România, arătată cu degetul! Nu stăm prea bine la capitolul inflaţie

341
România, arătată cu degetul! Nu stăm prea bine la capitolul inflaţie - x-romania-inflatie-crestere-1689788424.jpg
Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut la 6,4% în iunie, de la 7,1% în mai, în timp ce Ungaria, Slovacia, Cehia, Polonia şi România sunt statele membre UE cu cel mai ridicat indice al preţurilor de consum, arată datele publicate miercuri de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

În iunie, ţările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflaţiei au fost Ungaria (19,9%), Slovacia (11,3%), Cehia (11,2%), Polonia (11%) şi România (9,3%). La polul opus, ţările membre UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei au fost Luxemburg (1%), Belgia şi Spania (ambele cu 1,6%).

Comparativ cu mai, rata anuală a inflaţiei a scăzut în 25 ţări membre, inclusiv în România (de la 9,6% la 9,3%), a rămas stabilă în Croaţia şi a crescut în Germania.

În zona euro, rata anuală a inflaţiei a scăzut la 5,5% în iunie, de la 6,1% în mai. Datele Eurostat arată că inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a scăzut până la 6,8% în iunie, de la 6,9% în mai. Inflaţia de bază este indicatorul urmărit cu atenţie de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară. Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.0128 secunde