UGIR – 1903 a avansat o alternativă la gazoductele South Stream și Nabucco

284
UGIR – 1903 a avansat o alternativă la gazoductele South Stream și Nabucco - 7cfc37ec1434434ea9e2c926984fd996.jpg
Piața gazelor de pe bătrânul continent este dominată de bătălia dusă de Rusia, pentru a-și întări dominația, și de Uniunea Europeană, aflată în căutarea soluțiilor alternative de aprovizionare. Până acum, Rusia a știut să păstreze controlul, reușind să slăbească unitatea europenilor.
Iată, spre exemplu, South Stream este, la origine, un proiect ruso – italian. Gazoductul va lega, pe sub apele Mării Negre, porturile Novorossiisk (Rusia) și Varna (Bulgaria). Două ramuri ale conductei vor traversa Peninsula Balcanică spre Italia și Austria. Parte în proiect sunt, de asemenea, Serbia și Ungaria.
Proiectul gazoductului Nabucco părea o soluție "curată", fără amestec rusesc, fiind implicate Austria, Ungaria, Bulgaria, Germania, România, Italia și Grecia. Acum se știe că lucrurile s-au cam schimbat, că firmele rusești au reușit să se infiltreze într-un fel sau altul pe traseu.
Confederația patronală UGIR – 1903 a prezentat, ieri, în cadrul unei conferințe de presă propria soluție de aprovizionare a Europei Centrale și de Nord cu gaze. "Proiectul Nabucco este o poveste; este deja ciuruit de ruși - a declarat, pentru cotidianul «Cuget Liber», președintele executiv Marius Opran. Trei țări au semnat cu ei, iar noi vrem să mergem în continuare în proiect? Trebuie schimbată direcția. Există 6 țări care nu sunt prezente în niciun proiect. Este vorba de Polonia, Letonia, Lituania, Estonia, Cehia și Slovacia. Noi trebuie să ne departajăm de Ungaria și Austria, cărora oricum le vor da rușii gaze prin South Stream."
Traseul gazoductului propus de UGIR – 1903 este următorul: o conductă submarină de 370 km lungime, care va costa 1,5 miliarde euro, va porni din Turcia spre Constanța; din terminalul ce va fi construit, gazele ar urma să ajungă, prin conductele deja existente, în rețeaua Ucrainei; de acolo, o ramificație va pleca spre Cehia – Slovacia, iar alta spre Polonia – țările baltice.
"Va fi o lovitură la care nu se așteaptă nimeni. Participarea României va crește. În proiectul Nabucco, țara noastră pune la dispoziție doar 400 km de conductă, fapt ce-i aduce o redevență prea mică" – a afirmat Opran.
De unde vor fi aduse gazele? Inițiatorii proiectului speră că la gazoduct vor fi cuplate Irakul și Egiptul (unde s-a descoperit un mare zăcământ), Azerbaidjanul (care își sporește capacitatea de livrare de la 12 miliarde metri cubi la 31 miliarde), Turkmenistanul (care a refuzat să semneze contractul cu rușii) și, posibil, Iranul.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8697 secunde