Fraudă bancară record la Constanța - credite ilegale de 9 milioane de euro

1096
Fraudă bancară record la Constanța - credite ilegale de 9 milioane de euro - fondfraudabancararecord-1403715737.jpg

Articole de la același autor

Procurorii anticorupție au trimis în judecată, ieri, 20 de persoane acuzate că au luat credite bancare ilegale de 9 milioane de euro. Din grupare fac parte un director de bancă, un ofițer de credite, un expert evaluator și un administrator de firmă. Creditele bancare au fost obținute în perioada 2007 - 2008.

Anchetatorii au trimis în judecată, ieri, 20 de persoane: Diana Maxim, director adjunct a unei unități bancare din București, Elena Luiza Constantinescu, ofițer de credite la aceeași bancă și Cosmin Popa, administrator al SC Credit Group SRL, acuzați de înșelăciune în formă continuată (14 acte materiale); Costel Cătălin Șerban, expert evaluator, acuzat de complicitate la înșelăciune; Dincă Trantu, Marius Goșiu, Constantin Coteanu, Marieta Iuruc, Theodor Pavel, Viorel Dinu, Georgiana Dinu, Stila Sarafu, Mina Lică, Iulian Tocilă, Sorin Bulică și Taifun Asan, toți acuzați de înșelăciune; Carmen Eugenia Ștefănescu, Marian Ștefănescu, Stelian Alexe și Ionel Radu, acuzați de înșelăciune și uz de fals.

Concret, potrivit anchetatorilor, în perioada noiembrie 2007 - iulie 2008, când a deținut funcția de director adjunct al unui unități bancare din București, Diana Maxim, cu ajutorul lui Cosmin Popa, de la SC Credit Group SRL Constanța, "a elaborat și pus în aplicare un plan infracțional de anvergură, ce a vizat fraudarea instituției bancare prin acordarea în mod ilicit a unor credite bancare în valută, respectiv euro și franci elvețieni", se menționează în rechizitoriul DNA.

Angajații băncii primeau 10% din valoarea creditului

Astfel, Cosmin Popa găsea persoanele fizice cu o moralitate îndoielnică, "dornice de a obține în mod facil importante venituri ilicite" (de exemplu, printre "clienți" se numără și Stila Sarafu, implicat de-a lungul timpului în numeroase scandaluri din Constanța și considerat ca făcând parte din lumea interlopă). Acești "clienți" depuneau la banca respectivă dosare prin care cereau credite - fie pentru investiții imobiliare, fie pentru nevoi personale sau pentru acoperirea unei cheltuieli curente. La dosare erau atașate acte false sau lipseau documente, din care ar fi reieșit clar că nu aveau posibilitățile financiare de rambursare a ratelor aferente împrumuturilor. Aici interveneau însă expertul evaluator Costel Șerban, ofițerul de credite Elena Luiza Constantinescu și directorul Diana Maxim. În schimbul implicării lor, aceștia primeau câte 10% din valoarea creditelor, spun procurorii DNA.

"În scopul îndeplinirii aparente a criteriilor inculpații au prezentat în mod exclusiv înscrisuri false, procurate prin intermediul reprezentantului SC Credit Group SRL și acceptate ca atare: contracte de închiriere care atestau că beneficiarii erau proprietarii unor bunuri imobile și obțin lunar venituri de ordinul miilor de euro, adeverințe de venit etc", se menționează în rechizitoriu.

Exceptând adeverințele de venit, care au fost depuse în original la dosarele de credit, toate celelalte înscrisuri necesare în vederea aprobării acordării creditelor bancare au fost prezentate inculpatelor în copie, fiind expediate prin fax.

Prin acordarea în mod ilicit a acestor credite, unitatea bancară a fost prejudiciată cu suma de 9.087.530 euro. Dosarul a ajuns în atenția magistraților Tribunalului Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 29 Aprilie 2014
Stire din Actual : Soprană inculpată pentru FRAUDĂ
Pagina a fost generata in 0.4946 secunde