Când spun polițiștii STOP și nu-i mai caută pe borfași

1160
2
Când spun polițiștii STOP și nu-i mai caută pe borfași - fondplangeripenale-1365182697.jpg
Ați reclamat polițiștilor un furt din locuință, o tâlhărie sau o altercație cu un vecin și vi se pare că ancheta lor bate pasul

pe loc? Dacă e într-adevăr așa, este pentru că investigația a ajuns într-un "punct mort". Din căutarea vinovaților polițiștii spun că se opresc abia la prescrierea infracțiunii.

De câte ori nu ați auzit un apropiat spunând că, deși i-a sesizat pe polițiști despre o infracțiune, au trecut luni de zile și nu s-a întâmplat nimic cu plângerea lui? Sau poate ați fost chiar dumneavoastră în această situație și cel care v-a agresat sau v-a furat un bun nu a fost tras la răspundere.

Florin Drăgescu este unul dintre cei păgubiți care are o astfel de nemulțumire la adresa po-lițiștilor constănțeni. În octombrie 2010, i-au fost furați 17.000 de euro din mașină, o Dacie, ce era parcată în fața casei, pe strada Democrației. Tocmai vânduse o garsonieră, iar soția a uitat banii în poșetă, în mașină. "Hoții au fost doi tineri din cartier", ne-a spus bărbatul, convins de cele afirmate. "Respectivii nu recunosc nimic, iar polițiștii mi-au spus că nu sunt probe împotriva lor", a adăugat el. Iar, din lipsă de probe, ancheta s-a înfundat…

Reprezentanții Poliției Constanța au explicat, pentru "Cuget Liber", care sunt motivele pentru care o investigație ajunge într-un "punct mort" și când se opresc oamenii legii, într-adevăr, din căutarea vinovaților.

De ce ajung investigațiile într-un "punct mort"

Unul dintre aspectele importante îl reprezintă detaliile, probele furnizate de victime. De aceea, în momentul depunerii plângerii penale sau chiar și ulterior, pe măsură ce află noi detalii, victimele trebuie să le comunice anchetatorilor.

Dacă este vorba despre agresiuni sau tâlhării, cât mai multe amănunte privind fizionomia infractorului, felul în care mergea, cum era îmbrăcat, sunt de folos. În schimb, în cazul furturilor din locuință, este de un real ajutor dacă victimele prezintă cât mai multe date despre bunurile furate: nu este suficient să se menționeze că s-a furat un televizor, ci sunt necesare date tehnice, seria, actul de proveniență. În felul acesta, bunul poate fi dat în urmărire națională și găsit mult mai repede. Iar odată cu găsirea lui, este o pistă spre hoți…

Există însă situații când ancheta se "blochează". "Polițiștii fac toate demersurile, toate activitățile pentru identificarea infractorilor, dar sunt situații când lipsesc probele. Fie nu sunt martori, fie nu au fost furnizate suficiente amănunte despre suspecți, fie nu au fost găsite probe la fața locului, fie cele prelevate nu au putut fi exploatate. În aceste situații, ancheta ajunge într-un «punct mort», în lipsă de noi probe sau martori", ne-a precizat Gelu Manolescu, purtător de cuvânt al Poliției Constanța.

Nu înseamnă, însă, că dosarul este închis. Se pune capăt anchetei abia la prescrierea faptelor sesizate. Iar potrivit Codului Penal, termenul diferă în funcție de gravitatea faptelor.

O buzunăreală în autobuz se prescrie în opt ani

Astfel, dacă ați sesizat polițiștilor că ați fost victima unui furt din locuință și nu sunt prea multe dovezi care să-i ducă spre făptași, dosarul va fi clasat după zece ani. În schimb, în cazul unei buzunăreli în autobuz, în care v-a fost subtilizat telefonul mobil, cercetările vor fi oprite după opt ani, căci în atâția ani se prescrie infracțiunea.

Cel mai repede sunt închise dosarele care privesc infracțiuni precum loviri sau alte violențe; astfel, dacă ați fost lovit de un vecin sau de un necunoscut pe stradă, dar nu ați necesitat prea multe zile de îngrijiri medicale și nici nu există alte dovezi care să ducă la punerea sub urmărire penală a autorului, dosarul se va închide după trei ani.

Pe de altă parte, în aceeași situație, dacă ați avut nevoie de aproximativ 40 de zile de îngrijiri medicale, iar fapta a fost încadrată ca vătămare corporală, investigațiile vor fi stopate după cinci ani. La fel și în cazul ultrajului contra bunelor moravuri, infracțiune

de care sunt acuzați scandalagii.

În schimb, autorii tâlhăriilor sunt căutați timp de zece ani, la fel și cei acuzați de vătămări corporale grave. Autorii crimelor sunt căutați timp de 15 ani.

Vreți să aflați cum decurge ancheta?

O nemulțumire frecvent exprimată de victimele infracțiunilor rămase nepedepsite este că nu sunt înștiințate, periodic, asupra cursului anchetei. Atenție! Polițiștii subliniază că nicăieri în legislație nu este prevăzută obligativitate de a se emite adrese către reclamanți, la o anumită perioadă de timp, în care să li se aducă la cunoștință cum decurg investigațiile. "Pentru a afla aceste detalii, aceștia pot formula petiții, pe Legea 544/2001, și vor primi un răspuns în 30 de zile", a precizat reprezentantul Poliției Constanța.

Comentează știrea

Coloana vertebrală
6 aprilie 2013
De ce nu-i mai cauta pe borfasi?!?

Toți cand vin la anchetarea cazului spun ca baga benzina din banii lor. De aceea nu mai continua ancheta. Dar,eu stiu ca,daca nu iti convine iți dai demisia...pleci,iti cauti un job remunerat mai bine. Asadar,concluzia este ca ,dupa niste socoteli,va convine sa stati si sa bagați din buzunarul vostru. Oare de ce.....?!?

Sandu
7 aprilie 2013
Mare inghesuiala !

Adevarul care se vede limpede este ca spurcaciunile denumite aici foarte elegant ,,borfasi'' s-au inmultit exploziv,ajungand sa se gaseasca gramezi mari si in structurile statului si ale guvernului,unde produc categoric pagube mai mari decat scursurile de pe strazi. Politia era oricum depasita de ani de zile,a mai fost si decimate,dotata cu arme care nu prea sperie scursurile imputite.In plus,sigur vedem ca infractorii sunt mai incurajati sa faca ce stiu mai bine,decat cetatenii sa se apere.Dreptul la autoaparare practice inseamna ca daca ai posibilitatea,sa fugi cat mai tare si eventual sa nu sperii banditul,ca te da in judecata.Vrem legi ca in Texas,nu se mai poate!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3774 secunde