Garda Financiară Constanța a închis 61 de puncte de lucru care nu foloseau casele de marcat

505
Garda Financiară Constanța a închis 61 de puncte de lucru care nu foloseau casele de marcat - 36804f417a5c2de457efc4e93af0e6f3.jpg

Articole de la același autor

În intervalul 1 - 20 iunie, comisarii Gărzii Financiare Constanța au suspendat activitatea a 61 de puncte de lucru. Motivul? Fie nu existau case de marcat electronice fiscale, fie nu erau utilizate. Altfel spus, respectivii comercianți făceau evaziune fiscală în toată regula.

Practica este larg răspândită. Mulți comercianți se bazează pe faptul că numărul comisarilor Gărzii Financiare este mult prea mic în raport cu cel al agenților economici și că nu vor fi prinși în flagrant.
Și chiar de vor fi surprinși? Ce li se poate întâmpla? Scapă cu o amendă de 8.000 – 10.000 de lei. O nimica toată pe lângă sutele de mii de lei câștigate prin fraudarea bugetului de stat. Plătesc amenda și, până revine controlul, își văd de treabă.
Ei, da, se schimbă socoteala dacă Garda le suspendă activitatea pe trei luni. Pierderea e mult prea mare chiar și pentru un evazionist înrăit.
Pericolul pentru rechini comerțului este că instituția de control încearcă să atragă cumpărătorii de partea sa, învățându-i să solicite bonul fiscal în orice situație. "Dacă sunteți refuzați sau se invocă diverse motive, sesizați-ne la orice oră această neregulă sau oricare alta, la numărul de telefon 0241.486.873!" – îi sfătuiește conducerea Gărzii Financiare Constanța.
Fie că sunt pensionari ori salariați la privat sau la stat, românii vor plăti taxe și impozite mai mari de la 1 iulie 2010, în bună măsură din cauza evazioniștilor pe care tot ei i-au tolerat. Tocmai de aceea, vor fi mult mai exigeți în relațiile cu agenții economici. Vor începe să fie conștienți că, dacă solicită bonul fiscal la orice cumpărătură, contribuie la stoparea evazionismului și, pe această cale, la reducerea presiunii fiscale ce apasă pe propriii umeri.
Dar să trecem de la mica evaziune, cu casa de marcat, la cea mare, cu fier vechi. Garda Financiară a descoperit că "Pana de Oțel" SRL, din localitatea Cuza Vodă, care nu funcționează la sediul social declarat, a livrat o cantitate de fier vechi către o altă firmă din Constanța. S-a prezumat că, prin neînregistrarea în contabilitate a acestei operațiuni comerciale, s-a produs un prejudiciu de 911.080 lei la bugetul de stat.
Comerțul cu cereale rămâne scena de afirmare a marii evaziuni. Potrivit Gărzii Financiare Constanța, firma "Cereal Standard" SRL, cu sediul social în Medgidia, al cărei administrator este Vrâncean Veaceslav, din Republica Moldova, a livrat diverse produse cerealiere și a prestat servicii de transport. Pentru că societatea nu funcționează la sediul social declarat, comisarii nu au putut verifica înregistrarea în evidențele financiar-contabile a operațiunilor efectuate. Prejudiciul creat bugetului de stat se ridică la 6.226.746 lei.
Firma "Car Ceres" SRL, din Constanța, a livrat către o societate din localitate și o alta din București diverse produse agricole (grâu, orz, porumb, floarea soarelui) și a prestat servicii de transport. Nici această societate nu funcționează la sediul social declarat. În acest caz, s-a prezumat un prejudiciu în valoare totală de 812.651 lei.
Pentru toate cele trei societăți au fost întocmite sesizări penale. Rămâne de văzut cât de repede se vor mișca procurorii și judecătorii pentru recuperarea prejudiciului produs bugetului de stat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7169 secunde