Statul începe vânzarea tuturor acțiunilor deținute încă la Romtelecom

39
Statul începe vânzarea tuturor acțiunilor deținute încă la Romtelecom - fix-1374702158.jpg

Articole recomandate

Statul va angaja un consultant specializat pentru a vinde întreaga participație minoritară pe care o mai deține la Romtelecom, reprezentând 45,99% din capitalul social al operatorului de telefonie fixă, operațiune avizată, miercuri, de Guvern, a anunțat Ministerul pentru Societatea Informațională.
Opțiunea principală a Guvernului este, la acest moment, ca acțiunile să fie vândute prin listare la Bursa de Valori București, dar așteaptă și opinia consultantului care urmează să fie angajat selectat, astfel încât profitul statului din această operațiune să fie cât mai mare.
"În ședința de miercuri a Guvernului a fost adoptată hotărârea pentru modificarea și completarea HG 727/2005 privind unele măsuri pentru finalizarea privatizării Romtelecom, care a fost precedată de aprobarea unui memorandum pe aceeași temă. Hotărârea prevede reluarea finalizării procesului de privatizare a Romtelecom prin vânzarea pachetului minoritar de acțiuni pe care statul, prin minister, le deține în companie. Aceste acțiuni au o valoare nominală de 10 lei fiecare, echivalentul sumei de 146.460.920 lei, reprezentând în total 45,99% din capitalul social al Romtelecom", se arată într-un comunicat al instituției.
Hotărârea prevede selectarea de către minister a unui consultant specializat, respectiv o bancă de investiții sau un consorțiu format dintr-o bancă de investiții și consultant juridic, care să aibă capacitatea de a presta și servicii de investiții financiare pe piața de capital, în vederea finalizării privatizării Romtelecom.
"Atribuțiile consultantului vor consta în acordarea de asistență specializată, inclusiv juridică, pe tot parcursul procesului de privatizare, elaborarea tuturor documentelor și efectuarea tuturor proceselor a căror necesitate apare pe parcursul procesului de privatizare, inclusiv cele care au menirea de a optimiza procesul de privatizare (divizări, fuziuni, conversie etc.), elaborarea strategiei de privatizare și propunerea metodei de privatizare. Cheltuielile de privatizare constând în plata consultantului, pregătirea și realizarea privatizării etc. urmează să fie suportate de la bugetul de stat, în funcție de sumele aprobate cu această destinație în bugetul ministerului", se spune în comunicat.
În vederea organizării procesului de selecție, a evaluării ofertelor consultanților și a selectării consultantului, ministerul va constitui o comisie având un secretariat tehnic, a cărei structură, componență, atribuții și drepturi, mod de lucru vor fi stabilite prin ordin de ministru.
Toate cheltuielile legate de remunerarea comisiei de evaluare și selectare a consultantului pentru întreaga activitate desfășurată vor fi suportate de minister, în limitele bugetului aprobat cu această destinație, la finalizarea procesului de vânzare a acțiunilor Romtelecom, din sumele încasate din vânzarea acestora.
Ministrul pentru Societatea Informațională, Dan Nica, spune că este a treia oară când statul demarează procesul de finalizare a privatizării Romtelecom.
Pachetul majoritar de acțiuni al Romtelecom este controlat de grupul elen OTE, care deține 54,01% din capital.
Acțiunea de finalizare a procesului de privatizare Romtelecom a demarat inițal în 2005. În 2008, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale a reluat acțiunile de finalizare a privatizării operatorului, dar acestea nu au avansat.
Datele actuale ale ministerului de resort privind situația financiară a Romtelecom în ultimii trei ani relevă că, în 2010, a fost înregistrată o pierdere de 232,02 milioane de lei la o cifră de afaceri de 3,02 miliarde de lei.
În 2011, pierderea companiei a urcat la la 884,64 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,8 miliarde de lei, în timp ce în 2012 a fost înregistrat un profit de 312,63 milioane de lei la o cifră de afaceri de 2,73 miliarde de lei.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4394 secunde