Adolescenții din mediul rural - victime sigure ale traficului de persoane

2169
Adolescenții din mediul rural - victime sigure ale traficului de persoane - e80b726e03009cb29a2c92d987a6dd90.jpg
Numeroși copii din mediul rural proveniți din familii cu probleme financiare și sociale sunt victime sigure ale traficului de persoane. Îngenunchiați de lipsurile de zi cu zi și încântați de mirajul unei vieți fără griji, ei ajung să creadă și să cadă pradă traficanților. Fie că sunt puși să cerșească, fie că sunt puși să se prostitueze, tineri cu vârste din ce în ce mai mici termină fiind exploatați, fără să obțină însă viața mult visată.
Pentru a-i ajuta să nu se lase păcăliți, organizația nonguvernamentală World Vision a inițiat, în comuna Cumpăna, un proiect menit să-i informeze pe adolescenți asupra riscului traficului de persoane. Activitățile se vor desfășura pe parcursul unui an, în cadrul Proiectului de Prevenire a Traficului de Persoane, și vor fi implicați aproximativ 250 de tineri din comună.
"Cei mai vulnerabili la trafic sunt copiii care provin din familii dezorganizate, tinerii care au abandonat școala, tinerele din mediul rural și adolescenții care au absolvit școli de arte și meserii, adică mai ales persoane din zonele sărace. Vrem să reducem riscul la care sunt supuși acești copii", a precizat Simona Trandafir, coordonatorul proiectului.
Cele două grupuri țintă sunt copiii de vârstă școlară cu potențial risc de a fi traficați după absolvirea celor opt clase și adolescenții cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, aflați la risc și care au nevoie de orientare profesională. Proiectul constă în șase sesiuni de informare a tinerilor, instruire a cadrelor didactice și a reprezentanților instituțiilor locale care să transmită mai departe informațiile. De asemenea, un alt aspect vizat de proiect include facilitarea orientării profesionale a tinerilor majori și angajarea lor.

Trebuie implicați și părinții
Proiectul se bucură de sprijinul autorităților și al organelor de poliție, cărora li se alătură Biroul de Luptă Împotriva Crimei Organizate și Agenția Națională de Luptă Împotriva Traficului de Persoane. "La Cumpăna este nevoie de o astfel de inițiativă, mai ales că suntem foarte aproape de Constanța și mirajul orașului este foarte mare. Trebuie să insistăm în a le explica mai ales elevilor din clasele a șaptea și a opta ce li se poate întâmpla, dar să-i implicăm și pe părinți pentru a-și putea ajuta copiii", a arătat primarul comunei, Mariana Gâju.
Prezent la dezbatere, președintele Asociației Partidei Romilor din Cumpăna, Mitu Stan, a atras atenția asupra cerșitului și faptului că multe persoane văd din asta o stare normală de fapt. "Trebuie să încercăm să le schimbăm mentalitatea oamenilor, pentru că ei deja cred că asta este calea cea bună", a spus reprezentantul romilor.
Conform datelor oferite de Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane, numărul total al victimelor identificate în primele șase luni ale anului 2009 a fost 343. Persoanele cu studii elementare continuă să fie prima categorie de victime exploatate cu un procent de 37% din total, fiind urmate de victimele cu studii liceale într-un procent de 30%. Mediul rural reprezintă principala arie de proviență a victimelor, cu 201 victime, procentul fiind de 59% din total (59% bărbați și 41% femei).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4405 secunde