Stupefiant: Consiliul Județean Constanța a interzis prezența produselor agricole la Târgul Expoagroutil!

450

Articole de la același autor

Zeci de tractoare, combine și echipamente agricole au împresurat Pavilionul Expozițional din Mamaia. Un "regiment" al tehnicii agricole a ocupat poziții strategice în jurul "redutei".


Cea de a XXIV-a ediție a Târgului Expoagroutil, organizată de Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța, a adus la malul mării producători și comercianți de mașini, utilaje și instalații agricole, de substanțe pentru fertilizare și protecția plantelor, de produse de floricultură, finanțatori și asiguratori.


Suprafața de 3.500 mp destinată evenimentului este împărțită între cei 70 de expozanți din România, Bulgaria, Turcia și Austria. 


"Este cea mai importantă mani-festare expozițională destinată teh-nologiei agricole. După Indagra, Expoagroutil este cel mai importat târg agricol din România. Din păcate, Consiliul Județean a interzis prezența produselor agricole la târg", a declarat Mihai Daraban, președintele Ca-merei de Comerț și Industrie a Ro-mâniei și al CCINA, la ceremonia de deschidere. El a remarcat absența reprezentanților APIA de la acest eveniment, ca și de la alte târguri agricole organizate în țară.


Ioan Albu, directorul Direcției Agricole Constanța, a subliniat importanța târgului pentru județul nos-tru, amintind că acesta deține circa 500.000 de hectare de teren agricol, situându-se pe locul trei pe țară. Trebuie subliniat faptul că Direcția Agricolă și-a adus contribuția la mo-bilizarea fermierilor și reușita expoziției. 


Laurențiu Baciu, președintele Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România - LAPAR, a criticat cu acest prilej APIA pentru întârzierea plății subvențiilor și a declarat că organizația pe care o conduce a solicitat efectuarea unui control la această agenție a statului. "DNA a început o anchetă la APIA", a anunțat Baciu. 


Fotini Teodorescu, președintele Dobrogea Grup și vicepreședinte al CCINA, a ținut să remarce saltul uriaș făcut de agricultura românească în decurs de un deceniu și jumătate. "Acum 10 - 15 ani, producția de grâu era de 2.000 - 3.000 de kilograme la hectar, iar acum s-a ajuns la 6.000 - 7.000 de kilograme la hectar. Este incredibil!" Fotini i-a încurajat pe fermieri să caute singuri soluții la problemele lor și să nu mai aștepte totul de la politicieni. 


Fostul director al Direcției Agricole, Gheorghe Albu, a remarcat că la prima ediție a târgului erau numai mașini și utilaje agricole românești, iar acum marea majoritate aparține producătorilor străini. El a criticat politica fiscală din agricultură și faptul că perdelele de salcâmi nu sunt subvenționate. Totodată, i-a îndemnat pe fermieri să se unească în forme asociative pentru a-și apăra mai ușor drepturile. 


Mariana Gâju, primărița comunei Cumpăna, a anunțat că administrația publică continuă presiunile asupra Parlamentului în vederea modificării legii, astfel încât produsele românești să aibă acces în supermarket-uri. Ea a lansat un atac la adresa samsarilor de produse agricole care cumpără ieftin de la fermieri și vând scump. Primărița i-a îndemnat pe fermieri să ia exemplul oierilor, care au protestat în stradă și au obținut ceea ce au dorit. 


În cursul zilei de ieri, CCINA a or-ganizat și o întâlnire, în cadrul unui parteneriat de afaceri, la care s-au înscris firme din Bulgaria, Turcia și România.


Programul de vizitare al târgului este următorul: în perioada 27 - 28 mai, în intervalul orar 10 - 18; duminică, 29 mai, de la ora 10 la ora 13.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6313 secunde