Video Tehnologia la putere! Inteligenţa artificială pătrunde tot mai adânc în turismul constănţean
Reprezentanţi ai mediului de afaceri, din domeniul HoReCa şi nu numai, ai administraţiei centrale şi locale, tineri întreprinzători vizionari, care realizează şi acceptă că viitorul nu mai poate fi conceput fără tehnologie, şi-au dat întâlnire, marţi, 12 noiembrie, la Hotelul Iaki din staţiunea Mamaia, la un eveniment considerat astăzi inedit, inovator, dar care, peste ani, va deveni în mod cert o banalitate: „Inteligenţa Artificială (AI) în Turism”.
Organizat de CityInnoHub - European Digital Innovation Hub, având Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa drept membru activ, evenimentul este destinat IMM-urilor din turism, organizaţiilor publice locale, participanţi fiind experţi în tehnologie, dezvoltatori de soluţii digitale şi inovatori interesaţi de transformarea digitală în sectoarele turismului şi oraşelor inteligente.
Dezbaterile, prezentările au fost extrem de interesante, accentul fiind pus pe impactul inteligenţei artificiale şi a soluţiilor digitale asupra industriei turistice, având acces la tendinţele tehnologice actuale, finanţări pentru inovaţie şi transformare digitală şi soluţii digitale pentru viitorul turismului. De asemenea, firmele au avut ocazia de a interacţiona cu experţi şi inovatori, împărtăşind idei şi bune practici din domeniu.
Printre cei prezenţi la întrunire, s-au aflat Silviu Mitric, Order Tech, cu tema „Marketing turistic în era digitală”, Iulian Beiu, Accent DMC - „Transformarea digitală în corporate travel”, Ancuţa Popa, reprezentant al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene - „Perspective şi oportunităţi de finanţare prin Programul Creştere Inteligentă, Digitalizare şi Instrumente Financiare”, Ana Maria Buşoniu, de la Autoritatea pentru Digitalizarea României - „Actul European privind Rezilienţa Cibernetică”, dar şi Alina Bădilă, de la Primăria Constanţa - „Portal destinaţie turistică”.
Pachete complexe de servicii
Unul dintre cele mai importante subiecte puse în dezbatere a fost cel referitor la securitatea platformelor prin intermediul cărora turiştii îşi fac rezervările, un sector vulnerabil în faţa hacker-ilor, tot mai ingenioşi în metodele de înşelăciune.
De asemenea, tehnologia bazată de realitatea augmentată, folosită de ani buni în statele din Occident, prinde tot mai mult şi în rândul hotelierilor români. Astfel, prin intermediul unei aplicaţii care se descarcă gratuit şi cu o simplă scanare a unui banal flyer sau catalog printat, un turist poate viziona şi un filmuleţ care surprinde cele mai mici detalii ale camerei, restaurantului sau complexului de agrementat în care îşi doreşte să-şi petreacă vacanţa.
Datanet îşi oferă servicii pentru livrarea şi întreţinerea de sisteme informatice integrate, Bitsoft şi Crucial Systems vin în întâmpinarea agenţilor economici din HoReCa cu pachete complexe de servicii IT, în timp ce MakeItSmart oferă încuietori inteligente care asigură siguranţa şi confortul atât al hotelierilor, cât şi al turiştilor.
Nu lipsesc nici studenţii Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii „Ovidius”, iar cei care doresc amintiri de neuitat de la evenimente pot apela la soluţiile Brinel, care furnizează fotografii hazlii, Generative AI Photobooth în doar câteva secunde.
Show-ul continuă
Reamintim că firmele constănţene sunt invitate să participe, începând de miercuri, 13 noiembrie, şi până vineri, 15 noiembrie, la „Cyber Security - ameninţări şi soluţii pentru afaceri”, un eveniment de conştientizare a pericolelor cibernetice, organizat de Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa, în parteneriat cu ITLAB Services & Security şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa, găzduit tot de Hotelul Iaki din staţiunea Mamaia.
„Este vorba despre un eveniment dedicat securităţii cibernetice, unde vom discuta despre provocările şi soluţiile care vă pot proteja împotriva ameninţărilor digitale tot mai complexe. Acest eveniment este destinat mediului de afaceri, instituţiilor publice şi organizaţiilor de interes naţional şi local”, au transmis reprezentanţii CCINA Constanţa.
Printre temele abordate, se numără:
- Radiografie a securităţii cibernetice actuale;
- Directiva NIS2 - noile reglementări în vigoare de la 17 octombrie 2024;
- Soluţii pentru monitorizare de la distanţă, managementul vulnerabilităţilor, teste de penetrare;
- Backup & Defense pentru Microsoft 365;
- Continuitate a afacerii şi recuperare în caz de dezastru.
Informaţiile vor fi furnizate de experţi de top din industrie.