatea federației. BNS ar trebui să înțeleagă că portuarii nu reușesc să găsească singuri drumul spre pacea sindicală și că acțiunea de arbitraj n-ar trebui amânată nicio măcar o zi. 


Comentează știrea

Vasile-docher
23 ianuarie 2013
Razbunari sindicale

Eu am lucrat docher toata viata. Datorita manevrelor patronilor, nu mai pot beneficia de conditiilr grele in care am lucrat. Din pacate unele sindicate au facut exact ceea ce incearca si Dl. Stanciu, nu am avut o unitate si o solidaritate si asa am pierdut rind pe rind redutele. Acum sunt in situatia de a pierde tot, orice drept pe care ar fi trebuit sa il am. Pe rind sindicate ca cele din APC, Decirom, Minmetal, etc (as spune de fapt liderii de sindicat si nu sindicalistii) au tradat miscarea sindicala si au facut tot felul de intelegeri cu patronii pentru binele lor personal. Oamenilor le-a fost frica si nu au facut pasul in spate pentru ca isi pierdeau locul de munca. Ba mai mult erau scutiti de munca daca manifestau alaturi de liderul de sindicat al patronului, asa cum e cazul si acum. Oamenii sunt invoiti dar nu li se taie salariile asa cum s-ar fi intimplat daca manifestam impotriva societatii pentru marirea salariilor de exemplu. Acum vor sa dea lovitura mortala dar cred ca pina la urma vor esua. E timpul ca ceilelti sa revina cu autoritatea lor, sunt mult mai multi (de trei ori mai multi) - si sa restabileasca Federatia. Daca nu o fac portul Constanta va fi pierdut pentru inca multi ani de acum incolo. Eu sunt gata ! Astept semnalul celor cu scaun la cap, oameni cinstiti care inca mai apreciaza aceste cuvinte banale, sindicalismul autentic. Solidaritate si unitate !

