Una dintre vestitele atracții ale României, o gaură neagră pentru Constanța

1161
Una dintre vestitele atracții ale României, o gaură neagră pentru Constanța - pursangearab-1330963481.jpg

Articole de la același autor

Herghelia Mangalia nu mai este, clar, ceea ce era în urmă cu zeci de ani. Pepinieră de pur sânge arabi, odată una dintre cele mai mari, cunoscute și apreciate din sud - estul Europei, a devenit o "problemă" de care Direcția Silvică Constanța de abia așteaptă să scape. "Noi nu avem specialiști la Direcția Silvică pentru herghelie. Partea de idei, de marketing, ne depășește. Caii arată foarte bine, ne străduim să le oferim condiții foarte bune, dar nu putem veni cu un plus", a precizat directorul Direcției Silvice Constanța, ing. Valentin Neagu. Potrivit acestuia, este în discuție posibilitatea ca Herghelia Mangalia să treacă în directa administrare a Regiei Naționale a Pădurilor, însă lucrurile se tergiversează. Deși a trecut aproximativ un an de când a fost lansată ideea, încă nu s-a luat nici o decizie în acest sens.

"Activitatea trebuie coordonată într-un alt sistem, iar unul la nivel central va fi foarte eficient. Se pot face, într-adevăr, lucruri extraordinare, dar nu trebuie amestecată activitatea în herghelie cu partea de performanță. Nu suntem specialiști", a explicat Valentin Neagu.

Doar anul trecut, herghelia a generat pierderi de 1,1 milioane lei, pierderi de care Direcția Silvică ar vrea să se debaraseze. Instituția a avut o cifră de afaceri în 2011 de 6,8 milioane lei, cu 800.000 lei mai mare decât în 2010, și practic s-ar fi putut autofinanța aproape în proporție de 100% dacă și herghelia ar fi avut venituri care să acopere cheltuielile de peste an. În cazul acesteia, vânzarea de cai este principala activitate din care s-ar putea scoate bani, dar sumele obținute sunt destul de mici. De exemplu, în 2011 au fost vânduți 30 de cai de valoare mai mare, cu 5.000 - 7.000 lei fiecare, dar și câțiva cai bătrâni, de peste 20 de ani, sau cu diverse afecțiuni, pentru sacrificare. Anul trecut însă doar taxele locale pe clădiri au scos din visteria Direcției Silvice 90.000 lei, și asta deoarece s-au majorat, față de anul precedent, cu 50%.

v v v

În prezent, la Herghelia Mangalia mai sunt 330 de cai pur sânge arab și câțiva semigrei, la care se adaugă și opt ponei, atracția pentru cei mici. Nu s-a investit cu adevărat la herghelie, pe partea de grajduri și alte anexe, de zeci de ani. În 2004 s-au realizat ceva lucrări de întreținere, au urmat apoi, câțiva ani mai târziu, alte mici renovări. Acum, pentru a reda "strălucirea" de altădată a hergheliei este nevoie de cel puțin zece miliarde lei vechi, spune directorul Direcției Silvice, și asta doar pentru început. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 06 Martie 2012
Stire din Economie : Cursurile BNR de astăzi
Pagina a fost generata in 2.5845 secunde