Bărbatul care a trăit 21 de ani sub o identitate falsă, condamnat la cinci ani de pușcărie

1173
Bărbatul care a trăit 21 de ani sub o identitate falsă, condamnat la cinci ani de pușcărie - 145d0c504ecf14a315d092b18bb69917.jpg
Bucureșteanul de 57 de ani Liviu Florin Mara, care a trăit vreme de 21 de ani sub o identitate falsă și a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, în luna octombrie 2008, pentru 13 capete de acuzare și o pagubă de 3.029.960,90 lei adusă statutului prin sustragerea de la plata taxelor și impozitelor și de 60.000 lei către BCR Sucursala Constanța, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. Pentru cinci dintre infracțiunile reținute (declarații inexacte făcute cu rea credință în baza cărora s-a operat înmatricularea la Registrul Comerțului, uz de fals în formă continuată, evidențiere în actele contabile a cheltuielilor care nu au o bază de operațiuni reală ori evidențierea unor operațiuni fictive, ascunderea sursei impozitabile sau taxabile în scopul sustragerii de la plata obligațiilor către stat, pentru ascunderea sau disimularea a adevăratei naturi a provenienței bunurilor - cunoscând că bunurile provin din săvârșirea unei infracțiuni) el a fost achitat, pentru celelalte instanța aplicând pedepse diverse, inculpatul fiind obligat să o ispășească pe cea mai grea, respectiv de cinci ani de închisoare. Sentința nu este definitivă, ea urmând a fi atacată cu apel la Curtea de Apel Constanța.
Potrivit anchetatorilor, Liviu Florin Mara s-a sustras de la executarea unei pedepse privative de libertate de 20 de ani de închisoare, până când a intervenit prescripția executării acesteia. Prin sentința penală nr. 17 din 25 februarie 1987 a Tribunalului Municipiului București, rămasă definitivă, Mara a fost condamnat la pedeapsa de 20 de ani de închisoare pentru comiterea infracțiunii de delapidare.
În cursul urmăririi penale, Mara a recunoscut faptele reținute în sarcina sa și a declarat că a fost nevoit să trăiască sub o identitate falsă o durată îndelungată de timp, deoarece a apreciat nedreaptă pedeapsa la care a fost condamnat și pentru a-și asigura existența a fost determinat ca, sub identitate falsă, să constituie societățile comerciale din cauză, însă justificarea este pur personală, ea neputând fi reținută, potrivit anchetatorilor, în circumstanțiere.
În rechizitoriul întocmit de procurori se spune că, în perioada 8 iunie 2007 - 28 mai 2008, Mara și-a atribuit identitățile false de Vasile Gavriluță și Alexandru Stamate și, în calitate de administrator și asociat unic al societăților "Superintermed" SRL și SC "Walter Grup" SRL, s-a prezentat la diverse instituții ale statului cum ar fi ORC Constanța, bănci, birouri notariale și Administrația Finanțelor Publice Constanța. Societățile au fost constituite pe baza unor documente falsificate. Bărbatul înlocuia fotografiile persoanelor reale cu fotografiile lui. Astfel, el a întocmit înscrisuri constând în cereri, deconturi TVA, acte adiționale, adeverință de salariu, cerere de deschidere de conturi la unitățile bancare, fișe cu specimenele de semnături, facturi fiscale, devize de lucrări, cereri retrageri numerar de la unitățile bancare, borderouri de achiziții cereale, contracte și anexe la contracte, situații de plată, chitanțe de încasare și plată.
În plus, spun procurorii, Mara s-a prezentat cu o identitate falsă, Gheorghe Radu, și a falsificat acte pentru a induce în eroare pe BCR - Sucursala Constanța, cu prilejul încheierii contractului de credit bancar în valoare de 60.000 lei.
În aceste împrejurări, adevăratul Gheorghe Radu a formulat plângere penală la IPJ Constanța, solicitând să se efectueze cercetări penale cu privire la creditul bancar contractat pe numele său, precum și la debitul către o societate. Bărbatul a precizat că nu a pierdut niciodată actul de identitate și nici nu i-a fost sustras, neaflându-se niciodată în municipiul Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3086 secunde