TVA și cota unică nu scapă de majorări

218

Articole de la același autor

Decizia Curții Constituționale privind legea de reducere a pensiilor obligă Guvernul Boc să recurgă la alte soluții pentru atingerea țintei de deficit bugetar de 6,8%. Au mai rămas următoarele posibilități: creșterea TVA, majorarea cotei unice de impozitare a veniturilor, renunțarea la cota unică și introducerea impozitului progresiv, majorarea cotei unice de impozitare a profitului, majorarea impozitului pe dividende, creșterea impozitelor pe proprietate, diferite combinații ale acestora. În cadrul fiecăreia dintre aceste modalități există alte câteva variante. Spre exemplu, TVA poate fi majorată la toate produsele sau numai la anumite grupe de produse.
Fiecare dintre variante are avantajele și dezavantajele ei. O creștere prea mare a TVA va determina un puseu inflaționist periculos pentru stabilitatea monetară, valutară și economică. În cazul creșterii nediscri-minatorii a cotei unice ce impozitare a veniturilor, cei mai afectați vor fi salariații cu venituri mici din sectorul privat și bugetarii, ale căror venituri salariale vor fi reduse, în plus, cu 25%.
Lucian Croitoru, consilierul guvernatorului BNR, a evocat scenariul creșterii TVA la 24% și trecerea de la cota unică de 16% la un impozit progresiv cuprins între 18 și 40%.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7463 secunde