Scandalos!

Sindicatul "Oil Terminal" cere justiției să concedieze 17 lucrători nevinovați

1997
9
Sindicatul

Articole de la același autor

Sindicatul "Oil Terminal" va intra în istoria mișcării sindicale din România ca fiind prima organizație profesională care solicită justiției să anuleze contractele individuale de muncă ale unor lucrători, altfel spus să-i concedieze.

O solicitare rușinoasă
Am în față o cerere adresată Tribunalului Constanța, secția civilă, înregistrată și la compania "Oil Terminal", cu nr. 5868, din 8 aprilie 2011, prin care sindicatul respectiv îi cheamă în judecată pe lucrătorii: Cornel Atanasiu, Remus Lăcătuș, Gelu Lică, Marcel Enache, Romu Ilie, Cornel Filip, Adrian Ioniță, Altun Murat, Marius Roșculeț, Adrian Nicușor Vlădulescu, Dănuț Turturică, Claudiu Florin Chirea, Daniela Gherman, Stelian Dadaci, Dumitru Hoarță, Maria Fedeleș, Bogdan Marian Naskovics.
Organizația îi solicită instanței să "constatați nulitatea contractelor individuale de muncă încheiate pârâților", de la 1 ianuarie 2011, de către SC "Oil Terminal", "cu nerespectarea clauzelor contractului colectiv de muncă încheiat la nivelul unității".
Sindicatul își întemeiază solicitarea pe preve-derile articolului 9, din contractul colectiv de muncă la nivel de unitate, pe 2008 - 2012, care spune, printre altele, că angajarea fiecărei persoa-ne se face "și cu avizul consultativ al sindicatului".
Întrucât conducerea companiei i-a angajat pe "pârâți", în perioada 1 ianuarie - 1 martie 2011, "fără a solicita avizul consultativ și prealabil al Sindicatului Oil Terminal", acesta din urmă cere instanței să le anuleze contractele de muncă.

Un drept constituțional îngrădit
În cei 19 ani de când fac gazetărie, mișcarea sindicală mi-a oferit destule surprize - bune și rele -, dar niciodată nu am văzut o asemenea josnicie. Cum adică, pentru că managementul companiei nu te-a consultat la angajarea unor lucrători, tu, sindicat (mai corect spus conducerea organizației) îți permiți să îți bați joc de 17 nefericiți, să-i târâi prin instanțele de judecată?
Ce vină au respectivii salariați? Au furat, au dat în cap, n-au respectat legile țării, regulamentele întreprinderii? Oamenii au venit la "Oil Terminal" să muncească, să câștige o pâine, să-și întrețină familiile. Este cumva ilegal?
Dacă Sindicatul "Oil Terminal" consideră că managementul companiei a încălcat legea și contractul colectiv de muncă, de ce nu se războiește cu el?
În plângerea cu pricina, sunt citate prevederi din Legea 130/1996 și din contractul colectiv de muncă, dar nu se amintește niciun cuvânt despre articolul 41, din Constituția României care spune clar și imperativ: "Dreptul la muncă nu poate fi îngrădit."
Desigur, în același articol se precizează că este garantat caracterul obligatoriu al convențiilor colective, dar cele două prevederi nu se exclud; sunt complementare. Altfel spus, conform literei și spiritului Constituției, convențiile colective nu pot îngrădi sub nicio formă dreptul la muncă. În caz contrar, prevederile în cauză nu au mai garantat caracterul obligatoriu. Nicio instanță nu le poate lua în considerare în fundamentarea hotărârilor sale, fără a încălca legea fundamentală.
În cazul contractului colectiv de muncă de la "Oil Terminal", prevederea conform căreia angajarea fiecărei persoane se face și cu avizul consultativ al sindicatului constituie o îngrădire clară a dreptului la muncă, pentru că poate fi invocată ca motiv de concediere a angajatului. Faptul că sindicatul a recurs la acest argument în cererea adresată instanței de judecată, este dovada că lucrurile stau așa.
După cum am mai spus, respectivii angajați nu se fac vinovați de nimic și nu li se impută nimic. Iar acest lucru este o altă dovadă că instanței de judecată i se cere să le îngrădească dreptul lor la muncă.