INCEPUTUL RAZBOIULUI CIVIL IN ANR
23 ianuarie 2013
TIR INCRUCISAT PE ANR:TRIBUNALELE SI CURTEA DE CONTURI

INCEPUTUL RAZBOIULUI CIVIL LANSAT IN ANR. Din surse sigure va prezentam LISTA sutelor de ANGAJATI din Romania CARE ACUZA ANR DE INJUSTITIE, ABUZURI SI EPURARI ILEGALE, si au dat ANR in judecata la tribunalele si curtile de apel din tara. Printer cei care acuza sint cei DIRECTORI ANR AI CAPITANIILOR ZONALE(cele 5 la nivel national) DIN ROMANIA, DIRECTORI ANR CENTRAL, angajati , consilieri juridici, presedinti de Sindicat SE PARE CA ACESTA E DOAR INCEPUTUL RAZBOIULUI CIVIL LANSAT IN ANR. ANR CENTRAL GRIGORE COSTEL LIVIU : Reclamant MEZEI ALEXANDRU : Reclamant ANDRICENCO RADU : Reclamant BARĂU MARIUS : Reclamant CHIRIAC DĂNUȚ : Reclamant CHISELEV VIOREL : Reclamant GHIBA MIHAI GHEORGHE : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Pârât Numãr unic dosar: 155/118/2013 Înregistrat în data de: 08.01.2013 Obiect dosar: anulare act Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: GRIGORE COSTEL LIVIU : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Pârât CONSTANTA Numãr unic dosar: 12385/118/2012 Înregistrat în data de: 29.10.2012 Obiect dosar: contestație decizie modificare unilaterală contract de muncă Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: MEZEI ALEXANDRU : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMANA : Pârât DROBETA Numãr unic dosar: 9046/101/2012 Înregistrat în data de: 23.10.2012 Obiect dosar: anulare act administrativ Materia juridicã: Contencios administrativ și fiscal Stadiu procesual: Fond Părți: GHIBA MIHAI GHEORGHE : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Pârât CAPITANIA ZONALA TULCEA Numãr unic dosar: 7740/88/2012 Înregistrat în data de: 28.11.2012 Obiect dosar: anulare act Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: ANDRICENCO RADU : Reclamant BARĂU MARIUS : Reclamant CHIRIAC DĂNUȚ : Reclamant CHISELEV VIOREL : Reclamant DUNAEV PENTILIE : Reclamant DUNAEF IVAN : Reclamant HARITONOV NICOLAE : Reclamant IVAN ADRIAN : Reclamant IVENCO SORIN : Reclamant LIPOVISCHI VIORICA : Reclamant MANOLACHE PARASCHIV : Reclamant MAXIM GHEORGHE : Reclamant NAZOS SORIN : Reclamant PITIC IOAN : Reclamant RĂDUȘ NICOLAE : Reclamant STANCOVICI TEODOR : Reclamant SELA ȘTEFAN : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Pârât CAPITANIA BRAILA Numãr unic dosar: 1760/113/2011* Înregistrat în data de: 02.11.2011 Obiect dosar: contestație act Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: Brînză Vlăduț : Reclamant DIRECTORUL GENERAL AL AUTORITĂȚII NAVALE ROMÂNE : Pârât JIPA JAN : Reclamant NICA MARIN : Reclamant GHEORGHIȚĂ AURELIAN : Reclamant NIȚĂ CORNELIA : Reclamant STOIANOV FLORENTINA : Reclamant ȘERBAN M. MANUELA : Reclamant RANETE ELENA : Reclamant PETRE CONSTANTIN : Reclamant GUȚU MIHAIL : Reclamant BURCUȘ NICU : Reclamant IVĂNESCU BOGDAN : Reclamant VOICU VIOREL : Reclamant PIPEREA GHEORGHE : Reclamant ROTARU FLORIN : Reclamant IONIȚĂ DORU : Reclamant NEDELCU OVIDIU : Reclamant MOCANU PLOEȘTEANU GABRIEL : Reclamant NOGAI ADRIAN : Reclamant ISACESCU IULIAN : Reclamant UNGUREANU DAN : Reclamant PĂUN STĂNUȚA : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Pârât SINDICATUL "ARCA" AL LUCRĂTORILOR DIN AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Reprezentant legal CAPITANIA ZONALA DROBETA Numãr unic dosar: 2803/101/2011 Înregistrat în data de: 28.03.2011 Obiect dosar: calcul drepturi salariale Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: SINDICATUL "ARCA" AL LUCRĂTORILOR DIN AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Reclamant DIRECTORUL GENERAL AL AUTORITĂȚII NAVALE ROMÂNE : Pârât AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Pârât Halîngă Gheorghe : Reclamant Ivan Simona : Reclamant Elena Elisaveta Domnica : Reclamant Camalessa Voichița : Reclamant Bornea Mihai : Reclamant Bălulescu Liviu : Reclamant Dragomir Barbu : Reclamant Batmălai Nicușor : Reclamant Butaru Paul : Reclamant Bogatoniu Mircea : Reclamant Găman Ionel : Reclamant Pană Angelica : Reclamant Butăriță Nicolița : Reclamant Băzăvan Valentin : Reclamant Căprărescu Ionela : Reclamant Isăilă Ovidiu : Reclamant Balosin Ionel : Reclamant Ștefănescu Leonica : Reclamant Stanomir Iosif : Reclamant Cîmpu Dumitru : Reclamant Țăranu Mioara : Reclamant Rotaru Alexandru : Reclamant Merecioni Alice : Reclamant Căprărescu Daniel : Reclamant Dorobanțu Nicolae : Reclamant Butăriță Claudiu Ionuț : Reclamant Seimeanu Ion Teodor : Reclamant Guran Maria : Reclamant Căiniceanu Dumitru : Reclamant Sandu Marian : Reclamant Valter Aurel : Reclamant Scacir Traian : Reclamant Stănescu Ioan : Reclamant Telegan Marian : Reclamant Amza Constantin : Reclamant CAPITANIA ZONALA GIURGIU Numãr unic dosar: 908/122/2011 Înregistrat în data de: 28.03.2011 Obiect dosar: drepturi bănești Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: Hodivoianu Marieta : Recurent Nedelcea Constantin : Recurent Rugina Bradu Ioan : Recurent Simon Dumitru : Recurent Popa Marian : Recurent Popescu Leonora : Recurent Cambera Anisoara : Recurent Gogoasa Elena : Recurent Sandu Marian : Recurent Breazu Constantin : Recurent Visan Mirel : Recurent Chican Daniel Florin : Recurent Neacsu Ion : Recurent Rugina Bradu Adriana : Recurent Irimescu Stefan : Recurent Dragusin Stefan : Recurent Doncea Diana : Recurent Tudor Daniela : Recurent Enache Corina : Recurent Bumbuc Tatiana : Recurent Badea Catalina : Recurent