Stimulente fiscale pentru economie, în țările afectate de pandemie

130
Stimulente fiscale pentru economie, în țările afectate de pandemie - dddd-1584004895.jpg

Articole recomandate

Țările afectate de epidemia COVID-19 propun stimulente fiscale pentru a sprijini economia, măsuri care se impun și în România, a declarat Daniel Anghel, partener coordonator servicii fiscale și juridice PwC România, într-un comunicat remis joi Agerpres.

"Amploarea cu care se extinde epidemia COVID 19 a început să aibă consecințe asupra economiei, primele industrii afectate fiind cele din turism, hoteluri și restaurante, transporturi sau organizarea de evenimente. În funcție de evoluția situației - care, din păcate, nu poate fi previzionată nici ca intensitate, nici ca durată -, unda de șoc se va propaga asupra tot mai multor sectoare, cu implicații asupra întregii societăți", a menționat Daniel Anghel. Potrivit acestuia, unele state deja au anunțat pachete de măsuri fiscale pentru companii, în încercarea de a limita efectele crizei. "Țările din G7 - Germania, Canada, SUA, Franța, Italia, Japonia și Marea Britanie au anunțat că vor folosi toate mjloacele disponibile, inclusiv fiscale, pentru a limita efectele negative. La rândul lor, Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială au anunțat că sunt pregătite să ajute statele pentru a face față unei posibile crize", se mai precizează în comunicat.

Reprezentantul PwC România susține că nici în România impactul nu trebuie minimizat, în condițiile în care patronatele din cele mai afectate sectoare până acum, transporturile și turismul, au solicitat autorităților măsuri compensatorii financiare și amânări la plata taxelor. "Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România spune că epidemia de COVID-19 din Italia a dus la scăderea în medie cu 15% a transportului rutier internațional de mărfuri efectuat de firmele românești, iar la transportul de persoane cu 100%. Apoi, în condițiile anulării multor zboruri și reducerii gradului de ocupare a hotelurilor din ultimele săptămâni, patronatele din turism au cerut un pachet de măsuri de sprijin din partea Guvernului", se precizează în comunicat.

Potrivit PwC România, autoritățile române trebuie să evalueze realist implicațiile economice la nivel macroeconomic și sectorial, atât pentru susținerea companiilor, cât și a angajaților. "Fără acordarea unor facilități care să ajute economia, pe termen lung există riscul unui șomaj crescut și al unei recuperări mai dificile pentru sectoarele cele mai afectate", se mai spune în comunicat.

În acest context, reprezentanții PwC susțin că autoritățile române ar trebui să ia în considerare un pachet de măsuri fiscale pentru angajații și companiile din sectoarele vulnerabile care sunt nevoite din cauza forței majore să își sisteze sau să își reducă activitatea. În acest mod ar putea preveni sau limita implicațiile negative care riscă se repercuteze asupra întregii economii generând probleme în lanț pentru angajați, companii și bugetul de stat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0628 secunde