Înregimentare cu forța?
Legea sindicatelor nr. 54/2003, precizează la articolul 1, că sindicatele sunt constituite în scopul apărării drepturilor și promovării intereselor profesionale, economice, sociale, culturale și sportive ale membrilor lor. Nicăieri în respectiva lege nu scrie, însă, că sindicatele au menirea de a lupta împotriva drepturilor și intereselor lucrătorilor nesindicalizați. Or, în cazul de față, constatăm că un sindicat luptă în justiție împotriva dreptului la muncă și intereselor unui număr de 17 lucrători.
Dacă respectivii "pârâți" ar fi fost membrii Sindicatului "Oil Terminal", s-ar mai fi războit acesta cu ei, în condițiile lipsei avizului consultativ? Desigur că nu, pentru că organizația ar fi avut obligația legală și statutară să-i apere.
Mergând pe calea deducțiilor, a logicii, se pune întrebarea firească: nu cumva avizul consultativ de la angajare constituie o formă de presiune pentru înscrierea în sindicat? Altfel spus, nu cumva dreptul la muncă este condiționat de înregimentarea în sindicat? Dacă lucrurile stau așa, prevederile contractului colectiv de muncă încalcă nu doar dreptul constituțional la muncă, ci și pe cel privind libera asociere.
La "Oil Terminal" s-au acumulat tensiuni, care au ieșit în câteva rânduri, exploziv, la suprafață. Pe de o parte, sunt fricțiuni între Sindicatul "Oil Terminal" și conducerea companiei. Pe de altă parte, există o competiție dură între această organizație și Sindicatul "Petrolistul", recent înființat și afiliat la Federația Sindicatelor din Chimie - Petrochimie "Lazăr Edeleanu". Tensiunile își au sursa nu doar în scăderea volumului de activitate în terminalul petrolier din portul Constanța și în deteriorarea situației financiare a companiei, ci și în prevederile contractului colectiv de muncă. Acesta afec-tează capacitatea de adaptare a companiei la un mediu economic din ce în ce mai instabil și neprielnic.
Dar indiferent de interesele și nemulțumirile unora sau altora dintre părți, nimeni nu are dreptul să îngrădească drepturile constituționale ale angajaților. Conducerea companiei are datoria să denunțe în justiție prevederile neconstituționale din contractul colectiv de muncă și să-i apere pe cei 17 lucrători nevinovați.



Comentează știrea

OTC
12 octombrie 2011
comentariu

Domnule I.T. Calin, felicitari pentru analiza atat de profunda si succinta ce se degaja din articolul pe care il semnati. Cat priveste situatia pe care o comentati, abuzurile acestui, ma intreb daca poate fi numit sindicat, depaseste cu mult limitele anormalului. Este incredibil si fara precedent. Un sindicat trimite salariatii in somaj!!!!! In aceste vremuri in care mentinerea unui loc de munca, nu crearea lui, reprezinta o mare victorie, "aparatorul salariatilor", sindicatul, vine si desfinteaza aceste locuri de munca!!! Sindicalistii aceia stiu ce fac, ei gandesc?

musat
12 octombrie 2011
sindicat oil terminal

Toti acesti reclamanti fac parte din lotul de 158 de angajati,fara avizul de la SINDICATUL ;OIL TERMINAL". DUPA ANGAJAREA LOR D-L WAGNER A CERUT IN C.A. CA TIMP DE TREI LUNI RESPECTIV :IUNIE, IULIE ,AUGUST SAPTAMINA DE LUCRU DIN SOCIETATE SA FIE DE 4 ZILE LUCRATOARE CU REDUCERA SALARIULUI.APROAPE TOATE PERSOANELE ENUMERATE , CU EXCEPTIA CITORVA, AU FOST ANGAJATE PRIN ALTE LOCURI DE MUNCA SI CARE DUPA RESTRUCTURARE AU PRIMIT SALARII COMPENSATORII ,BANI CARE LE-A PERMIS SA DEA SPAGA PENTRU A FI ANGAJATE LA ;OIL TERMINAL" PE FUNCTII DE RASPUNDERE SI CU SALARII MARI.EXP: DUMITRU HOARTA -ANGAJAT LA BIROUL P.S.I-FUNCTIONAR. - CORNEL ATANASIU- CU PREGATIRE -OFITER PUNTE -A FOST ANGAjat ca ;SEF.COMPARTIMENT NAVAL" COMPARTIMENT IMEDIAT INFIINTAT SPECIAL PENTU ATANASIU.ACEST INDIVID A ADUS MARI PAGUBE SOCIETATII OIL TERMINA - A INCENDIAT UN AUTOTURISM A MAI AVARIAT UN AL DOILEA , I S-A FACUT BIROU CU SECRETARA CALCULATO FAX, TELEFOANE MOBILE . DECI SOCIETATEA A CHELTUIT FOARTE MULTI BANI IAR DIN ACTIVITATEA ACESTUI COMPARTIMENT S-AU INCASAT DOAR 200EURO.TOATE ACESTEA CONSTITUIE O ADEVARATA BATAIE DE JOC .WAGNER SPUNE CA EL NU DA SOCOTEALA NICI UNEI INSTITUTII IN TARA ACEASTA DECIT LA LONDRA LA ; MASONERIE" PENTRU EL NU EXSISTA DNA.UN DIRECTOR DE TOATA GROAZA .