Calcîi Dobre : Recurent Dragusin Mihai : Recurent Lazar Alexandru : Recurent SINDICATUL" ARCA" AL LUCRĂTORILOR DIN AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Recurent AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Intimat DIRECTORUL GENERAL AL AUTORITĂȚII NAVALE ROMÂNE : Intimat Informații detaliate despre dosar Numãr unic dosar: 4914/121/2006 Înregistrat în data de: 05.12.2006 Obiect dosar: contestație decizie de concediere Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: DAMIAN TUDOREL : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ CONSTANȚA - PRIN CĂPITĂNIA ZONALĂ GALAȚI : Pârât Numãr unic dosar: 6897/121/2010 Înregistrat în data de: 16.07.2010 Obiect dosar: contestație decizie de sancționare Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: BOBOC ROMEO : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Pârât CĂI DE ATAC: Numãr unic dosar: 6361/88/2012 Înregistrat în data de: 15.10.2012 Obiect dosar: contestație decizie de sancționare Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: HARALAMBIE CONSTANTIN : Contestator AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Intimat CĂI DE ATAC: Numãr unic dosar: 4493/101/2007 Înregistrat în data de: 30.03.2007 Obiect dosar: contestație decizie de concediere Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: GOGÎLTAN ROMICĂ : Contestator AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ - CĂPITĂNIA ZONALĂ DROBETA TURNU SEVERIN : Intimat Numãr unic dosar: 223/122/2010 Înregistrat în data de: 08.02.2010 Obiect dosar: obligația de a face Materia juridicã: Contencios administrativ și fiscal Stadiu procesual: Fond Părți: STAN GHEORGHE CU DOMICILIUL ALES ÎN : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ CĂPITĂNIA ZONALĂ GIURGIU : Pârât Numãr unic dosar: 480/122/2012 Înregistrat în data de: 23.02.2012 Obiect dosar: drepturi bănești Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: CĂLCÂI DOBRE : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ CONSTANȚA-CĂPITĂNIA ZONALĂ GIURGIU : Pârâ unic dosar: (Numãr în format vechi) 7499/44/2005 (789/CM/2005) Înregistrat în data de: 05.10.2005 Obiect dosar: CONTESTAȚIA Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Recurs Părți: GÂSCĂ LENUȚA LUCREȚIA : Recurent AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ CONSTANȚA : Intimat (Numãr în format vechi) 1972/44/2005 (397/CM/2005) Înregistrat în data de: 23.03.2005 Obiect dosar: CONTESTAȚIE DECIZIE CONCEDIERE Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Recurs Părți: CÂȘLEANU MARICEL : Recurent AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Intimat (Numãr în format vechi) 1972/44/2005 (397/CM/2005) Înregistrat în data de: 23.03.2005 Obiect dosar: CONTESTAȚIE DECIZIE CONCEDIERE Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Recurs Părți: CÂȘLEANU MARICEL : Recurent AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Intimat Numãr unic dosar: 18/44/2007 Înregistrat în data de: 04.01.2007 Obiect dosar: drepturi bănești Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Recurs Părți: AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ (A.N.R. )- CĂPITĂNIA ZONALĂ GALAȚI : Recurent RUSTEM SEVIM : Intimat Numãr unic dosar: 945/44/2008 Înregistrat în data de: 28.07.2008 Obiect dosar: alte cereri CONTESTAȚIE DECIZIE DE CONCEDIERE Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Contestație în anulare - Recurs Părți: AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ : Intimat OLTEANU DANIEL : Contestator CĂI DE ATAC: Numãr unic dosar: 1444/44/2011 Înregistrat în data de: 24.11.2011 Obiect dosar: obligația de a face Materia juridicã: Contencios administrativ și fiscal Stadiu procesual: Fond Părți: DULGHERU MIHAI : Reclamant AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ CONSTANȚA : Pârât Numãr unic dosar: 287/44/2012 Înregistrat în data de: 09.03.2012 Obiect dosar: contestație decizie de sancționare Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Recurs Părți: SLOBODNIC AUREL : Recurent AUTORITATEA NAVALĂ ROMÂNĂ – CĂPITĂNIA ZONALĂ GALAȚI : Intimat Informații detaliate despre dosar Numãr unic dosar: 4657/121/2006 Înregistrat în data de: 24.11.2006 Obiect dosar: contestație decizie de concediere Materia juridicã: Litigii de muncă Stadiu procesual: Fond Părți: TINCABA DAN : Reclamant AUTORITATEA NAVALA ROMANA : Pârât

grigore
4 februarie 2013
replica lui VASILE-MOGALDAN

Auzi mai nea Vasile, indiferent din ce sindicat faci parte se vede ca liderul matale ti-a impuiat capul numai cu prostii, poate nu stii dar la Decirom cand s-a negociat in iunie, a fost pusa o clauza prin care chiar daca se lua grupa de munca pe care nu stiu cati o mai au in portul C-ta, beneficiile banesti sa-si pastreze cursul pana la urmatoarea negociere. Asa ca mai trage si mata concluzii care din liderii de sindicat e cu patronatul, cel al Deciromului , sau poate al lui mata care cred ca ti-a luat grupa poate de nustiu cand?

Răspuns la: Razbunari sindicale
Adăugat de : Vasile-docher, 23 ianuarie 2013
Eu am lucrat docher toata viata. Datorita manevrelor patronilor, nu mai pot beneficia de conditiilr grele in care am lucrat. Din pacate unele...

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Scandal sindical în portul Constanța
Sâmbătă, 19 Ianuarie 2013
Stire din Economie : Top 2012 - portul Constanța
Vineri, 18 Ianuarie 2013
Stire din Eveniment : Portul Constanța, închis
Pagina a fost generata in 0.3205 secunde