Verdict Eurostat - Românii au salarii mici şi preţuri mari

385
Verdict Eurostat - Românii au salarii mici şi preţuri mari - romaniiausalariimici-1628014375.jpg

Articole de la același autor

Un raport dat publicităţii de organismul de statistică al Comisiei Europene relevă faptul că românii sunt la coada clasamentului când vine vorba despre nivelul salarial şi sunt fruntaşi când vine vorba de preţuri.

Potrivit studiului european, românii plătesc mai mult decât polonezii sau muntenegrenii pentru un kilogram de carne. Brânza, laptele şi ouălele sunt mai scumpe la noi decât în Lituania, Cehia sau Ungaria.

Potrivit Eurostat, preţurile la hoteluri şi restaurante, media unei nopţi la hotel în România este de 100 de euro, în Bulgaria de 47 de euro, iar în Turcia 41 de euro. Cele mai scumpe nopţi de cazare sunt în Elveţia 169 de euro. În Bulgaria, cu care ne comparăm în mod tradiţional, carnea e mai scumpă, potrivit Eurostat, preţurile ajungând la 69,8 lei. Preţul cel mai mare îl plătesc tot elveţienii, 237,4 lei. Pentru haine, românii plătesc în medie 80 de lei. În timp ce în Bulgaria, Ungaria şi Macedonia de Nord, preţurile sunt mai mici la îmbrăcăminte. Hainele cele mai ieftine sunt în Turcia, 34 de euro şi cele mai scumpe în Danemarca, aproximativ 129 de euro. Şi transporturile sunt mai scumpe la noi, devansând Bulgaria, Polonia sau Turcia.

La polul opus, norvegienii au transportul cel mai scump. La nivelul salariului minim brut în Europa, România se află pe locul trei, între Ungaria şi Bulgaria. Cel mai mare salariu minim este încasat în Luxemburg, de aproape cinci ori mai mare decât în ţara noastră. Potrivit sursei citate, salariul minim brut în România a ajuns la 2.300 lei pe lună în 2021, după o creştere de numai 70 de lei (3,1%) faţă de anul precedent, când se situa la 2.230 lei pe lună. Astfel, România plăteşte în 2021 un salariu minim brut de numai 472 euro pe lună, faţă de 466 euro anul trecut, al treilea cel mai mic din UE, conform calculelor Eurofound.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5026 secunde