105 ani de la cel mai grav accident feroviar din Rom├ónia, ├«n care a pierit ÔÇ×p─ârinteleÔÇŁ hidrografiei, Alexandru C─âtuneanu

585
Marinarii const─ân╚Ťeni au adus un pios omagiu comandorului de marin─â Alexandru C─âtuneanu ╚Öi celor aproximativ 1000 de oameni, militari ╚Öi civili, care ╚Öi-au pierdut via╚Ťa ├«n cea mai mare catastrof─â feroviar─â produs─â ├«n Rom├ónia, ├«n urm─â cu 105 ani, pe 13 ianuarie 1917, ├«n comuna Ciurea din jude╚Ťul Ia╚Öi.

Tragicul eveniment a avut loc ├«n contextul Primului R─âzboi Mondial, c├ónd un tren arhiplin, cu oameni care se retr─âgeau din calea r─âzboiului, a deraiat ├«n apropiere de gara din Ciurea. Tragedia s-a produs ├«n jurul orei 1.00 din diminea┼úa zilei de 1 ianuarie 1917, c├ónd trenul remorcat de dou─â locomotive a r─âmas f─âr─â fr├óne pe o por┼úiune ├«n pant─â a c─âii ferate dintre g─ârile B├órnova ┼či Ciurea. Mecanicii au ├«ncercat din r─âsputeri s─â semnalizeze acustic problema controlorilor din vagoane, ├«ns─â din cauza aglomera┼úiei extreme, ace┼čtia n-au putut ajunge s─â ac┼úioneze fr├ónele de m├ón─â cu care erau dotate vagoanele. Recep┼úion├ónd semnalele lansate de mecanicii locomotivei, angaja┼úii c─âilor ferate din sta┼úia Ciurea au activat un macaz, astfel ├«nc├ót trenul s─â intre pe linia 2 ┼či s─â se evite coliziunea cu o garnitur─â format─â din vagoane cu p─âcur─â care sta┼úionau pe linia 1. Numai c─â din cauza vitezei foarte mari, doar locomotiva ┼či ├«nc─â un vagon au reu┼čit s─â treac─â pe linia 2, celelalte vagoanele au deraiat ╚Öi s-au ciocnit de cisternele de combustibil, declan┼č├ónd o explozie ┼či un incendiu enorm. Trenul a ars ca o tor┼ú─â ├«n mai pu┼úin de dou─â ore ╚Öi foarte pu┼úine dintre victimele accidentului au mai putut fi identificate.

Din acest motiv, autorit─â┼úile au luat decizia de a ├«ngropa trupurile carbonizate ├«ntr-o groap─â comun─â s─âpat─â ├«n apropiere de Gara Ciurea, la o distan┼ú─â de 500 de metri de cl─âdirea g─ârii. Un bilan┼ú f─âcut public c├ó┼úiva ani mai t├órziu arat─â c─â peste 1.000 de oameni ┼či-au pierdut via┼úa ├«n aceast─â catastrof─â, acesta fiind cel mai grav accident feroviar din istoria Rom├óniei.

├Än accidentul de la Ciurea, ╚Öi-a g─âsit sf├ór╚Öitul ╚Öi comandorul de marin─â Alexandru C─âtuneanu, cel care a pus bazele Hidrografiei ├«n ╚Ťara noastr─â ┼či a realizat prima hart─â de naviga╚Ťie pentru coasta Rom├óniei de la Marea Neagr─â. Harta, ├«ntocmit─â de comandorul C─âtuneanu, a fost premiat─â cu medalia de aur la Expozi╚Ťia Universal─â de la Paris, ├«n anul 1900.

Reamintim c─â anul trecut, ├«n luna iunie, Prim─âria Comunei Ciurea a amplasat bustul comandorului Alexandru C─âtuneanu ├«n Parcul Memorial ÔÇ×Ciurea 1917ÔÇŁ, ├«n prezen╚Ťa autorit─â╚Ťilor publice locale ╚Öi jude╚Ťene, a str─ânepotului comandorului C─âtuneanu, precum ╚Öi a reprezentan╚Ťilor For╚Ťelor Navale Rom├óne.

For╚Ťele Navale Rom├óne ╚Öi Prim─âria comunei Ciurea, au ├«nceput, ├«n anul 2016, o serie de activit─â╚Ťi dedicate cinstirii memoriei comandorului Alexandru C─âtuneanu, care cuprinde simpozioane, realizarea unei troi╚Ťe la locul producerii catastrofei feroviare de la Ciurea, ├«n cinstea tuturor victimelor tragicului accident, acordarea denumirii ÔÇ×Comandor Alexandru C─âtuneanuÔÇŁ ╚ścolii Gimnaziale din satul Lunca Cet─â╚Ťuii, precum ╚Öi participarea elevilor din comun─â la programul ÔÇ×Cadet ├«n For╚Ťele NavaleÔÇŁ.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5028 secunde