S-a modificat legea

Tinerii pot cumpăra locuințele ANL în rate sau cu credit garantat de stat

446
Tinerii pot cumpăra locuințele ANL în rate sau cu credit garantat de stat - locuinteanl-1406135887.jpg

Articole recomandate

Tinerii chiriași ai imobilelor aparținând Agenției Naționale de Locuințe (ANL) vor putea cumpăra casa respectivă fie cu un credit bancar contractat cu garanția statului, fie cu plata în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, procedură nepermisă până în prezent.

Facilitățile la cumpărarea de către tineri a unei locuințe ANL au fost introduse de Guvern, printr-o ordonanță aprobată în ședința de ieri.

Legislația aplicată până în prezent stabilește că locuințele ANL pentru tineri în vârstă de până în 35 ani destinate închirierii, inclusiv cele construite și destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate, pot fi vândute titularilor contractelor de închiriere după expirarea a minimum un an de închiriere neîntreruptă, fără ca vânzarea să fie condiționată de vârsta solicitantului.

Prețul locuinței putea fi însă achitat doar integral la data încheierii contractului, din sursele proprii ale cumpărătorului și/sau din credite contractate de către acesta de la instituții financiare autorizate.

Prin ordonanța aprobată ieri și obținută de Mediafax, Guvernul a decis că aceste credite vor putea fi contractate "inclusiv cu garanția statului", în termen de 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, și că prețul de vânzare va putea fi achitat și în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare.

"Pentru achiziționarea locuințelor cu plata în rate, ratele lunare cuprind o dobândă care acoperă dobânda de referință a Băncii Naționale a României, la care se adaugă două puncte procentuale, această dobândă fiind aplicabilă la valoarea rămasă de achitat", se arată în document.

Contractul de vânzare cu plata în rate lunare va stipula că transferul de proprietate asupra locuinței se produce după achitarea integrală a valorii de vânzare și că, până la achitarea valorii de vânzare, locuințele rămân în administrarea autorităților administrației publice locale ale unităților administrativ-teritoriale în care acestea sunt amplasate, iar cele destinate în mod exclusiv închirierii tinerilor specialiști din învățământ sau sănătate sunt în administrarea autorităților administrației publice centrale din domeniul învățământului, respectiv din domeniul sănătății ori în administrarea unor unități aflate în subordinea sau sub coordonarea acestor autorități, până la data transferului de proprietate și schimbarea rolului fiscal pe numele acestora. Cumpărătorul va avea și posibilitatea achitării în avans, în totalitate sau parțial, a ratelor rămase, inclusiv dobânda, până la data achitării integrale.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4037 secunde