Licitațiile s-au încheiat

Apele Române au reușit să închirieze doar 17% din plaje

6897
Apele Române au reușit să închirieze doar 17% din plaje - cc485beea0bdcdb7ad2fa1e7213bd4eb.jpg
Licitațiile organizate de Administrația Bazinală Apele Dobrogea-Litoral (ABADL) pentru închirierea plajelor de pe litoralul românesc nu au înregistrat rezultatele așteptate. După patru zile de licitații, în care au fost disputate nu mai puțin de 172 de subsectoare de plajă, s-a reușit închirierea unui număr infim. Doar 29 de plaje și-au găsit chiriași pentru această vară, în timp ce pentru celelalte se va organiza o nouă licitație până la mijlocul lunii mai. Plajele rămase neadjudecate și după acea etapă, vor rămâne libere în acest sezon estival, urmând să fie întreținute de Apele Române.
Pentru cele 24 de sectoarele din Agigea, Olimp și Vama Veche s-au depus 30 de oferte, însă, în final, nu s-a izbutit închirierea decât a două plaje. Acestea sunt din Vama Veche, pentru Agigea și Olimp neînregistrându-se nicio ofertă validă. În rest, toți ceilalți ofertanți au fost descalificați sau respinși pentru că fie nu îndeplineau condițiile de eligibilitate, fie nu aveau dosarele complete.
Pe sectoarele de plajă Mamaia I, Mamaia II și Eforie Nord au fost scoase la licitație 48 de suprafețe, însă doar pentru 10 s-au găsit chiriași.
Bătălia cea mare s-a dat însă pentru plajele din centrul stațiunii Mamaia, unde au fost scoase la licitație 18 sectoare, pentru care s-au depus 35 de oferte. Chiar și așa, doar opt plaje au fost închiriate, restul ofertelor fiind descalificate sau respinse.
În ultima zi a licitațiilor, s-au scos pe tarabe plajele de pe sectoarele Mamaia V, Mamaia VI, Jupiter, Venus și Năvodari. Din 40 de suprafețe disponibile, doar nouă au fost închiriate, pentru restul prezentându-se câte un singur candidat, ceea ce a dus la reprogramarea licitației.
În urma acestei proceduri de închiriere a plajelor, agenții economici au ridicat mai multe probleme, prima dintre ele fiind termenul foarte scurt și graba în care s-au organizat licitațiile. Această neregulă a fost creată însă tot de Guvern, care, s-a hotărât, pe 15 aprilie, cu două săptămâni înainte de începerea sezonului estival, să schimbe regulile de exploatare a plajelor. ABADL a fost nevoită astfel ca în două săptămâni să facă noi caiete de sarcini și să organizeze o licitație maraton, care s-a întins pe patru zile. Din cauza acestei grabe, mulți agenți economici nu au putut depune toate actele la timp, iar ofertele lor au fost respinse.
O altă nemulțumire a agenților economici se referă la descalificarea ofertelor singulare pentru anumite sectoare. Multe plaje nu au putut fi licitate deoarece nu a fost decât un singur agent economic interesat, care a depus ofertă pentru a închiria. Și cum legea spune că trebuie să existe cel puțin doi ofertanți, licitațiile respective au fost reprogramate.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 26 Aprilie 2010
Stire din Social : Liber la licitarea plajelor
Pagina a fost generata in 0.2961 secunde