Zona peninsulară Constanța, prețuri rezidențiale din ruină și mizerie

1114
2
Zona peninsulară Constanța, prețuri rezidențiale din ruină și mizerie - piataovidiupeninsula171332431054-1332439428.jpg
Piața imobiliară din întreaga țară, și cea din Constanța implicit, trece printr-o inepuizabilă criză, ce a subjugat, în ultimii patru ani, tot ce înseamnă tranzacție. Cu toate acestea, anumite zone încearcă să-și păstreze statutul de primadone, mai mult de dragul timpurilor de mult apuse. Acesta este și exemplul zonei Peninsulare, cartierul istoric al Constanței. Deși zona arată deplorabil, proprietarii țin ștacheta ridicată la prețuri în speranța că zona bate ruina și mizeria. De asemenea, ei speră ca peste ani și ani, Peninsula să intre într-un program de refacere pentru a-și recupera farmecul de altă dată.

Agenții imobiliari spun însă că de cele mai multe ori, pretențiile proprietarilor din zonă sunt rupte de realitate.

"Apartamentele care sunt la vânzare sunt puține ca portofoliu, și mai puține care ies la vânzare, iar în general acestea ies cu prețuri foarte mari. Proprietarii nu înțeleg că chiar dacă este o zonă istorică, nu mai au o așa mare căutare, blocurile sunt relativ vechi iar unele chiar foarte vechi, la fel și clădirile", ne dezvăluie Marius Coman, director la Allimobiliare Constanța.

Iar acum, odată cu instalarea crizei economice, zona peninsulară a înregistrat o decădere a tranzacțiilor imobiliare. În plus, cei ce-și propun să achiziționeze o clădire în această zonă, trebuie să țină cont de prevederile legale ce obligă proprietarii să respecte normele de arhitectură a clădirilor, multe dintre ele monumente istorice. Astfel, Marius Coman spune că "înainte de criză, toate imobilele din zona peninsulară aveau o foarte mare căutare. Însă, acum imobilele nu mai au o așa mare căutare, trebuie mulți bani învestiți, sunt și monumente istorice iar pentru acestea trebuie respectate anumite cerințe specifice zonei."

De asemenea, în cele mai multe cazuri, prețurile extrem de ridicate reprezintă o pro-blemă pentru cei ce încearcă să achiziționeze sau să închirieze un spațiu sau o locuință în centrul istoric. "Proprietarii sunt ancorați cu aceleași prețuri mari și nu înțeleg că din moment ce nu-i prea deranjează cumpărătorii, ar trebui să mai scadă fiindcă totuși, așa cum este piața imobiliară, există un preț corect, un preț de piață făcut de un vânzător, iar aces-ta va putea să-și găsească și cumpărătorul și/sau chiriașul. Totul ține de preț, totul este de vânzare la un preț corect iar prețul corect este prețul pieței", a mai adăugat expertul.

Cu toate acestea există și excepții, unde piața se mai poate mișca, mai ales în zonele cu vedere directă la mare. Potrivit agențiilor imobiliare, sunt foarte mulți proprietari care au investit în spații de birouri, punând pariu pe viitorul perspectivei acestei zone, însă, și pe acest segment, prețurile sunt încă prea mari, iar tranzacțiile se numără pe degete.

Regina pieții imobiliare

Prețurile imobilelor din Peninsulă sunt, în general, foarte ridicate față de celelalte zone din Constanța. Experții imobiliari susțin că oferta nu mai corespunde de mult realității din piață, însă fiecare poate ține la preț oricât vrea. "În restul Constanței metrul pătrat nu depășește o mie de euro sau foarte rar depășește o mie de euro, cumpărătorii se așteaptă la nouă sute de euro iar băncile iau în calcul și mai puțin. În Piața Ovidiu metrul pătrat depășește o mie de euro, deși nu se justifică, blocurile și clădirile fiind vechi", susține reprezentantul agenției Allimobiliare. Spre exemplu, la mica publicitate, se pot găsi anunțuri prin care se cer prețuri ce variază între 1.200 euro/mp și 1.500 euro/mp. Un proprietar cere pentru un apartament cu trei camere, zona Cazino, confort 0, vedere la mare, 95.000 euro, 82 mp; un altul cere pentru un apartament cu două camere, zona Cazino, 52 mp, vedere la mare, 64.000 euro.

Andrei ALDEA

Comentează știrea

codrut
22 martie 2012
la obiect

foarte adevarat articolul

gill
23 martie 2012
zona peninsulara

e nevoie de cativa ani de munca efectiva numai pentru schimbare si restaurare in zona peninsulara . e dezastru .

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4233 secunde