Act sexual cu un minor sau viol? „Este strigător la cer, cum își dau consimțământul copiii de 9 ani?”

317
Act sexual cu un minor sau viol? „Este strigător la cer, cum își dau consimțământul copiii de 9 ani?” - fondlegeantiviol-1623770814.jpg

Articole de la același autor

Abuzul sexual căruia îi ajung victime minorii pare să fie un fenomen care ia amploare în țara noastră. De altfel, reprezentanții mai multor organizații de protecția drepturilor copiilor semnalau de curând faptul că în țara noastră gravitatea fenomenului nu este pe deplin cunoscută, căci multe dintre cazuri nu ajung să fie raportate autorităților.

Pe de altă parte, este nevoie de înăsprirea legislației penale, astfel încât să nu se mai facă confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. Comunitatea Declic a lansat o petiție în acest sens, adresată președinților Camerei Deputaților și Senatului. „Noi, semnatarii acestei petiții, vă cerem să modificați legea care permite confuzii între infracțiunile de viol și act sexual cu un minor. A devenit o practică în justiție ca abuzurile sexuale asupra minorilor să fie încadrate ca acte sexuale întreținute cu consimțământul victimelor. Chiar și când copiii au 9 – 10 ani. Estre strigător la cer! Soluția este să dați o lege clară, care să prevadă ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol. Astfel, agresorii de copii nu mai au nicio șansă să fie încadrați la infracțiunea de act sexual cu un minor și să scape cu pedepse cu suspendare”, se arată în petiție.

Reprezentanții organizației atrag atenția că „practica judiciară din ultimii ani arată că procurorii și judecătorii fac confuzii grave și consideră că violul a fost, de fapt, un act sexual consimțit”. „Numeroase hotărâri penale sunt favorabile agresorilor, din cauză că magistrații consideră că fete de 10 sau 12 ani pot întreține acte sexuale consimțite cu bărbați care au de trei, patru sau chiar cinci ori vârsta lor”, au mai arătat reprezentanții Declic.

Membrii organizației Declic solicită modificarea legii, astfel încât sub vârsta de 16 ani a victimelor, să nu mai poată fi vorba despre act sexual cu un minor, ci de viol. „Considerăm că, din moment ce se presupune că o persoană are discernământ de la 16 ani, aceasta este și vârsta de la care își poate da consimțământul să întrețină relații sexuale”, au subliniat voluntarii. Persoanele interesate să semneze petiția, lansată la începutul lunii iunie, o pot găsi pe pagina web a organizației Declic. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5281 secunde