HARGHITA

Bacteriile din spitale ucid! Trei dintre pacien┼úii reopera┼úi la ochi, afecta┼úi de Pseudomonas aeruginosa, ┼či-au pierdut vederea

380
Bacteriile din spitale ucid! Trei dintre pacien┼úii reopera┼úi la ochi, afecta┼úi de Pseudomonas aeruginosa, ┼či-au pierdut vederea - perdelespital840x500-1644495544.jpg
Trei dintre pacien┼úii reopera┼úi la sec┼úia de Oftalmologie a Spitalului Jude┼úean de Urgen┼ú─â (SJU) din Miercurea Ciuc dup─â ce au dezvoltat o inflama┼úie a globului ocular din cauza bacteriei Pseudomonas aeruginosa, ├«n urma unei opera┼úii de cataract─â senil─â, ┼či-au pierdut vederea, scrie Agerpres.Cei trei au fost reopera┼úi chiar ┼či dup─â a doua interven┼úie efectuat─â imediat dup─â descoperirea infec┼úiei, dar ┼či-au pierdut vederea la ochiul operat.

Un num─âr de 14 pacien┼úi care au fost opera┼úi de cataract─â senil─â la mijlocul lunii ianuarie, la sec┼úia de Oftalmologie a Spitalul Jude┼úean de Urgen┼ú─â (SJU) din Miercurea Ciuc, au dezvoltat endoftalmit─â (o inflama┼úie a globului ocular), la ┼čase dintre ei fiind identificat─â bacteria Pseudomonas aeruginos─â, iar 13 dintre ei au fost reopera┼úi.

Biroul de Pres─â al Spitalului Jude┼úean de Urgen┼ú─â (SJU) din Miercurea Ciuc a r─âspuns azi, la o solicitare AGERPRES, c─â, pe l├óng─â cei trei pacien┼úi care ┼či-au pierdut vederea, mai sunt ┼čase pacien┼úi la care "s-a observat deteriorarea vederii ├«n diferit─â m─âsur─â", ├«n vreme ce "la cinci pacien┼úi nu s-a deteriorat, respectiv s-a deteriorat ├«n mic─â m─âsur─â vederea".

La ├«ntrebarea dac─â exist─â pacien┼úi care ┼či-au pierdut ochiul operat, r─âspunsul SJU a fost: "Sunt trei pacien┼úi la care s-a efectuat eviscera┼úie pentru ├«ndep─ârtarea ┼úesuturilor necrotizate intraoculare. Aceast─â interven┼úie a fost strict necesar─â. Dup─â efectuarea opera┼úiei, pacien┼úii nu mai au dureri ┼či alte simptome".

Potrivit sursei citate, "faţă de starea reinternării cu endoftalmită, starea tuturor pacienţilor s-a ameliorat", toţi fiind în prezent externaţi.

De asemenea, Biroul de presă al SJU a informat că ancheta internă a fost finalizată, dar că nu a fost identificată sursa infecţiei.

"De la ultima comunicare a spitalului (├«n data de 19 ianuarie - n.r.), probele de suprafa┼ú─â, precum ┼či probele de aeromicroflor─â, tegumente ┼či exudate nazale recoltate de la personal, de pe instrumente chirurgicale, materiale ┼či produse utilizate au ie┼čit negative", se arat─â ├«n r─âspunsul transmis AGERPRES.

În luna ianuarie, conducerea spitalului informase că bacteria Pseudomonas aeruginosa a fost identificată într-o soluţie oftalmică folosită în timpul operaţiei, nefiind găsită sursa contaminării.

Biroul de Pres─â al SJU a mai informat c─â "ancheta intern─â a identificat totodat─â probleme de trasabilitate, procesare ┼či sterilizare a instrumentarului utilizat ├«n interven┼úiile chirurgicale".

Drept urmare, se specific─â faptul c─â au fost dispuse o serie de m─âsuri, cum ar fi revizuirea protocoalelor de cur─â┼úenie ┼či dezinfec┼úie, c├ót ┼či cele de sterilizare la nivelul spitalului, controale efectuate la blocurile operatorii, au fost cur─â┼úate ┼či dezinfectate toate suprafe┼úele din blocul operator oftalmologic, c├ót ┼či ├«nc─âperile anexe ┼či a fost realizat─â o dezinfec┼úie prin nebulizare a ├«ntregului bloc operator.

De asemenea, se mai arat─â c─â "au fost revizuite registrele de opera┼úii, registrele de sterilizare, c├ót ┼či procedurile opera┼úionale privind cur─â┼úenia-dezinfec┼úia ┼či sterilizarea la nivelul sec┼úiei Oftalmologie, s-a reorganizat circuitul ├«n camera de sterilizare proprie a sec┼úiei Oftalmologie. Au fost realizate mai multe ├«nt├ólniri/instructaje cu personalul sec┼úiei ├«n vederea ├«mbun─ât─â┼úirii cuno┼čtin┼úelor acestora privind activit─â┼úile de cur─â┼úenie/dezinfec┼úie/sterilizare".

├Än r─âspunsul primit se mai precizeaz─â c─â, "pentru termen mediu ┼či lung, s-a schi┼úat un plan de reorganizare ┼či modernizare a ├«ntregii sec┼úii de Oftalmologie".

Conform aceleia┼či surse, "ca urmare a anchetei interne a spitalului nu s-au stabilit sanc┼úiuni ┼či s-au luat m─âsuri pentru remedierea deficien┼úelor constatate".

Biroul de Pres─â al SJU Miercurea Ciuc a emis, joi, ┼či un comunicat de pres─â pe acest subiect, ├«n care managerul spitalului ├«┼či exprim─â regretul pentru situa┼úia creat─â ┼či compasiunea pentru pacien┼úii afecta┼úi.

"Ne exprim─âm regretul pentru situa┼úia ivit─â ┼či compasiunea pentru pacien┼úii afecta┼úi. Ceea ce s-a putut face din punct de vedere medical ┼či omene┼čte s-a f─âcut pentru ei ┼či ┼úinem leg─âtura ├«n continuare cu pacien┼úii ┼či apar┼úin─âtorii lor. Aceast─â situa┼úie este una f─âr─â precedent. Pe sec┼úia Oftalmologie s-au efectuat p├ón─â acum mai multe mii de opera┼úii de cataract─â senil─â f─âr─â probleme. Faptul c─â majoritatea probelor biologice au ie┼čit negative ne-a dus la concluzia unei posibile erori ├«n procesul de preg─âtire a interven┼úiilor, de aceea am revizuit protocoalele de sterilizare, circuitele din sala de sterilizare ┼či vom continua acest proces cu reorganizarea blocului operator a sec┼úiei pentru a crea condi┼úiile optime pentru siguran┼úa pacien┼úilor", a declarat dr. Konr├íd Judit, managerul spitalului, citat─â ├«n comunicatul de pres─â, scrie Agerpres.

Pagina a fost generata in 0.2917 secunde