Avocații din Baroul Constanța, pregătiți să-și suspende activitatea dacă li se va impune CASS în sistem neplafonat

3672
Avocații din Baroul Constanța, pregătiți să-și suspende activitatea dacă li se va impune CASS în sistem neplafonat - x-fond-barou-protest-cass-1692091619.jpg

Articole de la același autor

Intenția guvernanților de a impune profesiilor liberale plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (C.A.S.S.) în sistem neplafonat a stârnit revolta în rândul avocaților. Consiliile barourilor din țară, inclusiv la Constanța, s-au întrunit, luni, 14 august, în ședințe extraordinare în cadrul cărora au decis să recurgă la forme de protest, chiar la suspendarea totală a activității, dacă măsura fiscală respectivă va fi adoptată.

Guvernanții intenționează să modifice Codul fiscal. Nu este o surpriză, legislația fiscală a suferit an de an modificări. De data aceasta, planul este ca prin proiectul de ordonanță pentru modificarea și completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar fiscale să se aducă mai mulți bani la bugetul de stat, prin impunerea profesiilor liberale de a plăti contribuția de asigurări sociale de sănătate (C.A.S.S.) în sistem real, neplafonat.

Măsura propusă a stârnit revoltă în rândul avocaților. Luni, 14 august, consiliile mai multor barouri din țară s-au întrunit în ședințe extraordinare și au stabilit să ia atitudine împotriva intenției guvernanților. Inclusiv, dacă se vor lovi de „urechi surde”, avocații sunt deciși să se ajungă până la suspendarea activității, pentru a se face ascultați!

„Nu excludem ample măsuri de protest, inclusiv suspendarea activității”

O astfel de decizie a fost luată și de Baroul Constanța. Într-un comunicat remis în cursul după amiezii de luni, 14 august, se arată: „Consiliul Baroului Constanța dezaprobă vehement propunerile de măsuri fiscale prin care Guvernul impune profesiilor liberale plata cotei C.A.S.S. în sistem neplafonat, ignorând cu desăvârșire argumentele aduse de corpul profesional în cadrul dialogului instituțional purtat după apariția proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea Codului fiscal.

Consiliul Baroului Constanța, întrunit în ședință extraordinară la data de 14.08.2023 – organ profesional care grupează și reprezintă interesele a peste 800 de avocați din județul Constanța, dezaprobă vehement propunerile de măsuri fiscale prin care Guvernul impune profesiilor liberale plata cotei C.A.S.S. în sistem real, neplafonat, ignorând cu desăvârșire argumentele aduse de corpul profesional în cadrul dialogului instituțional purtat după apariția proiectului de Ordonanță pentru modificarea și completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar fiscale.

Baroul Constanța se raliază eforturilor instituționale întreprinse de Uniunea Națională a Barourilor din România, de celelalte barouri din țară, cât și de Uniunea Profesiilor Liberale din România, prin care se urmărește conștientizarea de către factorii decizionali a efectelor negative și discriminatorii ale unei astfel de decizii”.

Avocatul Cătălin Filișan, decanul Baroului Constanța, a explicat faptul că impunerea plății în sistem neplafonat a C.A.S.S.-ului va dubla contribuția pe care avocații trebuie să o dea statului. „Impunerea unui C.A.S.S. în sistem real, neplafonat, dublează sarcina fiscală a avocaților și a profesiilor liberale, va genera o flagrantă inechitate socială și o discriminare a unei categorii de contribuabili. Excluderea avocaților și a profesiilor liberale din categoria persoanelor care plătesc contribuția C.A.S.S. în funcție de plafonul aplicabil stabilit de lege, încalcă dispozițiile art. 16, art. 44, art. 45, art. 47 și art. 56 din Constituția României. Măsurile contravin Deciziei nr. 650/2022 pronunțată de Curtea Constituțională a României, precum și scopului propus prin reglementările comunitare, dintre care amintim Directiva nr. 77/249/CEE a Consiliului de facilitare a exercitării efective a libertății de a presta servicii de către avocați, Directiva nr. 98/5/CEE privind facilitarea exercitării în mod permanent a profesiei de avocat în alt stat membru decât cel în care a fost obținută calificarea, Directiva 2006/112/CE a Consiliului privind sistemul comun al taxei pe valoarea adăugată”, a arătat acesta.

Prin urmare, „Baroul Constanța, alături de celelalte barouri din România, va utiliza toate demersurile și remediile legale pentru a împiedica adoptarea unor asemenea dispoziții inechitabile și vădit discriminatorii, neexcluzând organizarea unor ample mișcări de protest, inclusiv suspendarea activității de asistență judiciară cât și suspendarea totală a activității”. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.001 secunde