Cerealele aduc bani sau dosare penale?

Afaceriste acuzate că au țepuit statul cu peste 4 milioane de euro

655
3
Afaceriste acuzate că au țepuit statul cu peste 4 milioane de euro - cereale1-1350575828.jpg
Două femei, administratore ale unei firme din Agigea prin intermediul căreia se făcea comerț cu cereale, vor trebui

să returneze la bugetul de stat nu mai puțin de patru milioane de euro! Cel puțin acesta este prejudiciul stabilit de procurorii Direcției Naționale Anticorupție - Serviciul Teritorial Constanța care au dispus trimiterea în judecată a celor două femei. 


Luciana Radu și Daniela Radu, în calitate de asociate și administratore ale SC Lusinda Nicolas SRL Agigea, sunt acuzate de două infracțiuni de evaziune fiscală și fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată. 

Potrivit rechizitoriului prin care cele două au fost deferite magistraților, în sarcina lor s-a reținut faptul că, în perioada septembrie 2010 - martie 2011, ar fi înregistrat în eviden-țele contabile ale societății comerciale pe care o reprezintă și în declarațiile fiscale trimestriale depuse la Administrația Finanțelor Publice a municipiului Constanța operațiuni comerciale fictive și cheltuieli nereale.

Anchetatorii susțin că, în perioada celor șase luni cât au reprezentat firma, cele două au realizat venituri din comercializarea cerealelor și din servicii din domeniul comer-țului cu cereale în valoare de 52.501.087 de lei și, pentru a evita plata taxelor și impozitelor către bugetul de stat, au înregistrat în contabilitatea firmei cheltuieli fictive cu o valoare aproximativ egală cu cea a veniturilor realizate, respectiv suma de 52.452.620 de lei, deși, în perioada respec-tivă, în contul bancar al societății a fost încasată efectiv doar suma de 5.298.650 de lei.

Mai mult decât atât, cheltuielile pretins efectuate de către societate au fost parțial justificate pe baza a 22 de borderouri de achiziții de cereale întocmite în fals de Daniela Radu, dar, în cea mai mare parte, aceste cheltuieli nu au fost de-monstrate prin niciun document justificativ. Tot aceasta a folosit la unitățile bancare aceleași documente falsificate în vederea retragerii de sume de bani în numerar.

Printr-o astfel de modalitate, a fost prejudiciat bugetul de stat cu suma de 16.935.834, 56 lei, echivalentul a peste patru milioane de euro.

Prejudiciul de patru milioane de euro, irecuperabil?!

De asemenea, la data de 29 septembrie 2011, afaceristele au declarat la Registrul Comerțului sediul social al firmei la o adresă unde societatea comercială nu a funcționat niciodată, în scopul de a se sustrage de la efectuarea oricăror controale financiare sau fiscale.

Agenția Națională de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală a Finanțelor Publice Constanța, s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 16.935.834,56 lei, reprezentând impozit pe profit și TVA.

În încercarea de a scăpa de răspunderea penală, în 2011, cele două au cesionat acțiunile. Ancheta procurorilor a stabilit însă că ele se fac vinovate de producerea unui prejudiciu imens, astfel că au fost strânse probe împotriva lor pentru comiterea infracțiunilor pentru care au și fost puse sub acuzare.

În cauză nu s-a dispus instituirea vreunui sechestru asigurător, iar asta pentru că cele două femei au avut grijă să nu treacă vreun bun pe numele lor. Așadar, rămâne de văzut cum își va recupera statul român prejudiciul, asta, bineînțeles, dacă se va constata că ele se fac vinovate de acuzațiile aduse de procurori.

Dosarul a fost trimis spre judecare magistraților de la Tribunalul Constanța, care urmează să stabilească dacă Luciana Radu și Daniela Radu se fac vinovate de faptele respective. 


Comentează știrea

1. Comentariu marcat ca fiind necorespunzător

Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.

ionela
29 octombrie 2012
evaziune

vedeti-i si pe cei cu spatii de legume fructe care cumpara de la piata de zarzavaturi fara facturi si le vand apoi far bon fiscal. Au masini, vile si aur dar nu=i vede nimeni

alina
29 octombrie 2012
evaziune

luati-i in vizor mai ales pe cei de la zona soveja betoniere

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1737 secunde