Vreți să vă extindeți afacerile pe piața externă? Dar să găsiți parteneri străini?

313

Articole de la același autor

Câți dintre cei 44.020 de agenți economici activi, din județul Constanța și-ar putea extinde afacerile în alte țări sau ar putea intra în colaborare cu firme străine, pentru a-și dezvolta afacerea? Nimeni nu știe. Marea majoritate a întreprinderilor mici și mijlocii, prea puțin conștiente de potențialul lor, n-au îndrăznit să viseze la o asemenea perspectivă. 


Dacă priviți cu atenție în jurul dumneavoastră, veți constata că avem fermieri care pot oferi, la export: cereale și semințe uleioase, legume și fructe, vinuri, animale și carne, produse ecologice. Avem procesatori care pot exporta alimente de bună calitate. Avem producători de materiale de construcții ale căror produse pot concura cu succes pe orice piață a lumii și care pot construi, în parteneriat, în alte țări, unități de producție. Avem lanțuri de unități hoteliere care pot intra în noi circuite turistice internaționale. Avem unități hoteliere care așteaptă inves-titori, pentru a fi repuse în funcțiune. Putem oferi spații pentru dezvoltarea afacerilor și câte și mai câte. 


Ce le lipsește tuturor acestor firme con-stănțene cu potențial mai mare sau mai mic să realizeze o conexiune internațională? În primul rând, respectivele firme nu știu cum să găsească partenerii străini care li se potrivesc, care corespund profilului lor de afacere. Nu cunosc legislația altor țări, regulile lor fiscale și nici cum își pot proteja afacerile. Nu știu cum pot obține o finanțare pentru un parteneriat extern sau pentru a-și promova produsele și serviciile la export. 


Ei bine, toate acestea și multe altele se pot rezolva… fără costuri pentru agenții economici. Un singur lucru trebuie să facă: să apeleze la serviciile Centrului Enterprise Europe Network, găzduit de Camera de Comerț, Industrie, Navi-gație și Agricultură Constanța, este liderul acestui consorțiu.


Trebuie precizat că Enterprise Europe Network este cea mai vastă rețea, la nivel mondial, de sprijinire a întreprinderilor. Organizată din inițiativa Comisiei Europene, ea cuprinde peste 600 de centre, care sunt găzduite în organizații ce susțin mediul de afaceri: institute de cercetare, universități, centre tehnologice, agenții de dezvoltare, camere de comerț etc. din 60 țări, inclusiv cele 28 state membre ale Uniunii Europene. 


Ieri, Centrul Enterprise Europe Network Constanța a organizat Ziua porților deschise pentru presă. Cu acest prilej, Dănuț Jugănaru - directorul general al CCINA și Irina Găitănaru - coordonatorul Centrului, au prezentat pe larg servicii gratuite oferite clienților din județele Constanța, Tulcea, Brăila și Buzău.


Stimați agenți economici, Enterprise Europe Network vă poate facilita accesul la o bază de date care conține peste 10.000 de profiluri de afaceri (cereri și oferte de produse, de tehnologii și de servicii) ale companiilor din aria de acoperire a rețelei. 


Prin intermediul ei vă puteți promova produsele și serviciile, puteți găsi noi parteneri de afaceri în afara țării.
Enterprise Europe Network vă oferă:
• participarea la misiuni economice și de brokeraje (parteneriate de afaceri);
• informații pentru accesarea fondurilor europene;
• în regim help-desk, informații despre surse de finanțare disponibile la nivel regional, național sau european;
• sprijin pentru identificarea de parteneri pentru proiecte de inovare-cercetare-dez-voltare;
• informații despre legislația și politicile europene, condiții pentru implementarea corectă a legislației privind Piața Unică Euro-peană;
• posibilitatea de a transmite către Comisia Europeană, cu ocazia consultărilor publice europene, părerea dumneavoastră privind legislația comunitară;
• servicii de informare și sign-posting în sprijinul inovării.


În acest an, un număr de circa 200 de firme au primit servicii de bază prin intermediul Centrului din Constanța, iar șase firme au încheiat deja contracte cu parteneri externi. 


Indiferent de mărimea lor, agenții economici români trebuie să manifeste mai mult curaj, să își dorească mai mult de la propria afacere. Sfatul meu este să începeți prin a face o vizită la Centrul Enterprise Europe Network Con-stanța. Nu vă costă nimic să vă documentați. Doritorii pot obține relații suplimentare la: telefon: 0241/550.960; e-mail: [email protected], persoană de contact - Irina Găitănaru, coordonatorul Centrului.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.9458 secunde