A luat ființă Școala de Instruire pentru Apărare Antiaeriană de la Capu Midia

280
Vineri, 1 iulie, s-au desfășurat la Capu Midia manifestări prilejuite de înființarea Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”, continuatoare a tradiției Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu”.

La festivitate au participat conducerea Statului Major al Forțelor Aeriene, reprezentanți ai instituțiilor de învățământ militar superior, cadre militare în activitate și în rezervă. Programul activității a cuprins un ceremonial militar, o slujbă religioasă, defilarea militarilor din cadrul noii unități și un exercițiu demonstrativ de trageri cu tehnica de artilerie antiaeriană din dotarea Forțelor Aeriene Române.

În cuvântul său, comandantul Școlii de Instruire pentru Apărare Antiaeriană, colonelul Viorel-Eugen Bitan, a evidențiat faptul că “noua unitate este continuatoarea tradițiilor primului și singurului poligon de trageri sol-aer din Armata României și a Centrului de Instrucție pentru Apărare Antiaeriană, cu toate denumirile pe care le-a purtat în istoaria sa de 84 de ani”.

În noua Școală vor fi organizate activitățile necesare evoluției în carieră și perfecționării cunoștințelor de specialitate ale tuturor artileriștilor și rachetiștilor antiaerieni (ofițeri, maiștri militari, subofițeri, soldați și gradați profesioniști, precum și rezerviști voluntari) din Forțele Aeriene și Forțele Terestre Române.

Centrul de Instruire al Apărării Contra Aeronavelor s-a înființat la 1 aprilie 1938, prin decret regal. A fost dislocat în Dealul Spirii și ulterior în cazarma Ghencea din Bucurerești, fiind subordonat Ministerului Aerului și Marinei prin Comandamentul Apărării contra Aeronavelor. Primul comandant al acestei instituții de învățământ a fost numit maiorul Ion Bungescu.

După mai multe reoganizări și transformări, care au avut loc în perioada 1945-1960, odată cu introducerea în înzestrare a rachetelor antiaeriene, Centrul de Instrucție s-a mutat în garnizoana Mihai Bravu, ca unitate de învățământ pentru arma artilerie și rachete antiaeriene. Începând cu anul 1979, a funcționat pe rând, la București, apoi la Cernica, iar în anul 1997 a devenit “Școală de Aplicație pentru Artilerie și rachete Antiaeriene”. În anul 2003, ca urmare a procesului de transformare și reorganizare a Armatei României, școala este relocată în două garnizoane diferite, Boboc pentru pregătirea specialiștilor din Forțele Aeriene și Sibiu pentru pregătirea specialiștilor din Forțele Terestre.

Pagina a fost generata in 0.3883 secunde