Valul de frig din Europa a condus la creșterea prețurilor la grâu și electricitate

277
Valul de frig din Europa a condus la creșterea prețurilor la grâu și electricitate - dsd20651200-1328110680.jpg
Temperaturile scăzute înregistrate în întreaga Europă au împins în sus prețurile la grâu și energie electrică, au întrerupt livrările de gaze naturale și transporturile navale, în condițiile în care unele regiuni se pregătesc pentru cele mai scăzute temperaturi din ultimii 60 de ani, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Cererea pentru energie electrică cu livrarea pentru ziua următoare în Germania, cea mai mare piață din Europa, a atins cel mai ridicat nivel de după data de 23 noiembrie, înregistrând o creștere de 11%, până la 58,85 euro pentru un megawat oră. De asemenea, pe piața din Franța, a doua piață din Europa, cererea pentru energie electrică a crescut cu 13%, până la 64,25 euro pentru un megawat oră. Consumul de energie electrică ar putea ajunge la un nivel record de 98.900 megawați în ziua de 7 februarie, precedentul record de 96.710 megawați fiind înregistrat în data de 15 decembrie 2010.

Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cea mai mare companie de gaze naturale din Polonia, a redus livrările către trei clienți industriali în timp ce Gaz-System SA, compania care operează sistemul de conducte de gaze, a anunțat că va cere guvernului să elibereze o parte din rezervele de stat pentru a stabiliza sistemul. Valul de frig a condus la creșterea consumului de gaze naturale în Polonia până la aproximativ 65 milioane metri cubi pe zi, cu 41% mai mare decât consumul mediu înregistrat în luna decembrie.

În Ungaria, guvernul de la Budapesta a cerut companiilor de utilități să nu își întrerupă serviciile către cei care nu își pot plăti facturile. EDF Demasz, divizia locală a grupului francez Electricite de France, a anunțat că până la data de 12 februarie nu va întrerupe furnizarea energiei electrice către consumatorii casnici care nu și-au plătit facturile.

La rândul său România a fost obligată să majoreze importurile de gaze naturale după ce consumul a crescut cu 20% și se așteaptă că va continua să crească în luna februarie, a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei, Claudiu Stafie.

De asemenea, cotația grâului a atins cea mai ridicată valoare din ultimele patru luni pe fondul îngrijorărilor că frigul din unele regiunii ale Mării Negre ar putea afecta recoltele. La Chicago Board of Trade, cotația unui bushel de grâu cu livrare în luna martie a crescut cu 14% până la 6,75 dolari, cel mai ridicat preț înregistrat după data de 21 septembrie 2011.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 01 Februarie 2012
Stire din Economie : Consumul  de gaze, la un record istoric
Pagina a fost generata in 2.3084 secunde