"Faceți export!" - îndemnul lui Mihai Daraban către oamenii de afaceri constănțeni

551

Articole de la același autor

"Economia românească este o economie de lohn, de subcontractori. 77% din exporturile românești merg spre Uniunea Europeană și doar 23%, în țările non-UE. În ultimii ani s-a schimbat doar forma lohn-ului. Acum e ceva mai complex, mai tehnic", a declarat Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României și al Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură Constanța. Afirmația a fost făcută în fața celor peste 450 de oameni de afaceri și invitați care au participat la gala decernării premiilor în cadrul celei de a XXIII-a ediții a Topului societăților comerciale din județul Constanța.

Daraban a criticat statisticile realizate la nivel național de diferite instituții, statistici care se contrazic unele cu altele și nu permit o diagnoză corectă a economiei. Nicio statistică economică, spre exemplu, nu arată cât la sută din producția și exporturile României reprezintă lohn-ul și cât produsele finite.

Adresându-se oamenilor de afaceri prezenți, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României i-a îndemnat să aibă curaj și să facă export. El a dat exemplul Israelului, unde oricine înființează o firmă vrea imediat să facă export.

De ce nu ar gândi la fel și constănțenii? Județul nostru are un potențial uriaș de export, prea puțin valorificat: produse agricole și ale industriei ali-mentare (cereale, semințe, legume, fructe, vinuri, animale, carne, lapte, lactate, făină și produse de panificație), produse turistice (turism estival, medical, balnear), produse energetice (petroliere și electricitate), produse și servicii ale industriei navale (construcții noi și reparații navale), materiale de construcții (BCA), servicii portuare, servicii educaționale (în universitățile din Constanța).

Mihai Daraban a readus în atenția oamenilor de afaceri problema pregătirii forței de muncă în raport cu nevoile reale ale economiei și a lansat următorul apel: "Ne îndreptăm spre o nouă criză a forței de muncă. Este nevoie de cooperarea agențior economici pentru a dezvolta învățământul dual."

Prezent la festivitate, Decebal Făgădău, primarul Constanței, a vorbit despre parteneriatul municipalității cu Camera de Comerț, Industrie, Navigație și Agricul-tură Constanța, despre colaborarea în fundamentarea politicilor și strategiilor locale, a bugetului. Edilul a dezvăluit că, la solicitarea administrației locale, CCINA a realizat un studiu privind profilul economic al municipiului Constanța, care va servi la stabilirea direcțiilor de dezvoltare urbană.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5454 secunde