gheorghe
12 octombrie 2011
pentru sindicalisti

poate nu stiati dar legea130/1996 si 54/2003 sunt abrogate, folsiti si voi lg 40 si 62/2011.

tzicu
12 octombrie 2011
oil

Autorul articolului este complet in afara situatiei reale,dovedind clar ca a scris acest articol la comanda ,fara a se documenta ,s-au,nu are interes.

grigore
12 octombrie 2011
pentru autorul articolului

se stie ca acest jurnalist scrie articolele cu dedicatie si cu bani primiti pentru minciunile pe care le scrie in ziar,pur si simplu dezinformeaza opinia publica,din conducerea redactiei voastre chiar nu se sesizeaza nimeni de cele scrise ,sunteti mai rau ca pe vremea lui ceausescu,rusine.....nu nai aveti credibilitate

botescu
12 octombrie 2011
catargiu infractorul numarul 1

cel mai mare jeg si infractor din Oil este ocnasul Catargiu Mihai,tatal hotilor si al sarlatanilor. Un impotent sexual si mintal, un hot calificat, de la furtul cu bidonu la furtul din acte si la masluiri. poate nu stiati,dar cand au venit acele controale mari de la vama,politie, catargiu urma sa fie incatusat pt furaciuni,dar s-a dat spaga pt a fi scapat din vedere.dna-ul nu doarme.

Contorizarea
12 octombrie 2011
cine e gheorghe

pe cine reprezinti tu, mai boritule de gheorghe aurel ? tu te crezi sindicatul, gunoi jegos alterat ? poate tot neamul tau la un loc, pina la rudele de gradul 14, adunati in OIL, circa 100 de gunoaie, se considera in sindicacatul tau imputit. Nu ne reprezinti tu pe noi, retardatule alcolist, nici ma-ta care te-a facut ori nevasta asta ultima, chioampa, chioara si slinoasa nu te lasa s-o reprezinti, jegule imputit !

Yanny
12 octombrie 2011
Sindicat galben spre portocaliu

Stimabile domn Wagner, 1.De ce nu si-a dat demisia Ionuta Wagner (sotia dv.)de la Departamentul Intern de Audit?!In momentul de fata incalcati legea deoarece sunteti in incompatibilitate. 2.Care sunt criteriile de performanta sa ajungi dintr-un biet sef de Compartiment Administrativ director la o companie asa mare cu capital majoritar de stat? 3.Cum ai musamalizat raport scris, negru pe alb, ca ti-ai depasit atributiile si ai dat dovada de incompetenta in gestionarea tranzactiilor ilegale facute de firma Byotech Prod General S.R.L., care a prejudiciat societatea cu 863.504 lei, suma reprezentand neplata accizelor aferente derularii contractului? 4.Cum ati obtinut diploma de licenta?E adevarat ca este reala dar modul de obtinere este foarte dubios,daca aprofundeaza cine trebuie problema? Deci ciocul mic ca Gheorghe Aurel care e tot o javra e inger fata de tine.Scopul tau real este urmatorul: -folosești sindicatul galben pentru a negocia clauze dezavantajoase pentru salariați, -salariații vor fi plătiți mult mai prost în raport cu posibilitățile reale ale societatii, - vrei sa faci posibilă înregistrarea CCM fără acordul tuturor părților. ANGAJATII DE LA OIL FUGITI CA DRACU DE TAMAIE DE ACEST NOU SINDICAT POTOCALIU ,NU VA LASATI INTIMIDATI DE ACEST OM DE NIMIC,O SA RAMINETI FARA SERVICI SI EI VOR HUZURI!Nu e bun Gheorghe Aurel dar e mai bun decit astia.De retinut ca nu sunt salariat la societatea voastra si nu am nici un interes,dar cunosc foarte bine situatia.

moldoveanu
29 octombrie 2011
Adevarul din OIL TERMINAL

Sa va spun un adevar despre angajatii de la care domnul director a incesat sume consistente si care trebuiesc dusi in spinare! Exemplu este si Gherman Daniela angajata pe pile fiind si iubita (putoarea, termen folosit de directorul general) a "marelui specialist" in petrol GHICA IONUT. Realitatea a constat-o chiar domnul Wagner cum facea pontajul pe bani domnul Ghica lucru total interzis de lege!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.09 secunde