Asistență online în domeniul dependenței de droguri

161

Articole de la același autor

Începând cu a doua jumătate a anului trecut, Agenția Națională Antidrog a postat pe site-ul propriu, http://www.ana.gov.ro, în subpagina "TRATAMENT", aplicația "Baza de date a instituțiilor de asistență în domeniul dependenței", realizată în cadrul proiectului de Înfrățire Instituțională - "Consolidarea sistemului integrat de asistență medicală, psihologică și socială pentru consumatorii de droguri din România"/ PHARE Twinnig Finlanda, componenta 2. 

Utilizatorii aplicației sunt instituții sau specialiști care doresc să refere un caz sau să fie cunoscuți ca furnizori de servicii, aparținători ai consumatorilor de droguri sau alcool interesați de servicii de asistență pentru dependență sau consumatorii de droguri sau alcool în căutarea unui tratament.

Furnizorii de servicii se înregistrează, printr-o procedură on-line foarte simplă, în mod gratuit și voluntar. În aceste sens aceștia dispun de suportul Centrelor de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog, subunități ale Agenției Naționale Antidrog aflate în fiecare reședință de județ, la nivelul întregii țări.

Pentru popularizarea acestei aplicații de utilitate publică, Agenția Națională Antidrog își dă acordul pentru ca linkuri către aplicație să fie postate pe site-urile instituțiilor care își manifestă dorința în acest sens, printr-o simplă solicitare scrisă.

Pe parcursul celor șase luni de la implementarea și postarea aplicației pe site-ul ANA, la nivel național, 60 de instituții (54 de instituții de stat, 4 organizații neguvernamentale și 2 organizații private) s-au înscris în baza de date a instituțiilor de asistență în domeniul dependenței, iar o organizație guvernamentală a solicitat și a primit permisiunea de a posta pe site-ul propriu un link către aplicație. Din cele 60 de instituții înscrise, 58 asigură servicii fără plată și 2 cu plată.

La nivel național, 4 instituții asigură servicii de dezintoxicare, 7 oferă tratament psihiatric, 11 - tratament substitutiv, 42 - asistență psihologică, 39 - asistență socială, 43 – asigură servicii de tip reducerea riscurilor asociate consumului, 3 asigură servicii tip comunitate terapeutică, 1 - centru rezidențial de asistență, 1 - centru de zi, 3 oferă asistență medicală în regim de spitalizare, 22 oferă asistență medicală ambulatorie, 9 asigură servicii tip centru de asistență integrată în adicții, 34 oferă cursuri de formare a specialiștilor, 24 oferă cursuri de formare pentru beneficiari consumatori de droguri, 57 asigură servicii de prevenire a consumului, 21 facilitează grupuri de auto-suport.

De asemenea, 52 de instituții se adresează consumatorilor de droguri, 53 - consumatorilor de alcool, 56 asigură servicii atât pentru femei, cât și pentru bărbați, iar 47 asigură servicii minorilor.

Agenția Națională Antidrog își exprimă convingerea că demersurile sale vin în întâmpinarea nevoilor de informare a utilizatorilor de internet în ceea ce privește posibilitățile de tratament adresat dependenței de droguri sau alcool. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1717 secunde