Afaceriștii Dinu și Lică, acuzați de o înșelăciune de peste 800.000 de euro, rămân în arest

987
Magistrații de la Curtea de Apel Constanța au respins, vineri, recursurile formulate de cei doi afaceriști, Constantin Ciprian Lică, în vârstă de 28 de ani, și Sorin Puiu Dinu, de 34 de ani, ambii din Mangalia, arestați în cursul acestei săptămâni pentru comiterea in-fracțiunilor de înșelăciune în formă continuată, înșelăciune, transmitere fictivă a părților sociale deținute în cadrul unei societății comerciale și fals în înscrisuri sub semnătură privată. Prin urmare, cercetările în ceea ce îi privește se vor efectua, în continuare, cu ei în stare de arest preventiv. Lică și Dinu au refuzat să dea vreo declarație în fața magistraților.
Procurorul de ședință a depus la dosarul cauzei, pentru a demonstra conduita inculpaților, o adresă prin care se demonstrează că au fost extinse cercetările în cazul celor doi, privind noi prejudicii cauzate unei bănci constănțene.
Cătălin Filișan, avocatul lui Constantin Ciprian Lică, a solicitat punerea în libertate a clientului său pe motiv că actele aflate la dosar au caracter comercial și au fost interpretate în mod arbitrar de procuror. De asemenea, criza financiară care afectează pe toată lumea în această perioadă ar fi dus la neplata unor datorii, nicidecum reaua credință ori intenție a inculpatului. Cătălin Filișan a mai susținut că două dintre infracțiunile reținute sunt supuse normelor de drept comercial și că nu se pune problema inducerii în eroare a părților civile. Apărătorul lui Lică a mai susținut că faptele clientului său s-ar putea înscrie, eventual, incidenței infracțiunilor speciale din Legea CEC-ului, dar nicidecum la înșelăciune și că instanța ar trebui să îl pună în libertate pentru că nu există argumente și nici probe privind pericolul concret pentru ordinea publică.
Pe de altă parte, avocatul lui Sorin Puiu Dinu, Liviu Cristescu, a invocat nulitatea actului de sesizare, pe motiv că percheziția domiciliară s-ar fi desfășurat fără ca cei doi inculpați să fie prezenți și că instanța a fost sesizată în condiții de nelegalitate, căci în același timp în care ei erau prezentați la instanță cu propunere de arestare, se efectua perche-ziția domiciliară. El a mai spus că, la acest moment, "nu se poate discuta despre existența unor indicii" privind comiterea vreunor fapte penale.
Potrivit procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, la data de 21 iulie, în calitate de administrator al SC "Lică" SRL, Constantin Ciprian Lică ar fi indus în eroare o societate de leasing, cu ocazia încheierii unui număr de 12 contracte de novație cu schimbare de utilizator, în baza cărora a preluat în sistem de leasing 12 autocamioane marca "IVECO", în valoare de 778.016 euro, pe care ulterior le-a înstrăinat.
El ar fi folosit un contract de cooperare cu o societate comercială privind utilizarea autocamioanelor achiziționate în sistem leasing pe care l-a întocmit în fals, precum și un contract de colaborare cu altă societate comercială al cărui termen de valabilitate încetase din data de 1.08.2008.
În sarcina celor doi s-a mai reținut că au efectuat plăți cu file CEC pentru care nu aveau acoperire în cont, cauzând astfel prejudicii de aproximativ 200.000 de lei.
La percheziția domiciliară efectuată la locuința comună a celor doi inculpați în dimineața zilei de 2.09.2009, au fost descoperite numeroase acte de identitate, în original și în copie, a unor persoane fizice, un pașaport turistic, precum și o pușcă de vânătoare marca "Shul" cu 10 cartușe de calibru 13, bunuri ce au fost ridicate în vederea continuării cercetării în cauză și a verificării caracterului licit al deținerii armei.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5556 secunde