Un "petrolist" din Lazu a dat un "tun" de 7,59 milioane euro la bugetul statului

322
Este greu, aproape imposibil să dai un "tun" cu produse pe-troliere, fără să lași urme. Undeva, la un agent economic sau la vreo bancă, rămâne cel puțin un document de achiziție, de livrare sau de plată. De acest firicel vor trage oamenii Fiscului și organele de cercetare penală, până vor ajunge la "creierul" afacerii.
De-a lungul anilor, mulți aventurieri ai economiei de piață au aplicat o schemă simplă de jefuire a accizele statului. Au înființat o firmă fantomă, au achiziționat și livrat o cisternă sau două de carburanți, au pus mâna pe acciză și s-au făcut nevăzuți.
De fiecare dată tărășenia a ieșit la iveală. După un an, doi, trei, la un control fiscal efectuat la o firmă oarecare, s-a descoperit firul care duce la "țepar". Apoi, treaba intră pe făgașul firesc: se face sesizare penală împotriva administratorului firmei, care e găsit oriunde s-ar ascunde, e anchetat și judecat. Mai devreme sau mai târziu, cel ce a jefuit bugetul statului își primește pedeapsa.
Cazul "Oil Forte" se potrivește întru totul acestui model eva-zionist. Firma a avut domiciliul fiscal în Lazu, județul Constan-ța, și a fost înscrisă în Registrul Comerțului la data de 31 mai 2010. De curând, comisarii Găr-zii Financiare - Secția Constanța i-au luat urma, după un control încrucișat la un agent economic. La acesta au dat peste documente din care rezultă că "Oil Forte" a livrat 13.700.000 litri de motorină.
La sediul declarat, din Lazu, comisarii n-au găsit nici urmă de "Oil Forte", fapt ce i-a condus la concluzia că au de a face cu o firmă fantomă. Nici la Ministerul Finanțelor Publice nu există vreo raportare, vreun bilanț financiar, din care să rezulte că agentul economic și-a achitat dările către stat.
Drept urmare, comisarii Gărzii Financiare - Secția Constanța au întocmit o sesizare penală pe numele administratorului firmei. De-acum încolo, se vor ocupa polițiștii și procurorii să-i dea de urmă. Cu certitudine că va fi găsit și-n gaură de șarpe, având în vedere că "tunul" dat bugetului de stat e uriaș.
Prejudiciul prezumat se ridică la 35.194.630 lei (7.590.939 euro, la cursul valutar de astăzi), a declarat, pentru cotidianul "Cuget Liber", comisarul șef de secție Ciprian Mihail Fronea. Suma reprezintă acciza, TVA și impozit pe profit.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5207 secunde