Unde sunt marinarii răpiți de pe nava "Esther C"?

569
Unde sunt marinarii răpiți de pe nava
Un cititor al ediției on-line a ziarului "Cuget Liber" și-a exprimat indignarea că presa nu mai difuzează nicio informație despre marinarul român de pe nava "Esther C", sub pavilion Marea Britanie, care, împreună cu doi colegi ruși, a fost răpit de pirați pe data de 7 februarie 2013, la 100 mile de coastă, în apele internaționale ale Golfului Guineea. 

El întreabă, cu ton de reproș: ce fac Ministerul Afacerilor Externe și Sindicatul Liber al Navigatorilor? 

Stimate cititor, nu putem să vă răspundem la întrebarea "Ce face MAE?", dar știm cât de preocupat este SLN și ce demersuri întreprinde pentru a obține informații despre navigatorul român aflat în captivitate și despre măsurile întreprinse pentru eliberarea lui. 

Trebuie să știți că, în 99% din cazuri, răpitorii discută numai cu armatorul navei sau reprezentanții acestuia, nicidecum cu guvernele și sindicatele marinarilor. Armatorii sunt cei ce primesc informațiile despre marinari și navele aflate în captivitate și, împreună cu celulele de criză înființate de guvernele din țările lor, decid cum să le gestioneze. Uneori, nici familiile marinarilor răpiți nu primesc prea multe informații. 

Motivul este simplu: armatorii, companiile de asigurări și serviciile secrete au învățat că informațiile, odată ajunse în presă, determină o presiune mai mare din partea opiniei publice și a familiilor asupra guvernelor și companiilor de navigație, presiune de care profită pirații pentru a-și maximiza pretențiile și a pretinde sume tot mai mari pentru răscumpărare.

În cazul navei "Esther C", operatorul ei "Carisbrooke Shipping Ltd." este singurul care ar putea deține monopolul informațiilor primite de la pirați, dacă aceștia l-au contactat. Se constată că, de la primul comunicat de presă dat publicității, în data de 8 februarie, când a anunțat răpirea celor trei marinari, compania nu a mai dat publicități nicio informație, să știe și opinia publică dacă pirații au contactat-o, dacă marinarii sunt teferi și au început demersurile pentru eliberarea lor. Este firesc ca din cauza operatorului, cei interesați de soarta marinarilor să fie nemulțumiți și să apară tot felul de speculații. 

Partea rusă pare a fi ceva mai bine informată și cu mai mare deschidere spre public. Potrivit unei știri de presă apărută în media internațională, Ministerul Afacerilor Externe al Federației Ruse a anunțat miercurea trecută că ostatecii de pe "Esther C", capturați de pirații din Nigeria nu au suferit răniri, dar locația în care se află nu este cunoscută "exact". 

De asemenea, pe 13 februarie 2013, pe site-ul Ambasadei Federației Ruse în Republica Federală Nigeria a fost publicată o știre despre cei trei captivi, rușii Valery Vinogradov, Andrey Krenev și un cetățean român, în care se spune: "S-a raportat că marinarii nu au fost răniți în timpul răpirii, că, la acest moment, nu se cunoaște exact locația lor - nu există nici un contact cu răpirii."

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 11 Februarie 2013
Stire din Economie : MARINAR ROMÂN, RĂPIT DE PIRAȚI
Pagina a fost generata in 0.6376 secunde